Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Η ομιλία του Δ.Κουτσούμπα (Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ) σήμερα στα Γιάννινα-Η μόνη ανατροπή που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή των προσδοκιών και των ελπίδων

Η ομιλία του Δ.Κουτσούμπα (Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ) σήμερα στα Γιάννινα-Η μόνη ανατροπή που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή των προσδοκιών και των ελπίδων

HPIM2379[1]HPIM2377[1]HPIM2378[1]Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Με  ομιλία σε πολιτική εκδήλωση – συνεστίαση της Τομεακής Οργάνωσης Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας,   σήμερα το μεσημέρι,στη Λέσχη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ολοκλήρωσε  την διήμερη επίσκεψή του στην Άρτα και τα Γιάννενα.

 Η Κατερίνα Μιχαλιού, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας,  άνοιξε την εκδήλωση και  αναφέρθηκε στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και στο επικείμενο 20ό Συνέδριό του.

Βραβεύτηκαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και τα μέλη  με τη μεγαλύτερη συμβολή στην επιτυχία της πρόσφατης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ

Στην  ομιλία του  ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε τα ακόλουθα:

 

“Αυτές τις μέρες πάνε κι έρχονται τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα μέτρων και το μόνο σίγουρο είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση με ότι έχει ήδη συμφωνήσει για εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου, την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη.

Αλλά και με τη δέσμευσή της ότι τώρα θα συμφωνήσει για νέα μέτρα που θα νομοθετήσει αργότερα, μετά το ’18 οπότε και λήγει το σημερινό πρόγραμμα -3ο μνημόνιο.

Είναι τα γνωστά κόλπα των αετονύχηδων μεγαλεμπόρων «πάρτο τώρα και πλήρωσέ το αργότερα».

Όλα όσα ακούμε τις τελευταίες μέρες…

Ότι η κυβέρνηση δήθεν «δίνει μια τεράστια μάχη για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας»…

Δεν μπορούν να κρύψουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όχι μόνο μονιμοποίησε όλο το αντεργατικό πλαίσιο των προηγούμενων χρόνων, αλλά και το ενίσχυσε έως εκεί που δεν παίρνει…

Με τη συντριβή του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Τη νομιμοποίηση για τα δουλεμπορικά. Το περαιτέρω παζάρεμα για τις ομαδικές απολύσεις, το δικαίωμα της απεργίας.

Όσο για τη μείωση της ανεργίας, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ονομαζόμενες «ενεργητικές πολιτικές», σύμφωνα φυσικά με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ…

Σημαίνουν ανακύκλωση και μόνιμη ομηρία των ανέργων…

Μοίρασμα μιας θέσης δουλειάς στα δύο και τρία για 200 και 300 ευρώ…

Ενώ οι προβλέψεις ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως το ΔΝΤ, διαβλέπουν «επαναφορά στα προ κρίσης επίπεδα» στην καλύτερη περίπτωση σε… 21 χρόνια.

«Ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι», λέει ο λαός μας.

Και η δήλωση του Τσίπρα «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα», στην πραγματικότητα είναι όπως και το «θα σκίσω τα 2 μνημόνια μέχρι να σας φέρω το 3ο και βλέπουμε»…

Και βέβαια εδώ δεν μιλάμε για μερικά ευρώ αλλά για εκατομμύρια ευρώ που θα φορτωθεί ο εργάτης, ο αγρότης, ο επαγγελματίας, ο συνταξιούχος.

Μια ακόμη απόδειξη πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να φορτώνει τα βάρη της κρίσης και της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών στο λαό, όπως κάνει κάθε συνεπής κυβέρνηση του κεφαλαίου.

Βέβαια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε αντίθεση με τις προηγούμενες, διαθέτει για λίγο ακόμα, την ικανότητα της εξαπάτησης του λαού, την ικανότητα να «βαφτίζει το κρέας – ψάρι».

Ο κυβερνητικός απολογισμός για τα 2 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ στο «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης» είναι απολογισμός για το τι έχει κάνει για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου…

Σερβίροντας στο λαό το ξεφτισμένο παραμύθι ότι και τα κέρδη των λίγων μπορούν να αυξάνονται και η εργατική τάξη, ο λαός να ευημερούν.

Παραμύθι βέβαια που στόχο έχει ο ίδιος ο λαός να στρατεύεται σε ξένους για τον ίδιο στόχους, τους στόχους του κεφαλαίου.

Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η κυβέρνηση ετοιμάζεται για γιορτές και πανηγύρια.

Και για να ‘χουμε καλό ερώτημα: Τι θα γιορτάσει η κυβέρνηση;

– Το 3ο μνημόνιο;

– Την ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση;

– Τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης;

– Την απελευθέρωση των δουλεμπορικών γραφείων;

– Την εδραίωση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;

– Τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας;

– Την παραπέρα φτωχοποίηση του λαού;

Γιατί αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα έργα και οι ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Που πήρε τη σκυτάλη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να συνεχίσει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο.

Και όλα τα υπόλοιπα που ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ περί πολιτικής ανατροπής πριν 2 χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη, λόγω της κυβέρνησής του, είναι η γνωστή τακτική της εξαπάτησης.

Να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι, ένα αστικό κόμμα, η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία που παρά τα όσα λέει και παρά την κριτική των άλλων κομμάτων, οι κυβερνήσεις του αποδείχτηκαν πιο αποτελεσματικές για το κεφάλαιο, για την αστική τάξη γενικότερα αλλά και τους βασικούς διεθνείς συμμάχους της.

Πιο αποτελεσματικές γιατί επέδειξαν, και συνεχίζουν, αποφασιστικότητα στη νομοθέτηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και κατέχουν και την ικανότητα να αμβλύνουν τις λαϊκές αντιδράσεις, να ενσωματώνουν στο σύστημα, να αποπροσανατολίζουν, προβάλλοντας φυσικά ότι διαφοροποιούνται στρατηγικά από τη ΝΔ.

Για ποια πολιτική ανατροπή μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η μόνη ανατροπή που προκάλεσε είναι αυτή των προσδοκιών και των ελπίδων, όλων όσων πίστεψαν, ότι μπορεί να καλυτερέψουν έστω και λίγο τη ζωή τους, χωρίς σύγκρουση και ρήξη, χωρίς συνολική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Κι αν ένα πράγμα επιβεβαιώνει η ίδια η ζωή καθημερινά, είναι ότι σήμερα ακόμα και για να μπορείς να εμποδίσεις αντιλαϊκά μέτρα, να κερδίσεις έστω και μερικές ανάσες ανακούφισης, χρειάζεται να βαδίζεις στο δρόμο της πραγματικής ανατροπής που σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο και την εξουσία του.

Φίλες και φίλοι,

Αυτές τις ώρες που η κυβέρνηση γιορτάζει τα 2 χρόνια της διακυβέρνησής της χιλιάδες φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι σ’ όλη τη χώρα, βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα κι ας λέει η κυβέρνηση -που έχει κάνει το ψέμα και τη συκοφαντία επιστήμη- πως: «Πέρυσι δεσμεύθηκε σε μια σειρά από θέσεις, οι οποίες οδήγησαν στη λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων και οι οποίες δεσμεύσεις έχουν υλοποιηθεί στο ακέραιο».

Με ολόκληρα ψέματα και μισές αλήθειες η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει στην «κοινή γνώμη» η εντύπωση ότι, τάχα, πέρσι το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα ήρθε σε συνεννόηση μαζί της για λήξη των μπλόκων, επειδή δήθεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που συσπειρώνει σχεδόν το σύνολο των ζωντανών Αγροτικών Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων της χώρας, εκφράζει και εκπροσωπεί τους μικρομεσαίους αγρότες δεν ήρθε σε καμιά συνεννόηση με την κυβέρνηση.

Η λήξη των μπλόκων, δεν έγινε επειδή οι αγρότες ήταν ικανοποιημένοι από τη στάση της κυβέρνησης.

Άλλωστε οι ίδιοι οι αγρότες είπαν τότε, ότι ο αγώνας θα συνεχιζόταν με άλλες μορφές, όπως και έγινε.

Κόντρα στην τακτική και τους ελιγμούς της κυβέρνησης που καθυστερούσε την κατάθεση και τη ψήφιση του νόμου για το Ασφαλιστικό, επιχειρώντας να αξιοποιήσει και το γεγονός, ότι άρχιζαν δουλειές στα χωράφια.

Οι «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης που υλοποιήθηκαν δεν αφορούν τις διεκδικήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς αλλά τα αιτήματα που πρόβαλλαν οι δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών μεγαλοαγροτών.

Τέτοιο παράδειγμα είναι ο νόμος για το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» με τον οποίο διαφωνούσαν οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Αντίθετα, για τους μικρομεσαίους αγρότες, ακόμα και το κουτσουρεμένο αφορολόγητο που πήραν κάτω από την πίεση του αγώνα, τώρα η κυβέρνηση, θέλει να το πετσοκόψει ή και να το καταργήσει. Ήδη τους το αρπάζει μέσα από τον τριπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς κι ας μην πλήρωσε τις εισφορές μέχρι τέλος του 2016, το 50% των αγροτών, γιατί δεν είχε να πληρώσει.

Φίλες και φίλοι,

Στο στόχαστρο του αγώνα των αγροτών βρίσκεται η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που, με τα μέτρα των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ, επιχειρεί να συγκεντρώσει, ακόμα πιο γρήγορα, τη γη και την παραγωγή στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών, ξεκληρίζοντας χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Στηρίζουμε τον αγώνα της φτωχής αγροτιάς. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Για την Ασφάλιση και τη σύνταξη, να μην ισχύσουν οι τσουχτερές και άδικες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ.

Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αλλά και το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη με τη φοροληστεία του ΦΠΑ στο 24%. Γι αυτό έχουν δίκιο να ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.

Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, όπως στους βιομήχανους.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή αγοράζουν οι εμποροβιομήχανοι σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα από τους αγρότες και πληρώνουν μήνες αργότερα. Γι’ αυτό σωστά απαιτούν κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

Παρουσιάζουν την αγροτιά «μπουκωμένη» με επιδοτήσεις και ενισχύσεις, όταν ο «σφάχτης» έχει προηγηθεί με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 – 2020. Και κυρίως πετσόκοψε η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδοτήσεις-ενισχύσεις σε φτωχούς πραγματικά δηλαδή όσους δεν θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».

Αυτά ψήφισε η κυβέρνηση, ικανοποιώντας, με ευχαρίστηση, το σχετικό αίτημα των μεγαλοαγροτών στις περσινές κινητοποιήσεις.

Ταυτόχρονα είναι μεγάλες οι μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις πλήττοντας τους κτηνοτρόφους και στερώντας τους αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις όταν οι ζωοτροφές είναι στα ύψη με ΦΠΑ 24% και μια σειρά κτηνιατρικών υπηρεσιών που ήταν δωρεάν ιδιωτικοποιούνται. Εδώ στα Γιάννενα το ζείτε έντονα μέσα από τη συμβολαιακή μορφή της πτηνοτροφίας τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των μεγαλοεπιχειρηματιών ακόμα κι αν έχουν συναιτεριστικό καπέλο, αφού κι αυτές ΑΕ είναι.

Εξαιτίας όλων αυτών πνίγουν την αγροτιά τα αγροτικά χρέη γι αυτό:

Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Τα θέσαμε και με σχέδια νόμου στη Βουλή που ποτέ δεν έφεραν για συζήτηση.

Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των αμπελοκαλλιεργητών -εδώ έχουμε και τη Ζίτσα- όπως το αίτημα για την κατάργηση του φόρου στο κρασί που επέβαλε η κυβέρνηση.

Την κάλυψη της απώλειας του αγροτικού εισοδήματος που οφείλεται στις μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία και τις διάφορες ασθένειες,

Tον καθορισμό ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί, να μη μπει το πρόσθετο, «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης, ούτε το νέο χαράτσι του ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα.

Να μην εφαρμοστεί η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους του ΟΓΑ συνεχίζουν να καλλιεργούν και να διατηρούν τα δικαιώματα, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με την πενιχρή αγροτική σύνταξη.

Φίλες και φίλοι,

Οι αγρότες στα χωριά έχουν τα ίδια προβλήματα, ζούνε τα ίδια βάσανα με στις πόλεις με τους άνεργους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Τους εργατοϋπάλληλους με τα φτηνά μεροκάματα και τους χαμηλούς μισθούς που, μάλιστα, πολλές φορές, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες.

Τους μικρούς μαγαζάτορες, επαγγελματίες, βιοτέχνες κι εμπόρους, που είναι καταχρεωμένοι στην εφορία, στην τράπεζα, στα ασφαλιστικά ταμεία και ζουν με την αγωνία του λουκέτου και των πλειστηριασμών.

Κι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι όπως όλοι, δέχονται άγρια επίθεση από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.

Δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μαζί τους γι’ αυτό όλοι μαζί πρέπει να ενωθούν στην κοινή συμμαχία ενάντια στον κοινό αντίπαλο στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα στα χωριά και στις πόλεις να γυρίσουν την πλάτη στην κυβερνητική συκοφαντική προπαγάνδα και να στηρίξουν, με όλους τους τρόπους και κάθε μέσο, τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Όπως και η αγροτιά πρέπει να στηρίζει τον αγώνα των εργατών, των υπαλλήλων, των ναυτεργατών, των επαγγελματιών, της νεολαίας, των γυναικών.”

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments