Κυριακή , 9 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σταύρος Καλογιάννης: «Το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων μπορεί να αναγεννηθεί με τη δημιουργία Τεχνόπολης»

Σταύρος Καλογιάννης: «Το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων μπορεί να αναγεννηθεί με τη δημιουργία Τεχνόπολης»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον εορτασμό των 5 χρόνων λειτουργίας της εταιρείας P&I, στην οποία παραβρέθηκε, ο Σταύρος Καλογιάννης έκανε την παρακάτω δήλωση:

 «Η P&I που γιορτάζει σήμερα τα 5 χρόνια λειτουργίας της στα Ιωάννινα, είναι μια μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού, απασχολώντας πολλές δεκάδες νέων επιστημόνων. Αξίζουν συγχαρητήρια στην εταιρεία και στα στελέχη της για τη μέχρι σήμερα πορεία της.

Όπως γνωρίζετε, η Κυβέρνηση, με σκληρή δουλειά, εν μέσω πρωτοφανών δυσκολιών, μετατρέπει την Ελλάδα σε πόλο προσέλκυσης επενδύσεων, με εργαλεία τον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις και τη δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς (Ν.4864/2021), και τον νέο αναπτυξιακό νόμο (Ν.4887/2022).

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027 περιλαμβάνουν Άξονες για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, ενώ προβλέπονται οριζόντιες δράσεις για την ψηφιακή αναβάθμιση του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα την τελευταία τριετία έχουν γίνει άλματα.

Η σημερινή εκδήλωση μου δίνει την ευκαρία να επαναφέρω ένα θέμα πολύ επίκαιρο: τη δημιουργία Τεχνόπολης στα Ιωάννινα, δηλαδή ενός Επιχειρηματικού Πάρκου το οποίο οργανώνεται και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Η Τεχνόπολη αποτελεί κλειδί για προσέλκυση επενδύσεων νέας τεχνολογίας και εξειδικευμένων επιστημόνων, αλλά και για τη χωρική αναγέννηση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Αυτό το πλαίσιο άλλωστε προωθεί η Κυβέρνηση, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία διαβούλευσης για το νέο σ/ν που αφορά την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση σε αυτά. Το σ/ν θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Έχω προτείνει μάλιστα, η δημιουργία Τεχνόπολης να ενταχθεί στον 4ο άξονα του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, “Ιδιωτικές επενδύσεις και θεσμικός μετασχηματισμός” και να προχωρήσει με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, με πρώτο βήμα τη δημιουργία Φορέα διαχείρισης στον οποίο μπορούν να μετέχουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις τεχνολογίας εγκατεστημένες ήδη στα Ιωάννινα, όπως η P&I, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη.

Συγχαρητήρια και πάλι στην P&I, καλές δουλειές, με ακόμα περισσότερες και ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...