Παρασκευή , 8 Μαρτίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / ΗΠΑ: Οργή για τον ύποπτο θάνατο Αφροαμερικανού μετά τη σύλληψή του

ΗΠΑ: Οργή για τον ύποπτο θάνατο Αφροαμερικανού μετά τη σύλληψή του

Τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους ζητώντας «δικαιοσύνη για τον Φρέντι»

ferguson

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ της Τρίτης στη Βαλτιμόρη (δυτικές ΗΠΑ) μετά τον θάνατο ενός νεαρού Αφροαμερικανού που είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, περιστατικό που οδήγησε στην έναρξη έρευνας σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο Φρέντι Γκρέι, 25 ετών, απεβίωσε αφού υπέστη κάταγμα του αυχενικού σπονδύλου μία εβδομάδα αφότου συνελήφθη, την 12η Απριλίου, και του απαγγέλθηκε η κατηγορία της κατοχής ενός μαχαιριού, ανέφεραν οι τοπικές Αρχές.

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται την οικογένειά του, ο λάρυγγάς του είχε υποστεί επίσης βαρύτατο τραυματισμό.

Τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους ζητώντας «δικαιοσύνη για τον Φρέντι» και φώναξαν το σύνθημα «χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη!».

Αν και έχουν περάσει πολλές ημέρες από τον θάνατο του Γκρέι, δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού καθώς η τοπική νομοθεσία παρέχει προστασία στα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας. Το γεγονός αυτό επισήμανε η Στέφανι Ρόουλινγκς-Μπλέικ, η Αφροαμερικανίδα δήμαρχος της Βαλτιμόρης.

«Γνωρίζουμε ότι ήταν καλά όταν επιβιβάστηκε στο βαν της αστυνομίας όμως δεν είχε τις αισθήσεις του όταν αποβιβάστηκε», αποκάλυψε η κ. Ρόουλινγκς-Μπλέικ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Στο βίντεο όπου καταγράφεται η σύλληψή του, οι λόγοι της οποίας παραμένουν άγνωστοι, απεικονίζονται οι αστυνομικοί να έχουν ρίξει τον Φρέντι στο πεζοδρόμιο όπου τον έχουν ακινητοποιήσει προτού τον μεταφέρουν σε ένα βαν, ενώ εκείνος ουρλιάζει.

Τα οριστικά αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής αναμένεται να δημοσιευτούν σε διάστημα περίπου 10 ημερών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη μιας ομοσπονδιακής έρευνας προκειμένου να διαλευκανθεί εάν τα ατομικά δικαιώματα του νεαρού άνδρα παραβιάστηκαν. Συνολικά διεξάγονται παράλληλα 3 έρευνες: μία από το γραφείο του τοπικού εισαγγελέα, μία από την αστυνομία της Βαλτιμόρης και μία από την κεντρική διοίκηση.

1

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments