Τετάρτη , 27 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Η Α.Αποστολίδου(δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) αναδεικνύει συμπεριφορές της κοινωνίας απέναντι στους πρόσφυγες και μιλά για την “Πρωτοβουλία Παροχής Εκπαίδευσης και Υποστήριξης για τους Πρόσφυγες” με αφορμή την ημερίδα «Πρόσφυγες στην Ήπειρο: Αναζητώντας δρόμους για την ένταξη και την εκπαίδευσή τους»

Η Α.Αποστολίδου(δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) αναδεικνύει συμπεριφορές της κοινωνίας απέναντι στους πρόσφυγες και μιλά για την “Πρωτοβουλία Παροχής Εκπαίδευσης και Υποστήριξης για τους Πρόσφυγες” με αφορμή την ημερίδα «Πρόσφυγες στην Ήπειρο: Αναζητώντας δρόμους για την ένταξη και την εκπαίδευσή τους»

projectpress-ioannina_photoΑπό:Γιώργος Γκόντζος– “Ερέθισμα ήταν η έκρυθμη κατάσταση που παρουσιάζει το πρόβλημα της εκπαίδευσης των προσφύγων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και η εισροή των προσφύγων με τον τρόπο που είχε γίνει και το πόσο απροετοίμαστοι είμασταν να αντιμετωπίσουμε τις εκπαιδευτικές και ενταξιακές ανάγκες.Αυτά έκαναν το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο να στραφεί σ΄αυτό το πρόγραμμα να συγκροτήσει 24 δράσεις που οργανώνονται σε τρείς άξονες για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ελλείψεις”. Αυτό τόνισε η Άννα Αποστολίδου, δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Συντονίστρια έργου-Κύρια ερευνήτρια (ΕΡΓΟ PRESS:)  με θέμα “Πρωτοβουλία Παροχής Εκπαίδευσης και Υποστήριξης για τους Πρόσφυγες”    (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο)  ,μιλώντας στην εκπομπή  “ό,τι πεις εσύ”(Γιώργος Γκόντζος) ,στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων,με αφορμή ημερίδα με τίτλο «Πρόσφυγες στην Ήπειρο: Αναζητώντας δρόμους για την ένταξη και την εκπαίδευσή τους», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου και ώρα 5 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί , στα Ιωάννινα (Καμπέρειο Θέατρο-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ).

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο που η Ελληνική κοινωνία υποδέχτηκε τους πρόσφυγες και την διαδικασία της εκπαιδευτικής ένταξής τους ,η Άννα Αποστολίδου σημείωσε :  “Δεν  υπάρχει ένα τρόπος με τον οποίο έχει αντιδράσει η Ελληνική κοινωνία.Υπάρχουν κατά τόπους διαφορετικές αντιδράσεις.Σε γενικές γραμμές τα πράγματα είναι καλύτερα απ΄ότι θα περιμένουμε.Με μεγάλη αυτοθυσία και πρόσθεση βοήθειας έχουν σταθεί οι τοπικές κοινωνίες στους ανθρώπους πρόσφυγες που έρχονται..Ωστόσο οι αντιδράσεις δεν έχουν λείψει απ΄ότι  θα παρακολουθείτε στα Μέσα Ενημέρωσης. Η ένταξή τους ,πέρα από το πρώτο επίπεδο ,του ότι έρχονται κατατρεγμένοι και πρέπει να τους βοηθήσουμε ,βρίσκει πολλά εμπόδια και στο χώρο της τυπικής εκπαίδευσης στο σχολείο αλλά και σε άλλα επί μέρους ζητήματα ,τα οποία νομίζω ότι τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν να εμφανίζονται πολύ πιο έντονα απ΄ότι μέχρι στιγμής..”

Ακούστε την συνέντευξη

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο του προγράμματος: Πρωτοβουλία παροχής εκπαίδευσης και υποστήριξης στους πρόσφυγες-Provision of Refugee Education and Support Scheme [httpsss://www.press-eap.net/], το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία του ΕΑΠ προκειμένου να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές και ενταξιακές ανάγκες των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι συντονιστές των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά και τη Φιλιππιάδα κ.κ. Φίλιππος Φίλιος και Μιλτιάδης Κλάπας αντίστοιχα, ο κ. Mohamed Othman εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες-Γραφείο Ηπείρου και η κυρία Jelena Vujanovic, Γενική συντονίστρια των δράσεων της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ στην Ήπειρο. Από την πανεπιστημιακή κοινότητα θα παρέμβουν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Στάθης Παπασταθόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Φιλοσοφική Σχολή) και Λήδα Στεργίου (Επίκουρη Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών). Για το έργο PRESS και τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις που υλοποιούνται θα μιλήσει ο καθηγητής κ. Γιώργος Ανδρουλάκης, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και επιστημονικά υπεύθυνος του έργου PRESS. Εκπρόσωποι των προσφύγων θα καταθέσουν τη δική τους μαρτυρία. Την εκδήλωση θα κλείσει το μουσικό σύνολο NARDA με πρόγραμμα ανατολικής μουσικής υπό την ευθύνη του καθηγητή (ΤΛΠΜ-ΤΕΙ Ηπείρου) κ. Μάρκου Σκούλιου.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments