Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Η έκθεση με τίτλο «Τρεις γενιές Ζωγραφικής-Χαρακτικής» στην Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

Η έκθεση με τίτλο «Τρεις γενιές Ζωγραφικής-Χαρακτικής» στην Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

afisa_Layout_11_Page_1Από:Γιώργος Γκόντζος–Με την παρουσία των επίσημων προσκεκλημένων και πλήθους συμπολιτών μας, πραγματοποιήθηκαν, το Σάββατο , τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Τρεις γενιές Ζωγραφικής-Χαρακτικής», η οποία είναι αποτέλεσμα αρμονικής συνεργασίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων με την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου Ιερά Πόλις Μεσολογγίου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Παντελής Κολόκας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων Δημήτρης Γιωτίτσας και ο Πρόεδρος της Πινακοθήκης Μεσολογγίου Χρήστος Μοσχανδρέου.
Ο Αντιδήμαρχος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο Πινακοθηκών και τη συμβολή τους στην αποκέντρωση πολιτιστικών δράσεων.
Αυτή η συνεργασία, όπως επισήμανε ο Δημήτρης Γιωτίτσας ξεκίνησε το έτος 2001 με την παρουσίαση στην πόλη μας της συλλογής έργων χαρακτικής του 19ου και 20ου αιώνα, της Πινακοθήκης Μεσολογγίου και επαναδρομολογείται, σε στέρεα πλέον βάση, με την παρούσα έκθεση και με άλλες εκθέσεις και πολιτιστικές δράσεις που προγραμματίζονται.
Τόνισε επίσης ότι η έκθεση καλύπτει τρεις γενιές καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί καταξιωμένοι Ηπειρώτες. Στα εκθέματα περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός έργων ζωγραφικής και χαρακτικής και μικρός αριθμός γλυπτών, με πλούσια θεματολογία και αρμονική διαχρονική συνύπαρξη εικαστικών τάσεων και τεχνοτροπιών που προσδίδουν στην έκθεση υψηλή εικαστική ποιότητα.
Για τη θεματολογία των έργων ανέφερε ότι εντοπίζονται, τοπιογραφίες με ρεαλιστικές τάσεις, αλλά και έργα με εμφανή αφαιρετικά χαρακτηριστικά, θέματα αστικής ζωής με οικιστικές αποτυπώσεις και με εικόνες καθημερινότητας, ανθρωποκεντρικά έργα με προσωπογραφίες και με προσεγγίσεις άλλων σημαντικών εννοιών όπως η ομορφιά, ο έρωτας, η επιθυμία η μοναξιά καθώς και πολλές άλλες και έργα, με αφηγηματικές εικόνες, γεωμετρική αισθητική και συμβολισμούς. Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα πανόραμα τέχνης και δημιουργεί ένα ζωντανό διάλογο ο οποίος καταλήγει σε εργαλείο μάθησης για τους ειδικούς και τέρψης για το ευρύ κοινό, όπως σημειώνει η Ιστορικός Τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη.
Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε ότι στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, συνεργασίες και συνέργειες σαν αυτή των δύο Πινακοθηκών που συνδιοργάνωσαν την έκθεση, προωθούν την εξωστρέφεια της τέχνης και οδηγούν σε παραγωγή σημαντικής πολιτισμικής υπεραξίας η οποία διοχετεύεται στην κοινωνία και στο τοπικό και εθνικό πολιτιστικό μέγεθος.
Ο Πρόεδρος της Πινακοθήκης Μεσολογγίου Χρήστος Μοσχανδρέου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματική συνεργασία και την φιλοξενία της έκθεσης στην Δημοτική Πινακοθήκη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 103η επέτειο απελευθέρωσης της ιστορικής πόλης των Ιωαννίνων και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και με άλλες εκθέσεις των δύο Πινακοθηκών. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, προσέφερε στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων ένα χαρακτικό έργο του Ηπειρώτη καλλιτέχνη Σωτήρη Σόρογκα που απεικονίζει τον Λόρδο Βύρωνα.
Ευχαριστίες εξέφρασαν οι ομιλητές στον Ζήκο Δέδο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, φίλο της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου και της Δημοτικής μας Πινακοθήκης, για τη βοήθειά του στην οργάνωση και προβολή της έκθεσης και στην Προϊσταμένη και το προσωπικό της Δημοτικής μας Πινακοθήκης για την προετοιμασία και την άρτια, τεχνικά, παρουσίαση της έκθεσης.

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments