Πέμπτη , 11 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη μπαίνει στη ψηφιακή εποχή

Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη μπαίνει στη ψηφιακή εποχή

Οι χρήστες της Ζωσιμαίας ήταν έως σήμερα εξοικειωμένοι με τον κατάλογο και τις Λειτουργίες της Βιβλιοθήκης, όπως αυτά εμφανιζόταν μέσω του αυτοματοποιημένου βιβλιοθηκονομικού προγράμματος ΑΒΕΚΤ 5.6 και μέσω της ιστοσελίδας της Ζωσιμαίας και της σελίδας ΑΡΓΩ του ΕΚΤ (server Z3950).

Σήμερα, το γνωστό σύστημα αυτοματοποίησης & οργάνωσης βιβλιοθηκών του ΕΚΤ μετεξελίσσεται σε ένα σύγχρονο σύστημα οργάνωσης & διάθεσης περιεχομένου, το openABEKT στην Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δεδομένων & Ψηφιακού Περιεχομένου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, της Επιστημονικής δηλαδή, Υποδομής Εθνικής Χρήσης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα βελτιωμένο μοντέλο, όπου οι υπηρεσίες είναι προσβάσιμες διαδικτυακά & απομακρυσμένα (Software As A Service (SaaS)), ένα μοντέλο παροχής λογισμικού με το οποίο λογισμικό & δεδομένα φιλοξενούνται στο «νέφος», το γνωστό πλέον περιβάλλον cloud ( https://www.openabekt.gr/ ).

Τα οφέλη διαφαίνονται πολλαπλά: οικονομίες κλίμακας, χωρίς ανάγκη εγκατάστασης λογισμικού & συντήρησης συστημάτων, με αποτέλεσμα το λειτουργικό κόστος να μειώνεται σημαντικά.

Στις Υπηρεσίες για το κοινό, ο Κατάλογος εγγραφών των τεκμηρίων που υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη & το ψηφιακό περιεχόμενο παρουσιάζεται ανοικτά, σε ένα σύγχρονο & φιλικό για τον χρήστη περιβάλλον και η Πλοήγηση & Αναζήτηση με εξελιγμένα εργαλεία ανακάλυψης περιεχομένου & εύχρηστα φίλτρα πλοήγησης & αναζήτησης περιεχομένου. Παράλληλα, με το σύστημα openABEKT τα μέλη θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα διαχείρισης του λογαριασμού τους, τη δυνατότητα κράτησης ή ανανέωσης χρέωσης online καθώς και προσωποποιημένες υπηρεσίες ενημέρωσης για θέματα ενδιαφέροντος, όπως η λειτουργία συστάσεων «Ενδιαφέροντα» μέσω email.

Όλες αυτές οι Υπηρεσίες προσφέρονται πλέον από τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, μετά από την υπογραφή του νέου μνημονίου συνεργασίας με το ΕΚΤ και γίνονται προσβάσιμες από οποιονδήποτε Η/Υ μέσω της σελίδας https://zosimaialib.openabekt.gr/.

 

Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων  στον κόσμο της Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας.

Η Ζωσιμαία, μία από τις παλαιότερες ιστορικές Βιβλιοθήκες, με χρόνο ζωής περί τα διακόσια χρόνια νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί, να προσφέρει και να μεταλαμπαδεύσει όλη τη γνώση που υπάρχει στα Αποθετήρια και στις Συλλογές της με έναν σύγχρονο και εύπεπτο τρόπο νέων προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Η πολιτική για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών των τελευταίων χρόνων, παρουσίασε μια μεταστροφή από την αρχική της θέση, η οποία είχε αρχικά ως αυτοσκοπό την πληροφορική και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, μέσω των προγραμμάτων της Ε.Ε., με μια περισσότερο ανθρωποκεντρική αντίληψη στο σχεδιασμό νέων δράσεων.

Στο πλαίσιο προγραμμάτων της Ευρωπαϊκή Ένωσης, έχουν προσδιοριστεί στόχοι και νήματα δράσεων που έχουν επικεντρώσει στην κάλυψη ανθρώπινων αναγκών με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Το 1ο νήμα της Ψηφιακής Στρατηγικής-Ψηφιακή Γνώση  είναι “ η ψηφιακή πρόσβαση σε περισσότερη γνώση, πέρα και πλέον της επίσημης εκπαιδευτικής διαδικασίας…. Περιλαμβάνει δράσεις που ενισχύουν την πρόσβαση στη γνώση, την ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και τη διάθεση της γνώσης από όσους τη διαχειρίζονται και την προσφέρουν”.

Ο εμπλουτισμός της σχολικής γνώσης με στοιχεία βιωματικά, ο απεγκλωβισμός των μαθητών και η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, καθώς και η συστηματική υποστήριξη διεργασιών βοηθούν προς την κατεύθυνση του Νέου Εκπαιδευτικού Περιβάλλοντος.

Για την καλλιέργεια και προς ενίσχυση της αποτελεσματικότητας αυτής της νέας θεωρίας και της παιδαγωγικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πρέπει να υιοθετηθούν δράσεις που να οδηγούν τις παραδοσιακές βιβλιοθήκες σε κόμβους πληροφόρησης και να αποτελέσουν πυλώνες στη δυνατότητα γόνιμου συνδυασμού πολλαπλών γνωστικών πεδίων.

Η Ιστορική Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, με δική της πρωτοβουλία και χρηματοδότηση κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Με την προμήθεια των «έξυπνων γυαλιών» και τη δημιουργία ειδικού προγράμματος «επαυξημένης πραγματικότητας» ο επισκέπτης κάθε ηλικίας μπορεί να περιηγηθεί (Virtual Tour 360ο ) σε όλους τους χώρους του σημερινού κτηρίου της Βιβλιοθήκης, ακόμη και των Κλειστών Συλλογών, με ενημέρωση, περιγραφές αντικειμένων, υπηρεσιών, προσώπων κλπ. Έτσι, η τεχνολογία AR προσθέτει ποιοτικό περιεχόμενο από επιμορφωτικές εφαρμογές, παρεμβάλλοντας μεταξύ των ματιών και του περιβάλλοντος ένα «στρώμα» ψηφιακών πληροφοριών.

Η νέα αυτή υπηρεσία είναι διαθέσιμη κατόπιν ζήτησης στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Ζωσιμαίας και θα διακινηθεί στα σχολεία της πόλης και της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω της Κινητής Βιβλιοθήκης.

Στο άμεσο μέλλον έχουν ήδη δρομολογηθεί δύο ακόμη εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας, με σκοπό τη διατήρηση-διάσωση της πληροφορίας,  διατήρηση και ενίσχυση της συλλογικής μνήμης, την ανάδειξη του Πολιτισμού, την παραγωγικότητα, την παροχή νέων προϊόντων και υπηρεσιών στους χρήστες της Ζωσιμαίας και στο κοινό και την οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, μέσω της ανάδειξης και ενίσχυσης ενός νέου είδους, που μπορεί να υποστηριχθεί και ήδη υλοποιείται από τον Φορέα μας, αυτού του «Αναγνωστικού Τουρισμού».

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments