Τρίτη , 26 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Επιτάχυνση των πληρωμών του ΕΣΠΑ  ζήτησε ο Περιφερειάρχης   Αλ. Καχριμάνης σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών  

Επιτάχυνση των πληρωμών του ΕΣΠΑ  ζήτησε ο Περιφερειάρχης   Αλ. Καχριμάνης σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών  

33_kaxrimanis_pameprevezagr

 

Με βασικό θέμα την αξιοποίηση και υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, την Τετάρτη το απόγευμα στο Υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Υφυπουργό για θέματα ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίτση, τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μπαλάφα, τον Γενικό Γραμματέα κ. Κώστα Πουλάκη και Υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, υπογραμμίζοντας παράλληλα και την μη συνδρομή- μέχρι και σήμερα- της Πολιτείας στην αντιμετώπιση του κόστους αποκατάστασης των ζημιών από τις θεομηνίες που έπληξαν την Ήπειρο το 2015.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε τις σημαντικές καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην εξόφληση λογαριασμών έργων που εκτελούνται από το ΕΠΕΡΑΑ, την ΕΕΤΑΑ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τη ΔΕΠΑΝΟΜ, που φτάνουν τους 5 και 7 μήνες, καθώς και από τους Αναπτυξιακούς Νόμους. Αποτέλεσμα αυτών έργα- όπως π.χ. η αποχέτευση Φιλιατών- που τρέχουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς να κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν στις προθεσμίες που έχουν οριστεί. Άλλοι Δήμοι- όπως π.χ. των Βορείων Τζουμέρκων -περιμένουν επί μήνες να γίνουν  πληρωμές από την ΕΕΤΑΑ, ενώ αντίστοιχη σχεδόν καθυστέρηση να παρατηρείται στις επενδύσεις των ΟΠΑΑΧ, LEADER, κ.α..

Σε οριακό επίπεδο οι Περιφέρειες

 Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, εξήγησε ότι οι Περιφέρειες βρίσκονται πλέον σε οριακό επίπεδο, καθώς για το τρέχον έτος δεν έχει γίνει η παραμικρή χρηματοδότησή τους, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, “Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, είναι ορατός ο κίνδυνος να σταματήσει η συντήρηση του οδικού δικτύου και να διακοπούν άλλες δράσεις που έχουν αναληφθεί”, επεσήμανε.

H διαχείριση των αστικών αποβλήτων

 Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, ενημερώνοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει προχωρήσει το διεθνή διαγωνισμό, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία και τις οδηγίες του κράτους, σημειώνοντας ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός που έχει γίνει με την ομοφωνία των Δήμων, είναι πλήρως εναρμονισμένος με τις προβλέψεις του προωθούμενου νέου Εθνικού Σχεδίου. “Σε λίγο καιρό όλοι οι ΧΥΤΑ της χώρας θα έχουν κορεστεί και δεν θα υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης κατασκευής νέων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει πλέον η κοινοτική νομοθεσία. Η πρότασή μας είναι όσοι διαγωνισμοί έγιναν και έχουν πετύχει αποτελέσματα όπως αυτά της Ηπείρου, να προχωρήσουν άμεσα και δεν δικαιολογείται να καθυστερούν επειδή προωθούνται με ΣΔΙΤ. Πρέπει δε να ληφθεί υπόψη, ότι τα χρήματα που είναι διαθέσιμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν αρκούν για την κατασκευή Μονάδων σε όλες τις Περιφέρειες ούτε με ΣΔΙΤ, ενώ απαιτούνται πολλαπλάσια για κατασκευή μονάδων από τους Δήμους”, υπογράμμισε για να συμπληρώσει ότι ο χρόνος είναι πλέον ελάχιστος καθώς από τις αρχές του 2016 θα αρχίσει η επιβολή προστίμων από την Ε.Ε. για την ανακύκλωση.

 Οι ανακοινώσεις υπουργών

 Από πλευράς Υπουργών, αναγνωρίστηκε η προσπάθεια των Περιφερειών στους τομείς ευθύνης τους και εκφράστηκε η βούληση να εξευρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση τους. Ειδικότερα από τον Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, έγινε ενημέρωση για τα εξής:

  • Μέχρι τέλος του παρελθόντος Σεπτεμβρίου είχαν εξοφληθεί το 80% των εκκρεμοτήτων του ΕΣΠΑ που είχαν συσσωρευτεί.
  • Με την απόφαση για την αύξηση της συμμετοχής της Ε.Ε. στο 100% για τα έργα του ΕΣΠΑ, δημιουργείται ένα ταμείο με κεφάλαιο 2 δισ. ευρώ, το οποίο θα διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπό την επίβλεψη της Ε.Ε. Μέσω του ταμείου αυτού θα χρηματοδοτηθούν έργα που αιτιολογημένα δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν μέχρι τέλους του χρόνου.
  • Στο λεγόμενο “πακέτο Γιούνκερ” θα μπορούν να υποβληθούν προτάσεις από την εθνική λίστα έργων που είναι άμεσα έτοιμα προς δημοπράτηση.
  • Για τους Αναπτυξιακούς Νόμους, μελετάται να δοθεί παράταση για όλες τις επενδύσεις μέχρι και το 2016.
  • Μέχρι τέλος του έτους πρόκειται να διατεθούν στην αγορά 4 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.

 

Δήλωση του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη

 

Ο Περιφερειάρχης συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τη συνάντηση δήλωσε:

 

“Έγινε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων και συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, τον προγραμματισμό του νέου, αλλά και τις υποχρεώσεις της κεντρικής διοίκησης ως προς την αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα προς τις περιφέρειες.

 

Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι όλοι έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

 

Το δεύτερο, είναι θεσμικό και αφορά το σημαντικό, ουσιαστικό και αποτελεσματικό ρόλο που διαδραματίζουν οι περιφέρειες στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί τη νέα προγραμματική περίοδο.

 

Το τρίτο, αφορά την απαιτούμενη απλοποίηση των διαδικασιών για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και ειδικά στο ζήτημα των πληρωμών. Θα πρέπει να ακολουθηθεί το επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόζουν τα περιφερειακά ταμεία, τα οποία είναι σε θέση να εξοφλούν λογαριασμούς κατά μέσο όρο μέσα σε δύο εβδομάδες.

 

Παραμένει ακόμη ζητούμενο η χρηματοδότηση των Περιφερειών για το τρέχον έτος. Όλες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τον επερχόμενο χειμώνα, αν δεν δοθεί λύση στα οικονομικά τους, δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ούτε τις επείγουσες καταστάσεις. Διαπιστώσαμε διάθεση συνεργασίας και αναμένουμε αυτή να μετουσιωθεί σε πράξη, προς όφελος όλων και ιδίως των συμπολιτών μας”.

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments