Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων:Με μεγάλη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων:Με μεγάλη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Πορεία 1Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, αναφέρονται τα εξής:

“Με μεγάλη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία, από εργαζόμενους όλων των κλάδων, επιτροπές ανέργων, φοιτητικών συλλόγων αλλά και τις συνεργαζόμενες συνταξιουχικές ενώσεις έκλεισε ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς σήμερα το πρωί.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά και ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας. Τέλος διαβάστηκε ψήφισμα καταδίκης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για τις απολύσεις στις επιχειρήσεις «Ζούρα».

Ο Θανάσης Νάκος, Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, στην κεντρική ομιλία, αφού αναφέρθηκε στο νόημα του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, εξήγησε ότι οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε φέτος το ΕΚΙ, στόχο είχαν να καταδείξουν την ανάγκη για πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και για πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των πολεμικών εξοπλισμών, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια στην συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς τους μηχανισμούς.

Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση ανέλυσε τα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση η Κυβέρνηση τα οποία «δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ανοχή. Εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου για το πώς θα αυξήσει την κερδοφορία του». Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία που προκηρύχτηκε  για τις 17 Μάη, ενώ επέστησε την προσοχή των εργαζομένων στο ενδεχόμενο η ημερομηνία της απεργίας να αλλάξει, αν η Κυβέρνηση προσπαθήσει να φέρει νωρίτερα τα μέτρα για ψήφιση.

Κατήγγειλε τις απολύσεις στις επιχειρήσεις Ζούρα για τις οποίες ανέφερε ότι «καταλαβαίνουμε ότι είναι απαίτηση των νέων αφεντικών η επιχείρηση να καθαρίσει από εργάτες που παλεύουν για την τάξη τους».

Αναλύοντας το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή, στην κατάσταση στα Σκόπια, στην Αλβανία, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Μαυροβούνιο και φυσικά στην Τουρκία.  «Όλα αυτά την ώρα που οι Έλληνες και οι μετανάστες οικοδόμοι δουλεύουν πλάι-πλάι, που τα παιδιά μας πηγαίνουν στα ίδια σχολείο. Γι αυτό πρέπει να απομονώσουμε αυτούς που σπέρνουν το μίσος και τη μισαλλοδοξία» είπε. «Την ίδια ώρα η Ελληνική Κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα μας ακόμα πιο βαθειά στους ανταγωνισμούς των χωρών. Φέρει βαρύτατες ευθύνες. Ένα πράγμα πρέπει να κρατήσουμε από τη σημερινή απεργία, από τις εκδηλώσεις που γίνονται τόσες μέρες στην πόλη μας:  αυτός που μας κόβει το μεροκάματο και τη σύνταξη, αυτός που μας αφαιρεί εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που μας απολύει και μας στέλνει στην ανεργία είναι ό ίδιος με αυτόν που μας στέλνει και στον πόλεμο: είναι τα μονοπώλια και ο ανταγωνισμός τους με άλλα μονοπώλια. Είναι ό ίδιος ο καπιταλισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Δεν αποδεχόμαστε τα ψίχουλα που μας προσφέρουν σε καιρό ειρήνης, λέμε όχι στη δυστυχία και στο θάνατο που σπέρνει ο πόλεμος τους. Στο δρόμο αυτό όμως που ακολουθούμε, μέσα σε αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, δεν υπάρχει προοπτική. Μόνο νέα βάσανα»

Τέλος απεύθυνε κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, να ανταποκριθεί στις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου. «Τους αγώνες οι ταξικές δυνάμεις τους κάνουν κάθε μέρα, δίπλα στους εργάτες μέσα στους χώρους δουλειάς κι ενάντια στον πραγματικό εχθρό. Αγώνες αγκαζέ με την κυβέρνηση, με συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και με τους εργαζόμενους στη γωνία εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε» ανέφερε και ανανέωσε το ραντεβού για την απεργία στις 17 Μάη.

Την προηγούμενη μέρα, στο χώρο του Εργατικού Κέντρου έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Οι αναμνήσεις ενός κουρέα» από τον Κώστα Ηλία, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.”

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments