Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η ΔΡΑΣΥ για τον χωροταξικό σχεδιασμό

Η ΔΡΑΣΥ για τον χωροταξικό σχεδιασμό

DRASYΑπό:Γιώργος Γκόντζος

Η παρέμβαση του Στέφανου Σκοπούλη ,επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΔΡΑΣΥ ,στην συζήτηση  για τον  Χωροταξικό σχεδιασμό στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων

“Να ανατραπεί στην πράξη ο χωροταξικός σχεδιασμός του κεφαλαίου για την Ήπειρο.
Κάθε σχεδιασμός εθνικής και τοπικής κλίμακας υλοποιεί πολιτικές κοινωνικές και οικονομικές επιλογές της κάθε φορά άρχουσας τάξης.
Ένα παρόμοιο εργαλείο είναι και ο χωροταξικός σχεδιασμός της Ηπείρου που, όπως ευκρινώς αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, υπηρετεί τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους του κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή μας.
Στο νέο γεωπολιτικό και οικονομικό τοπίο, που διαμορφώνεται από τους διεθνείς ανταγωνιστικούς συσχετισμούς και τους νόμους της αγοράς, η περιφέρεια Ηπείρου, και ιδιαίτερα η περιοχή μας, προορίζεται να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό και ενεργό ρόλο, που θα επηρεάσει καταλυτικά τη ζωή του λαού μας και το περιβάλλον.
Από την άποψη αυτή η συζήτηση για τον χωροταξικό σχεδιασμό, είναι ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο το οποίο όμως, για άλλη μια φορά και για απόλυτα ευνόητους λόγους, βρίσκεται στο περιθώριο.
Είναι καθαρό και από την εισηγητική έκθεση, πως το παραγωγικό πρότυπο που σχεδιάζουν για την περιφέρειά μας, για τις επόμενες τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, εστιάζει στην εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών του ευρωπαϊκού και εγχώριου κεφαλαίου σε τομείς όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, ο ορυκτός και φυσικός πλούτος, ο τουρισμός.
Επομένως οι όποιες αναφορές της μελέτης στις τοπικές και οικονομικές παραμέτρους εντάσσονται σε αυτούς τους σχεδιασμούς, το δε δήθεν ενδιαφέρον τους, για την ανεργία τον πολιτισμό και το περιβάλλον, αποτελούν το προπέτασμα καπνού προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις για το σχεδιαζόμενο νέο έγκλημα σε βάρος της περιοχής μας.
Η ομολογία της έκθεσης εξάλλου, ότι ο προηγούμενος σχεδιασμός για την περιφέρεια ανατρέπεται με βάση τα νέα δεδομένα, και ότι άλλα προτάσσουν τώρα οι λεγόμενες νέες αναπτυξιακές επιλογές της ΕΕ, αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται σε βάρος του λαού και των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, από την στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης για ένταξη και παραμονή της χώρας στην ΕΕ, την οποία και υπηρετεί με μεγάλη προσήλωση και η σημερινή κυβέρνηση.
Ταυτοχρόνως αποδεικνύεται ότι στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και του ανταγωνισμού ο κάθε σχεδιασμός είναι έωλος, παρακινείται από τους αδυσώπητους κερδοσκοπικούς νόμους της αγοράς, και ότι είναι αδύνατη στα πλαίσιά του η ορθολογική και ισομερής ανάπτυξη.
Το περιεχόμενο της συζητούμενης μελέτης είναι ποτισμένο από την κυρίαρχη κεφαλαιοκρατική περί ανάπτυξης αντίληψη, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επιλογές στη βάση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, υποθηκεύει το μέλλον της περιοχής για τις επόμενες γενιές, θα αποδειχτεί καταστροφική για το περιβάλλον.
Έτσι είναι έξω από τους σχεδιασμούς τους η ορθολογική ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της περιοχής, αναιρούνται οι προηγούμενες δημαγωγικές τους εξαγγελίες για νέες θέσεις εργασίας, έλεγχο της ανεργίας και αύξηση του ΑΕΠ, επικεντρώνουν στις ανάγκες του κεφαλαίου για εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και της ανέγγιχτης ακόμα πανέμορφης φύσης μας, ενισχύουν το τουριστικό κεφάλαιο και τον τομέα των μεταφορών, παραπέμπουν στο αόριστο μέλλον τη σιδηροδρομική σύνδεση της περιοχής μας.
Μιλάνε για διαφύλαξη της γεωργικής γης στο λεκανοπέδιο, όταν η αντιαγροτική τους πολιτική ξεκληρίζει και πετάει βίαια τους αγρότες από την παραγωγική διαδικασία, όταν η επιχειρηματικής τους πολιτική την έχει μετατρέψει σε άσφαλτο και τσιμέντο, όταν οι νέοι σχεδιασμοί τους προμηνύουν την ολοσχερή εξαφάνισή της.
Υποκριτικά δίνουν αόριστες κατευθύνσεις για προστασία του περιβάλλοντος. Μιλούν για αποσυμφόρηση του βασικού οδικού άξονα την ίδια στιγμή που σχεδιάζουν τις λεγόμενες περιοχές ειδικών χωρικών παρεμβάσεων σε πλάτος 2,5 χιλιομέτρων εκατέρωθεν της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού, που θα αποτελούν ειδικά προνομιακά καθεστώτα οικονομικής ενίσχυσης, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης της ισχύουσας αναπτυξιακής νομοθεσίας, για τις επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν σε αυτές!
Παράλληλα ετοιμάζουν να δώσουν ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στο ευαίσθητο οικοπεριβάλλον της λίμνης, μέσω του σχεδίου ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης στη λιμνοπούλα και το Μάτσικα, αλλά και με τον αποχαρακτηρισμό του οικολογικού της πάρκου.
Επειδή μέσω του χωροταξικού διακυβεύεται το μέλλον της περιοχής για τα επόμενα χρόνια με τις λαϊκές ανάγκες παραπεταμένες στο περιθώριο και με το ήδη κορεσμένο λεκανοπέδιο σε κίνδυνο ασφυξίας, επιβάλλεται γενικός ξεσηκωμός για να μην περάσουν οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί του κεφαλαίου.
Δεν είναι μονόδρομος το μοντέλο ανάπτυξη της παρασιτικής πλουτοκρατίας που εδώ μας παρουσιάζετε απόψε, αυτός που εξαθλιώνει το λαό και βιάζει το περιβάλλον. Γιατί σώνει και καλά ο λαός μας θα πρέπει μοιρολατρικά να το αποδεχτεί; Υπάρχει και ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που μπορεί να τον επιβάλλει η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτός που καταξιώνει στην πράξη την ανθρώπινη ύπαρξη και νοιάζεται πραγματικά για την προστασία του περιβάλλοντος.
Έναν παρόμοιο σχεδιασμό έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος μας. Απαλλαγμένος από κάθε είδους εξάρτηση, έξω από τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στηριγμένος στην ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων με όλους τους λαούς του κόσμου.
Αυτόν που διασφαλίζει: δουλειά με δικαιώματα για όλους, σύγχρονη και υγιεινή κατοικία για όλο το λαό, επαρκείς υποδομές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας με απόλυτη προτεραιότητα την πρόληψη, ασφαλή και επαρκή σχολική στέγη, δωρεάν φοιτητικές εστίες, άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου του λαού μας. Αυτόν που θα σχεδιάσει κεντρικά την οικονομία και θα ενισχύσει την παραδοσιακή παραγωγική βάση, θα αποσυμφορήσει το λεκανοπέδιο και θα αναζωογονήσει την ερημωμένη ύπαιθρο, θα αξιοποιήσει τον ορυκτό και υδάτινο πλούτο κατοχυρώνοντας στην πράξη τον κοινωνικό τους χαρακτήρα. Που θα αναπτύξει δημόσιες σύγχρονες ασφαλείς και δωρεάν συγκοινωνίες. Θα διαχειριστεί με τρόπο ορθολογικό το σύνολο των αποβλήτων. Θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των παράνομα καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων από το επιχειρηματικό κεφάλαιο και θα τις αποδώσει στην κοινωνική χρήση. Θα μεριμνήσει για την ασφάλεια του πληθυσμού από φυσικές καταστροφές. Θα προχωρήσει στην ενίσχυση και ενθάρρυνση του μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού. Με ιδιαίτερη ευαισθησία θα αντιμετωπίσει το ασυναγώνιστο περιβάλλον της περιοχής, τη λίμνη μας, τα ποτάμια και γενικότερα το συνολικό υδάτινο δυναμικό.
Αυτόν τον σχεδιασμό οραματιζόμαστε γιαυτόν παλεύουμε, αυτόν καλούμε το λαό από κοινού να διεκδικήσουμε. Μπορεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουμε να τρομάζει, και κάθε αντίληψη για ανατροπή της και κοινωνική δικαιοσύνη να φαντάζει ουτοπική-απραγματοποίητη. Όμως η εξέλιξη της ανθρωπότητας είναι προϊόν της αέναης ταξικής σύγκρουσης, και καμία πολιτική και οικονομική κυριαρχία δεν μπόρεσε να την σταματήσει όσο ισχυρή και αν υπήρξε.
Ο δικό σας σχεδιασμός δεν έχει κανένα όραμα, είναι υποταγμένος στις ανάγκες του διεθνούς κεφαλαίου, είναι εχθρικός για τα λαϊκά συμφέροντα, καταστροφικός για το περιβάλλον, για την ίδια τη ζωή. Είναι ζήτημα ζωής για το λαό μας με την ενωμένη και οργανωμένη πάλη του να τον ανατρέψει στην πράξη!
Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση. ΔΡΑΣΥ
Δεκέμβρης 2015

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments