Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Ελλάδα / Η ομιλία του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Δόση, στο 4ο Συνέδριο, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

Η ομιλία του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Δόση, στο 4ο Συνέδριο, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

36104364831_60c202d764_bΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Στην  ομιλία του ο  Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης, στο 4ο τακτικό εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, που διοργανώθηκε στην Πρέβεζα, 27-29 Ιουλίου 2017, με θέμα ”Η συμβολή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στην ανάπτυξη της Ηπείρου,ανέφερε τα εξής:

Κύριε Πρόεδρε του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

Κύριοι υπουργοί

Κύριοι βουλευτές

Κύριε  Περιφερειάρχη, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες

Κύριoι Δήμαρχοι

Κύριε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Κυρίες και Κύριοι σύνεδροι

συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

φίλες και φίλοι

Σας μεταφέρω τους πατριωτικούς χαιρετισμούς του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και εύχομαι το συνέδριο τούτο, να είναι γόνιμο και δημιουργικό και να έχει τα προσδοκώμενα και επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Τούτους τους δύσκολους καιρούς για τη Χώρα μας γενικά και για την Ήπειρο ειδικότερα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης δεν έχουμε την πολυτέλεια της διαίρεσης και της αντιπαλότητας αλλά πρέπει να είμαστε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι και να μπούμε σε χαρτογραφημένα νερά, αλώβητοι και δυνατοί.

Για τους λόγους αυτούς και όχι μόνο, επιδίωξα να βρίσκομαι εδώ σήμερα, όχι για ένα απλό χαιρετισμό αλλά και ως εισηγητής θέματος που απασχολεί την πολιτεία τους θεσμούς και τις οργανώσεις για την προκοπή του τόπου μας και της πατρίδας μας.

Τίτλος της εισήγησης μου είναι ”Η Συμβολή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στην ανάπτυξη της Ηπείρου”.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος είναι πολιτιστικός και κοινωνικός φορέας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που αποτελεί τη συνισταμένη 480 περίπου ηπειρωτικών οργανώσεων της διασποράς ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Αττικής με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη,

αποτελώντας ταυτόχρονα τον συνδετικό κρίκο της πληθώρας των ηπειρωτικών οργανώσεων του εξωτερικού με τις οποίες έχει στενή σχέση και συνεργασία.

Η κύρια δραστηριότητά της, αφορά στην ανάδειξη του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος, γέννημα διαχρονικό της λαϊκής μας δημιουργικότητας, της ιστορικής διαδρομής και δράσης των ηπειρωτών, όχι μόνο στη γενέτειρα αλλά και ευρύτερα, όπως και στους πνευματικούς, καλλιτεχνικούς και επιστημονικούς τομείς.

Το έργο αυτό πραγματώνεται με εκδηλώσεις ποικίλης μορφής και σύνθεσης ιδίως σε χώρους, πέραν του Πνευματικού μας κέντρου, οι οποίοι εξ αντικειμένου απαιτούν θέματα και προγράμματα υψηλού επίπεδου ποιότητας, αλλά και ευρύτερου μαζικού ενδιαφέροντος, όπως στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ζάππειο Μέγαρο, η Παλαιά Βουλή, το Πολεμικό Μουσείο και άλλους δημόσιους και έγκριτους χώρους.

Εκτός αυτού το ενδιαφέρον της Πανηπειρωτικής για τη Ήπειρο υπήρξε και παραμένει άσβεστο και ενεργό για την ανάπτυξη και το περιβάλλον της, το οποίο ενδιαφέρον παίρνει σάρκα και οστά μέσα από Παγκόσμια Πανηπειρωτικά Συνέδρια (επίκειται το 8ο κατά σειρά), αλλά και ειδικότερα για επιμέρους και κατά περιοχές προβλήματα με μικρότερα συνέδρια, ημερίδες, παραστάσεις, μαζικές εκδηλώσεις κλπ, χωρίς να υστερεί και στην ενίσχυση και στήριξη των εκείθεν Ελληνοαλβανικών συνόρων Ελλήνων στις πατρογονικές του εστίες.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες γίνονται ευρύτερα γνωστές, όχι μόνο στα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη μας, αλλά και πανελλαδικά, όπως και στο εξωτερικό, δια μέσω της ΕΡΤ world, του διαδικτύου σε δικό μας site, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δικών μας, των συλλ΄γοων μελών μας, αλλά και φιλικών, των ηπειρωτικών και αθηναϊκών εφημερίδων, όπως και του αποδημικού τύπου, αλλά και δελτίων τύπου, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, αφισών, προσκλήσεων και ειδικών περιπτέρων.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, κλείνει φέτος τα 80 της χρόνια. 80 χρόνια πολιτιστικής και πολιτισμικής παραγωγής, 80 χρόνια προσπαθειών για τη διατήρηση της παράδοσης.

80 χρόνια προσπαθειών και αγώνων, σκληρών αγώνων και διεκδικήσεων για την ανάπτυξη της Ηπείρου, για την πρόοδο των Ηπειρωτών, για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, τόσο των Ηπειρωτών της Ηπείρου, όσο και των Ηπειρωτών της αποδημίας.Η ΠΣΕ δεν είναι ένα αμιγές πολιτιστικό σωματείο, ένας χώρος διατήρησης της παράδοσης και παραγωγής πολιτισμού. Είναι παράλληλα και με αυτό έχει ασχοληθεί σε βάθος και ένας διεκδικητικός φορέας, όπως ορίζει το καταστατικό της, τόσο για την ανάπτυξη της Ηπείρου, όσο και για την πρόοδο και στήριξη των Ηπειρωτών.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει σκληρούς αγώνες. Μάχες με όλη τη σημασία της λέξης για όλα αυτά που προορίζεται και εκ της θέσεως της και εκ του καταστατικού της και εκ της αναγκαιότητας, αλλά και γιατί πάντοτε οι καιροί το επιβάλουν.

Το θέμα που ορίστηκα να σας αναπτύξω, είναι τεράστιο. Αντιπροσωπεύει τους αγώνες και τις προσπάθειες όλης της οργανωμένης ηπειρώτικης αποδημίας, όπως αυτοί εκφράστηκαν και εκφράζονται από την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών.

Γι΄αυτό θα περιοριστώ σε μερικές επικεφαλίδες , μέρους της διεκδίκησης μας, μέρους των προσπαθειών μας. Μια διεκδίκηση που είχε και νίκες, μικρές και μεγάλες, αλλά και ήττες, γιατί ήττα είναι, όταν παλεύεις και δεν έχεις αποτέλεσμα ή δεν έχεις το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Τα αρχεία και τα πρακτικά των συνεδρίων , των ημερίδων, των συνεδριάσεων των οργάνων διοίκησης της ΠΣΕ, είναι στη διάθεση του καθενός σας, για να δείτε πραγματικά τον αγώνα της οργάνωσης μας, για την Ανάπτυξη της Ηπείρου.

Στη μακρά πορεία του ο Ελληνισμός στηρίχθηκε, δημιουργήθηκε και επιβίωσε χάρη στο ελληνικό πνεύμα, τον πολιτισμό του, στις παραδόσεις του και στην προσήλωση στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Οι Ηπειρώτες, όπου και αν βρέθηκαν, στηριζόμενοι στις αρχές αυτές, πέραν της προσωπικής επιθυμίας για επαγγελματική

αποκατάσταση και οικογενειακή ευημερία, διαπνεόμενοι από τα αισθήματα της ηπειρωτικής ευποιίας, προσπάθησαν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν για την πατρώα γη. Να χτίσουν ένα σχολείο, μια εκκλησία, ένα δρόμο, να βοηθήσουν να μορφωθούν τα φτωχά παιδιά, να απασχολούν Ηπειρώτες στη δούλεψη τους, να δημιουργήσουν οργανωμένη ηπειρώτικη αποδημία, για να διατηρήσουν και μεταλαμπαδεύσουν στις νεώτερες γενιές τις πνευματικές και πολιτιστικές αξίες του Ηπειρωτισμού. Γενικά να βοηθήσουν τον τόπο τους και τους ανθρώπους του, με κάθε τρόπο, ηθικά και οικονομικά.

Ακόμη οι Ηπειρώτες όπου γης, όποια θέση και αν κατέχουν, ακόμη και σήμερα, το μυαλό τους το έχουν στην Ήπειρο. Μέλημα τους να βοηθήσουν και να προβάλλουν τον τόπο τους και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του.

Η προσφορά των Ηπειρωτών στην ανάπτυξη της χώρας και της Ηπείρου, έχει τονιστεί πάμπολλες φορές και έχει εκθειασθεί, είναι δε θέμα παγκόσμιας πρωτοτυπίας το φαινόμενο των Ηπειρωτών Ευεργετών. Αποδεικνύεται έτσι μέσω της Ηπειρώτικης ευεργεσίας ότι οι Ηπειρώτες στα καλέσματα της πατρίδας και όχι μόνο, ήταν και είναι παρόντες .

Αλλά ας έλθουμε στο ζητούμενο, που είναι οι παρεμβάσεις της οργανωμένης ηπειρώτικης αποδημίας και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας για την ανάπτυξη της Ελλάδος και της Ηπείρου.

Μέσα από τα 7 Παγκόσμια Πανηπειρωτικά Συνέδρια και τις εκατοντάδες ημερίδες και εκδηλώσεις στην Ηπείρου σε όλη τη χώρα και την αλλοδαπή οι απόδημοι Ηπειρώτες διεκδίκησαν και διεκδικούν τα καλύτερα για την Ήπειρο.

Η Εγνατία οδός και η Ιόνια οδός που ολοκληρώνεται φέτος, είναι έργα διεκδίκησης της ΠΣΕ στο 5, 6 και 7 Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο, αλλά και αντικείμενα επεξεργασίας πολλών ημερίδων.

Το νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η αναβάθμιση του λιμανιού της Πρέβεζας, διετέλεσαν αντικείμενα διεκδίκησης της ΠΣΕ για πολλά χρόνια.

Η αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η ίδρυση ΤΕΙ στην Ήπειρο, ομοίως αποτέλεσε αντικείμενο διεκδίκησης της ΠΣΕ.

Η δημιουργία μονάδων παραγωγικής βάσης στην Ήπειρο για την ελαχιστοποίηση της μετανάστευσης, ήταν και είναι ένα διαχρονικό αίτημα της ΠΣΕ, όπως είναι εδώ και πολλά χρόνια υπό διεκδίκηση ψήφισης ενός αναπτυξιακού ειδικού νόμου για την Ήπειρο, που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις προσέλευσης επενδυτών.

Το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ηγουμενίτσας (26 μέχρι και 29 Αυγούστου του 1999), το οποίο έχει χαρακτηριστεί και ως το αναπτυξιακό Συνέδριο του Παγκόσμιου Ηπειρωτισμού, έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων πολλά ζητήματα για την ανάπτυξη της Ηπείρου και συγκεκριμένες προτάσεις ανά τομέα που είχαν επεξεργαστεί οι Ηπειρώτες επιστήμονες. Που δυστυχώς δεν ελήφθησαν υπόψη από την Πολιτεία.

Μία από τις προτάσεις, ήταν και του Ηπειρώτη καθηγητή και πρύτανη τότε του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρη Ρόκου, που με την ομάδα της καθηγητικής του έδρας και τη βοήθεια μελών της διοίκησης της ΠΣΕ, που είχαν μεταβεί στην Ήπειρο, ανέλυσαν τα δεδομένα και συνέταξαν μια ολοκληρωμένη μελέτη για την αειφόρο ανάπτυξη της Ηπείρου, που έδινε μεγάλη βαρύτητα στον ορεινό όγκο. Η μελέτη αυτή, παρουσιάστηκε και συζητήθηκε διεξοδικά στο συνέδριο της Ηγουμενίτσας, από την ομάδα των επιστημόνων του ΕΜΠ. αποτέλεσε θέμα ανάλυσης και συζήτησης σε όλο τον τύπο και την κρατική τηλεόραση, αλλά τελικά τέθηκε στις καλένδες.

Μπορώ να πω 18 χρόνια από τότε, η πρόταση του καθηγητή Δημήτρη Ρόκου είναι επίκαιρη όσο ποτέ και στην διάθεση του καθένα, που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της Ηπείρου.

Η τουριστική προβολή της Ηπείρου, μιας, ακόμη και σήμερα παρθένας τουριστικά περιοχής, είναι διαρκής διεκδίκηση της ΠΣΕ.

Η δημιουργία ενός ηπειρώτικου ομογενειακού χωριού στην Ήπειρο, προκειμένου να αποκτήσουν οι Ηπειρώτες της

αλλοδαπής και ειδικά αυτή της 3ης και 4ης γενιάς μια οργανική σύνδεση μέσω μιας κατοικίας με την γη των προγόνων τους, που άρχισε να συζητείται και να διεκδικείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, εξακολουθεί και σήμερα να είναι επίκαιρο .

Η δημιουργία ενός δικτύου Ηπειρωτών επιχειρηματιών στην Ελλάδα και την αλλοδαπή, προς αλληλοϋποστήριξη και στήριξη κατ΄επέκταση της Ηπείρου, έχει μπει στο τραπέζι στο 6ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο, δεν προχώρησε, αλλά σήμερα περίοδος οικονομικής κρίσης είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Οι ενεργειακές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της Ηπείρου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως αναπτυξιακά εργαλεία των απομονωμένων περιοχών και η αναγκαιότητα σύνδεσης της Ηπείρου με το φυσικό αέριο και διάφορα ζητήματα ενέργειας, απασχόλησαν την ΠΣΕ.

Έγινε ειδική ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, όπου εξήχθησαν συγκεκριμένα συμπεράσματα και διαμορφώθηκε πρόταση που εστάλει στην Πολιτεία, κλιμάκιο μάλιστα του Δ.Σ. μετέβει στην Ιταλία, όπου ενημερώθηκε για την μεταφορά του Φυσικού αερίου και διαπίστωσε τα οφέλη, από την διέλευση των αγωγών αερίου από την Ήπειρο.

Η στρατηγική ανάπτυξη των συγκοινωνιακών υποδομών, αποτέλεσε διαχρονικά θέμα συζητήσεων και διεκδίκησης της ΠΣΕ, έχοντας μάλιστα σχετική μελέτη που κατάρτισε για την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Γιαννόπουλος.

Μία μελέτη, που παρόλο ολοκληρώνεται και η Ιόνια οδός, είναι αντικείμενο συζήτησης, ύστερα από πιθανόν επανεξέταση της σε κάποια σημεία, καθόσον εν μέρει παρά τους νέους μεγάλους δρόμους που μας έχουν βγάλει από την απομόνωση, εξακολουθούν να είναι ζητούμενο και αναγκαιότητα ,οι συγκοινωνιακές υποδομές της ενδοχώρας, και έχει κατατεθεί διεκδικητικό υπόμνημα στο Υπουργείο Υποδομών για την άμεση σχεδίαση και δημοπράτηση της κάθετης σύνδεσης του λιμένα της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό στο ύψος της Φιλιππιάδας, η σύνδεση της Εθνικής οδού Πρέβεζας-Άρτας, ή αν θέλετε της νέας κάθετης σύνδεσης του λιμανιού της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό, στο ύψος του χωριού Στεφάνη Πρέβεζας, με την Εγνατία οδό, στο ύψος της Τύριας, διερχόμενη από Θεσπρωτικό και όλη τη Λάκκα Σουλίου, που έτσι θα αναβαθμίσει στην συνεχώς φθίνουσα και διαρκώς εγκαταλελειμμένη περιοχή Λάκκας Σουλίου. Επί πλέον δημιουργία κάθετων αξόνων που θα συνδέουν περιοχές (Ζαγόρι-Τζουμέρκα) ,Σύνορα ( Κακκαβιά Μαυρομάτι και Μέρτζιανη) και κωμοπόλεις. Τέλος η νέα χάραξη και κατασκευή νέας οδού σύγχρονων προδιαγραφών, που θα συνδέσει τα 2 λιμάνια της Ηπείρου, αυτά της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας και θα διασχίζει την πλέον τουριστική περιοχή, την παραλιακή ζώνη της Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, σε ένα ιδιαιτέρου φυσικού κάλους τοπίου.

Και φυσικά αυτός ο δρόμος είναι συνέχεια του δρόμου που κατασκευάζεται εδώ και χρόνια και δυστυχώς δεν ολοκληρώνεται, που θα συνδέσει την Ιόνια οδό στο ύψος της Αμβρακίας λίμνης με την Πρέβεζα, το λιμάνι της και το διεθνές αεροδρόμιο της, το μοναδικό δυστυχώς στην Ήπειρο, γιατί το Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, παρά τις διεκδικήσεις μας, τις διεκδικήσεις όλων των Ηπειρωτών, να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο, είναι ακόμη στο χρονοντούλαπο και είναι βέβαια άξιο απορίας, πως κάποιοι επαΐοντες μιλάνε για μια Ήπειρο, που είναι στην ανάπτυξη, όταν η πρωτεύουσα πόλη της, στερείται ενός σύγχρονου και τόσο αναγκαίου αεροδρομίου.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με προτάσεις και θέσεις της πρωτοστάτησε στην αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης της οικονομίας της Ηπείρου στην σύγχρονη εποχή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και του ενιαίου νομίσματος, ή αν θέλετε, διάρθρωση της οικονομίας της Ηπείρου σε νέο πλαίσιο. Σχετικές είναι οι μελέτες και οι προτάσεις, για λογαριασμό της ΠΣΕ,  που έχουν κατατεθεί διαχρονικά, αλλά και στο τελευταίο παγκόσμιο πανηπειρωτικό συνέδριο, όπως και αυτή του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην Βουλευτή Πρέβεζας Γιάννη Τσεκούρα, που την επεξεργάστηκε και με άλλους συναδέλφους του, αλλά και το επιστημονικό προσωπικό της έδρας του, που αναλύθηκαν εν μέρει στο 7ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο των Ιωαννίνων (19 μέχρι και 21 Αυγούστου του 2005) και κατατέθηκαν τότε στον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας, χωρίς όμως να αξιολογηθούν και υλοποιηθούν από την Πολιτεία .

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης 2010-2017 ,και των προβλημάτων που δημιούργησε στις οργανώσεις και κατά συνέπεια και σε εμάς, ήμασταν περισσότερο αμυντικοί ,παρά διεκδικητικοί και επιθετικοί.

Διαχρονικά η Πανηπειρωτική είναι υπέρ της συνεταιριστικής οργάνωσης και δράσης και αντέδρασε δυναμικά στην ιδιωτικοποίηση της συνεταιριστικής βιομηχανίας παραγωγής προϊόντων γάλακτος «Η ΔΩΔΩΝΗ» το 2010. Η Δωδώνη διαχρονικά στήριξε το εισόδημα των παραγωγών προσφέροντας παράλληλα στους καταναλωτές πρώτης ποιότητας προϊόντα με πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση, αποδοχή και ανταγωνιστικότητα συμβάλλοντας τόσο στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ευρύτερα της εθνικής οικονομίας.

Πρωτοστατήσαμε επίσης στους αγώνες για την προστασία συνολικά των υδάτινων πόρων που αποτελούν σημαντικότατα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου. Από τον Αώο και τον Καλαμά, σε Αραχθο, Αχέροντα, Λούρο, Παμβώτιδα και Αμβρακικό η Πανηπειρωτική στηρίζει και συμμετέχει στους αγώνες ενάντια στην διαρκή περιβαλλοντική επιβάρυνση ενάντια στις διαδοχικές απόπειρες εμπορευματοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων διοργάνωσε το Μάιο του 2011 ημερίδα με θέμα Αμβρακικός Κόλπος και προοπτική βιώσιμης Ανάπτυξης ,σε συνεργασία με τους Δήμους Πρέβεζας, Άρτας, Αμφιλοχίας και Βόνιτσας και άλλους τοπικούς φορείς με πανεπιστημιακούς και άλλους ειδικούς επιστήμονες ως εισηγητές οι οποίοι ανέπτυξαν τα οξύτατα προβλήματα του Κόλπου και υποβάλλαμε προτάσεις για την σωτηρία του στους αρμόδιους φορείς.

Ιδιαίτερη είναι η ευαισθησία της Πανηπειρωτικής για την προστασία του ποταμού Θύαμη ή Καλαμά ενός από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Δυτικής Ελλάδας και της Ευρώπης και πανάρχαια κοιτίδα και μήτρα της πολιτιστικής ταυτότητας των Θεσπρωτών, των Ηπειρωτών και των Ελλήνων.

Μολονότι σε όλο του το μήκος των 115 χιλιομέτρων αλλά και με τους παραποτάμους του φαντάζει δυνητικά ως πηγή ζωής, ανάπτυξης πολιτισμού και αναψυχής δυστυχώς κατάντησε εστία περιβαλλοντικής μόλυνσης και γενικότερης απαξίωσης, και ειδικότερα από τις εκβολές μέχρι τη θάλασσα με συνέπεια να καταστρέφεται η λεκάνη απορροής και ολόκληρη η ακριτική Θεσπρωτία που εγκαταλείπεται και μαραζώνει.

Έντονα αντέδρασε η Πανηπειρωτική και συμπορεύτηκε με τους κατοίκους του Δήμου Πωγωνίου στη μεγάλη συγκέντρωση στις 20 Φεβρουαρίου 2013 στα Γιάννενα και κατήγγειλε μαζί τους την εφαρμογή του καθεστώτος την Ειδικών Οικονομικών Ζωνών και με ειδική ημερίδα που διοργάνωσε στο Καλπάκι, με Πανεπιστημιακούς και άλλους έγκριτους ομιλητές και με όλους τους παράγοντες της περιοχής και της τοπικής αυτοδιοίκησης κατάφερε να αποτρέψει τα σχέδια της τότε Κυβέρνησης και να μεταβάλει της εκφρασθείσα θετική άποψη του Δημάρχου Πωγωνίου.

Το Δεκέμβριο του 2014 διοργανώσαμε ημερίδα με θέμα την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και πολιτικών που προσκλήθηκαν στην εκδήλωση, και τους καλέσαμε να απαντήσουν σε 12 ουσιαστικά ερωτήματα τονίζοντας ότι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της ιδιαίτερης πατρίδας μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης και δέσμευση που θα καθιστά την αξιοποίηση επωφελή για την ικανοποίηση των αναγκών της Χώρας και του λαού μας. Και οι πέντε έγκριτοι ομιλητές επιστήμονες και μη κατέληξαν σε συμφωνία με ελαφρές αποκλίσεις και τόνισαν ότι:

H Χώρα διαθέτει πράγματι ορυκτό πλούτο ικανό να συντελέσει μελλοντικά στην ευημερία της και ότι θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες εκμετάλλευσης υπό προϋποθέσεις, χωρίς η εκμετάλλευση να έχει χαρακτήρα εξάρτησης και να μη κατατείνει στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας ελαχίστων επενδυτών και επικυριαρχίας διεθνών εταιρειών η Χωρών ,να σέβεται την ισόρροπη ανάπτυξη με άλλους τομείς καθώς και την αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον και τις πολιτιστικές αξίες, να διασφαλίζεται το μέγιστο κοινωνικό όφελος και να υπάρχει έλεγχος αξιόπιστος των μελετών και επιστροφή αντισταθμιστικών οφελών στην τοπική κοινωνία. Ζήτησαν δε την εγρήγορση της Πανηπειρωτικής και της Κοινωνίας.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα μας απασχόλησε και μας απασχολεί ακόμα και σήμερα, η εγκληματικότητα και η ασφάλεια τω παραμεθορίων περιοχών και ιδιαίτερα της Μουργκάνας ,του Πωγωνίου και της Κόνιτσας όπου τα έρημα χωριά είναι έρμαια στις συμμορίες ενώ τα σύνορα είναι διάτρητα και η περιφρούρηση ανεπαρκής ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση των συνοριοφυλάκων στο σύνολό τους και την κατάργηση των στρατιωτικών φυλακίων.

Έτσι έχουμε ελεύθερη διακίνηση τόνων ναρκωτικών ουσιών και όπλων διαρρήξεις και λεηλασίες σπιτιών ανθρωποκτονίες και ληστείες κλοπή ζωϊκού κεφαλαίου και αυτοκινήτων διάρρηξη εκκλησιών και εξωκκλησιών και αρχαιοκαπηλίες σε όλη την περιοχή.

Προτείναμε το 2014 να γίνουν προσπάθειες συγκράτησης και πύκνωσης του πληθυσμού και ανάσχεσης του ξενιτεμού με τη μεταφορά και εγκατάσταση νέων από όλη την Ήπειρο και τη Χώρα για φοίτηση σε ανακαινισμένα σχολεία όπου μετά τη φοίτηση θα υπάρχει δυνατότητα μόνιμης εγκατάστασης και εργασίας, και επαναφορά των συνοριοφυλάκων και φυλακίων.

Η πολιτεία έκανε ακριβώς το αντίθετο καταργώντας μάλιστα και αστυνομικά τμήματα με αποτέλεσμα, η ανασφάλεια και ο φόβος να βασιλεύει στις περιοχές αυτές και η φυγή και των τελευταίων κατοίκων και τελικά η ερήμωση των περιοχών και η εγκατάλειψη. Κατά αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης των περιοχών αλλά σε πολλά από τα 210 και πλέον χωριά οι απόδημοι αποφεύγουν να πάνε και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αλλά και με άλλα θέματα ασχολήθηκε η ΠΣΕ σχετικά με την ανάπτυξη της Ηπείρου, για τα οποία υπάρχουν μελέτες και προτάσεις και αναφέρω λόγο χρόνου ενδεικτικά για κάποια από αυτά, τους τίτλους τους. Το Διεθνές οικονομικό περιβάλλον και η Ήπειρος. Απασχόληση και ανεργία εργατικού δυναμικού στην Ήπειρο, από την οικονομική τους σκοπιά. Οι δυνατότητες συνεργασίας της Ηπείρου, με τις Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τη αναπτυξιακή πλευρά του Ηπειρώτικου χώρου. Ο παραγκωνισμός της Ηπείρου από το Αθηναϊκό κράτος. Η συμβολή των επώνυμων τοπικών προϊόντων στην ανάπτυξη της Ηπείρου, παρούσα κατάσταση και προοπτικές. Υδατοκαλλιέργειες και επίδραση στο περιβάλλον και οι προοπτικές της θαλάσσιας αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών στην Περιφέρεια της Ηπείρου. Η συμβολή της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας στην ανάπτυξη της Ηπείρου. Ο πρωτογενής δασικός τομέας στην οικονομία για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Η Συμβολή των γαλακτοβιομηχανιών στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της Ηπείρου. Σχεδιασμός ανάπτυξης των ορεινών περιοχών της Ηπείρου για αναστροφή της πληθυσμιακής ερήμωσης. Επιβίωση των χωριών ως άμεση εθνική ανάγκη. Υδάτινοι πόροι στην Ήπειρο και η προσεγγίσιμη διαχείριση και αξιοποίηση τους. Άραχθος και Αμβρακικός, υδάτινο αναπτυξιακό σχέδιο. Η προστασία του ποταμού Καλαμά από τα απόβλητα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Τουρισμός, ο κύριος παράγων της ανάπτυξης της Ηπείρου και δρόμοι ανάπτυξης του, με βάση την μορφολογία του εδάφους και την υποδομή που υφίσταται. Ο Απόδημος Ελληνισμός και η Ήπειρος του 21ου Αιώνα. Ασφάλεια στην Ήπειρο. κλπ, κλπ.

Aσχολήθηκε με τους δασικούς χάρτες και τα προβλήματα που δημιουργούν στους απόδημους και στις περιουσίες τους. Ζήτησε παράταση προθεσμιών και υπέβαλε προτάσεις διορθωτικές.

Για δε το πρόβλημα της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων εξέφρασε την αντίθεση της στις επιλογές που έγιναν γιατί οι περισσότερο θιγόμενοι είναι οι απόδημοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για σκουπίδια που δεν παράγουν, επειδή το κόστος επιμερίζεται στους κατοίκους, γίνεται εμπορευματοποίηση των αποβλήτων μέσω ιδιωτικοποιήσεων και ΣΔΙΤ και συμβάσεων παραχώρησης.

Μπορώ να συνεχίσω να καταθέτω τίτλους θεμάτων με τα οποία ασχολήθηκε η ΠΣΕ, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη τεκμηρίωση, διεκδίκηση και υλοποίηση κάποιων. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Εκείνο που τόνισα και στην αρχή επαναλαμβάνω και τώρα ότι για τη διαμόρφωση των προτάσεων, για την τεκμηρίωση τους, την παρουσίαση τους, με τελικό στόχο την υιοθέτηση τους από τους αρμόδιους, θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί απόδημοι εξωτερικού και εσωτερικού φορείς των αποδήμων και όλων των Ηπειρωτών, θεσμοί και παράγοντες από κοινού.

Όσες φορές και όπου αυτό υιοθετήσαμε και πραγματοποιήσαμε, τα αποτελέσματα ήταν θετικά και αναφέρω ως παράδειγμα την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας που βρίσκεται σε ένα καλό δρόμο και την συνεργασία μας με την Περιφέρεια Ηπείρου ,για την προώθηση των Ηπειρώτικων Προϊόντων ,η οποία μπορεί να μη είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα πιστεύουμε όμως ότι πρέπει συνεχισθεί, επειδή αποκτήσαμε περισσότερη εμπειρία και έχουμε τη δυνατότητα για κάτι καλύτερο.

Η Πανηπειρωτική αγωνίζεται για την διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Ήπειρο. Ένα καλύτερο μέλλον μετά τα 7 χρόνια της οικονομικής κρίσης. Και είναι ώριμες οι προϋποθέσεις να το διεκδικήσουμε αυτό το μέλλον, και αξίζει να το κάνουμε, τουλάχιστον για την Ηπειρώτικη νεολαία.

Πως θα προσδιοριστεί αυτό το μέλλον είναι ένα ζητούμενο. γιαυτό απαιτείται η σύγκλιση του 8ου Παγκόσμιου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου, η όπως αλλιώς θέλετε να ονομασθεί, το οποίο θα συνδιοργανώσουν όλες οι αποδημικές οργανώσεις έσωτερικού και εξωτερικού και με όλους τους θεσμικούς παράγοντες και την τοπική αυτοδιοίκηση της Ηπείρου όσο το δυνατό γρηγορότερα κα όχι πέρα από το καλοκαίρι του 2018.

Επιστήμονες υπάρχουν και είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν στη κατεύθυνση ενός συνεδρίου προοπτικής για την Ήπειρο.

Κάνουμε έκκληση στους Ηπειρώτες όπου γης, να συνδράμουν οικονομικά στη διοργάνωση του συνεδρίου αυτού. Κάνουμε έκκληση και σε σας εδώ, να συνδράμετε για τη διοργάνωση οικονομικά, αλλά και επιστημονικά. Κάνουμε έκκληση στην Πολιτεία να ”βάλει το χέρι στην τσέπη” για μια αξιόλογη επιχορήγηση. Αυτή θα είναι η πιο κερδισμένη από το Συνέδριο αυτό με τις επιστημονικές έρευνες και μελέτες που θα διαμορφωθούν σε ένα μακροχρόνιο προσυνεδριακό διάλογο, που αν βρεθούν χορηγοί, μπορεί να ξεκινήσει και από σήμερα.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας

Γιώργος Δόσης
Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments