Τετάρτη , 27 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η Ματέρα στηρίζει την υποψηφιότητα των Ιωαννίνων

Η Ματέρα στηρίζει την υποψηφιότητα των Ιωαννίνων

joannina

Οι Γουλιέλμο Μπιάνκο, Ροσέλα Ταρανίτο, Μαρία Στρατσάνη και Ραφαέλλο Ντε Ρουτζέρι Δήμαρχος της Ματέρα κατά τη συνάντησή τους στο δημαρχείο

 

 

Στο πλαίσιο της διεκδίκησης του τίτλου Ιωάννινα – Ήπειρος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, η Εκτελεστική Διευθύντρια Μαρία Στρατσάνη επισκέφθηκε, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ραφαέλλο Ντε Ρουτζέρι, την ιταλική πόλη Ματέρα, η οποία θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2019.

Την κ. Στρατσάνη συνόδευσε ο Πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Φιλίας Ιωαννίνων, εθελοντής στην προσπάθεια απόκτησης του τίτλου, Γουλιέλμο Μπιάνκο. Η επίσκεψη ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου με ξενάγηση στο Σάσι, την παλιά πόλη, κηρυγμένο μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, ακολούθησε απογευματινή συνάντηση με μέλη της ομάδας διεκδίκησης, τον καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλικάτα Δημήτρη Ρουμπή, την αναπληρώτρια καθηγήτρια μεσαιωνικής αρχαιολογίας Φραντσέσκα Σολιάνι και τον αιγυπτιολόγο και διευθυντή του Αιγυπτιακού Μουσείου Τορίνο Κρίστιαν Γκρέκο, κατά την οποία εξετάστηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ των δυο Πανεπιστήμιων και ανταλλαγών μεταξύ των Μουσείων.

Την επομένη, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε από τις 10 το πρωί ως τη 1 μ.μ. σύσκεψη στο  Ίδρυμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ματέρα  με τον Γενικό Διευθυντή Πάολο Βέρι και την υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων και Προγράμματος Ροσέλα Ταραντίνο κατά την οποία η κ. Στρατσάνη παρουσίασε τα Ιωάννινα και την Ήπειρο καθώς και το όραμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ιωάννινα- Ήπειρος 2021.

Με βάση την παρουσίαση και το πρόγραμμα της Ματέρα ορίστηκαν οι άξονες συνεργασίας, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας των Ιωαννίνων, ο οποίος θα υποβληθεί στις 30 Νοεμβρίου 2015. Μετά τη σύσκεψη, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Δήμαρχο, ο οποίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για ό,τι είναι ελληνικό, άκουσε με μεγάλη προσοχή τα όσα μετέφραζε στα ιταλικά ο κ. Μπιάνκο σχετικά με τα Ιωάννινα και την Ήπειρο και δήλωσε ότι ίσως ποτέ να μην είχε μάθει την ύπαρξη της πόλης μας και της περιοχής μας αν δεν θέταμε αυτήν την υποψηφιότητα και αν δεν είχε λάβει την επιστολή του Δημάρχου των Ιωαννίνων στην οποία τον ενημέρωνε για την υποψηφιότητα. Μας πληροφόρησε ακόμη ότι από τη στιγμή της υποψηφιότητας  αυξήθηκε θεαματικά η υποψηφιότητα στην πόλη. Υποσχέθηκε δε,  ότι σύντομα θα ανταποδώσει την επίσκεψη για να ανακαλύψει αυτόν τον υπέροχο τόπο.

Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στο Πνευματικό Κέντρο της Ματέρα, το οποίο στεγάζεται σε ένα υπόσκαφο λατομείο και στη μεγαλύτερη υπόσκαφη εκκλησία της πόλης, η οποία πλέον λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων, η αντιπροσωπεία πήρε τον δρόμο της επιστροφής με προορισμό το Μπάρι, και  το πλοίο για την Ηγουμενίτσα.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments