Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η Επιτροπής Ειρήνης Ιωαννίνων για την Συμφωνία των Πρεσπών

Η Επιτροπής Ειρήνης Ιωαννίνων για την Συμφωνία των Πρεσπών

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιωαννίνων τονίζονται τα εξής:

“Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για τους λαούς

Η άρον-άρον επικύρωση από την Ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που ακολούθησε την επίσης εσπευσμένη έγκριση της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ και την απόφαση του ΝΑΤΟ να εγκλωβίσει τη χώρα αυτή στη λυκοσυμμαχία, πέρα από το ότι αποκάλυψε το ηθικό μεγαλείο της παλιάς και της νέας κυβερνητικής συμμαχίας και άλλων που πορεύονται στην ίδια κατεύθυνση αλλά θέλουν να το κρύβουν, απόδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία το λόγο για τον οποίο έγινε η συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι άλλος από την επέκταση του επιθετικού ιμπεριαλιστικού οργανισμού σε μια ακόμα Βαλκανική χώρα. Και θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξ άλλου, δεν είναι κρυφό, ότι για να φτάσουμε στη συμφωνία των Πρεσπών κινητοποιήθηκαν «λυτοί και δεμένοι». Οι ίδιοι παρακολουθούν από κοντά την εφαρμογή της και δεν τσιγκουνεύονται συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό για το κατόρθωμά του.

Οι λαοί των Βαλκανίων ξέρουν καλά τι σημαίνει ΝΑΤΟ. Μολονότι πέρασαν είκοσι χρόνια από τότε, οι φονικές επιδρομές στην Γιουγκοσλαβία έχουν καταγραφεί ως ένα ακόμα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Όσοι λοιπόν ισχυρίζονται ότι με την προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εδραιώνεται η ειρήνη στην περιοχή, μάλλον αναφέρονται στην ειρήνη του νεκροταφείου.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια σημαντική εκδούλευση που πρόσφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στους συμμάχους της. Συμβάλλει στη «στρατηγική αναβάθμιση» της χώρας, η οποία περιλαμβάνει νέες Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκές βάσεις και αναβάθμιση των υπαρχόντων, αποθήκευση πυρηνικών όπλων, υπέρογκες πολεμικές δαπάνες και στρατιωτική παρουσία έξω από τα σύνορά μας.

Αλλά και όσοι πιστεύουν ότι με τη συμφωνία αυτή λύνονται τα προβλήματα ΠΓΔΜ-Ελλάδας αγνοούν, ηθελημένα ή αθέλητα, ότι με αυτή τη συμφωνία η Ελληνική πλευρά αναγνωρίζει Μακεδονική εθνότητα και Μακεδονική γλώσσα, που είναι οι βάσεις του αλυτρωτισμού και που έχουν χρησιμοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν ως πρόσχημα για ξένες επεμβάσεις, στα Βαλκάνια και αλλού.

Πίσω από το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα και ανταγωνισμοί με τα Ρωσικά, αλλά και Κινέζικα μονοπώλια για το έλεγχο/μοίρασμα των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και η εξόρυξη υδρογονανθράκων (όπως στην περιοχή της Ηπείρου και το Ιόνιο) είναι μέρος αυτών των ανταγωνισμών, όπως είναι και η χρησιμοποίηση Ελληνικών λιμανιών από την Κίνα για προώθηση των προϊόντων της. Όσο για τη «στρατηγική αναβάθμιση», αυτή δεν εκφράζει τίποτε άλλο από την προσπάθεια των Ελληνικών μονοπωλίων να εξασφαλίσουν μερίδιο της λείας, προσφέροντας για αντάλλαγμα ακόμα και το αίμα των στρατευμένων παιδιών του λαού.

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος η συμφωνία των Πρεσπών να αποτελέσει πρότυπο για διευθέτηση του Κυπριακού, όπως προτείνει ο Πρωθυπουργός. Μια τέτοια διευθέτηση δεν θα αποτελεί και λύση, αφού θα κινηθεί στα διχοτομικά πλαίσια που προωθούν χρόνια τώρα ΝΑΤΟ και ΕΕ, αγνοώντας επιδεικτικά την Τουρκική κατοχή. Εξίσου επικίνδυνη κλιμάκωση των ανταγωνισμών είναι η Γαλλική στρατιωτική βάση στην Κύπρο, για προστασία των συμφερόντων των Γαλλικών μονοπωλίων που εμπλέκονται στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρόσφατη μονομερής αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF) αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία στο πεδίο των πυρηνικών εξοπλισμών, που φούντωσε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Υπολογίζεται ότι την επόμενη δεκαετία οι ΗΠΑ θα ξοδέψουν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε εξοπλισμούς, με πρόσχημα την ανανέωση παλαιών πυρηνικών όπλων, αλλά και για την ανάπτυξη νέων συστημάτων όπως η διαβόητη αντιπυραυλική ασπίδα. Η ανθρωπότητα βρίσκεται όλο και πιο κοντά σε μια ολική πυρηνική καταστροφή.

Τέλος, για μια ακόμα φορά οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με πρώτες τις ΗΠΑ, με την ΕΕ να ακολουθεί από κοντά και την Ελληνική κυβέρνηση να τηρεί σιγήν ιχθύος, έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τη Βενεζουέλα, με πρόσχημα την προστασία της δημοκρατίας. Το παιχνίδι το ξέρουν καλά, το έχουν ξαναπαίξει στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη βόρεια Αφρική, την Ουκρανία, τη Συρία, για να θυμηθούμε κάποια από τα πιο πρόσφατα. Στην πραγματικότητα, θέλουν να βάλουν στο χέρι τους τον πλούτο αυτής της χώρας, να τον «προστατέψουν» από Ρωσικά και Κινέζικα συμφέροντα και να πνίξουν μια ενοχλητική φωνή στην ίδια τη γειτονιά τους.

Ενημερώνοντας συνοπτικά το Γιαννιώτικο λαό για τις παραπάνω επικίνδυνες εξελίξεις, η Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων καλεί όλες και όλους να μην υποκύψουν ούτε στον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ούτε στον εθνικισμό. Να καταδικάσουν  την επέκταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, να παλέψουν κατά της συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, κατά της παρουσίας ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός μας και Ελλήνων στρατιωτικών έξω από αυτό, κατά των ΝΑΤοϊκών εξοπλισμών που εξανεμίζουν ένα μεγάλο μέρος του μόχθου μας. Να αντιταχθούν στους πυρηνικούς εξοπλισμούς και να σταθούν αλληλέγγυοι στο λαό της Βενεζουέλας.”

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments