Σάββατο , 9 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Μελέτες για σημαντικά έργα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας

Μελέτες για σημαντικά έργα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας

dsc05132-1Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Τις μελέτες δύο σημαντικών έργων που θα αναβαθμίσουν και θα εξασφαλίσουν στους πολίτες ποιοτικότερες συνθήκες ζωής ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας (31/07/2017).

Πρόκειται για τη μελέτη με τίτλο «Ανάπλαση Οικισμού Ελεούσας από Ο.Τ.142 έως Ε.Ο. Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας», που αφορά παρεμβάσεις επί της οδού που διέρχεται από την πλατεία του Δημαρχείου στην Ελεούσα έως τον κόμβο στη Φανερωμένη, καθώς και για τη μελέτη με τίτλο «Περιβαλλοντική Μελέτη (ΠΠΔ) για τη δημιουργία «Πράσινου Σημείου» (Green Point) για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Ζίτσας». Να σημειωθεί, πως ο Δήμος Ζίτσας είναι από τους πρώτους Δήμους στην Ήπειρο που με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίνει τη μελέτη για το «Πράσινο Σημείο» προωθώντας έτσι την υλοποίηση βασικών δομών για τη διαχείριση των αποβλήτων.

 «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΑΠΟ Ο.Τ.142 ΕΩΣ Ε.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ»

Η μελέτη με τίτλο «Ανάπλαση Οικισμού Ελεούσας από Ο.Τ.142 έως Ε.Ο. Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 1.187.701,00 ευρώ αφορά παρεμβάσεις στην περιοχή  από την συμβολή των οδών  Λεωφόρου Ελευθερίας, Λεωφόρου Πασσαρώνος, Λεωφόρου Δημοκρατίας και Αγίου Γεωργίου εντός του Ρ.Σ. Ελεούσας έως τον κόμβο «Φανερωμένης» επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας. Οι παρεμβάσεις σύμφωνα με τη μελέτη, περιλαμβάνουν:

  • κατασκευή Κυκλικού Κόμβου Κίνησης οχημάτων εντός του Ρ.Σ. οικισμού Ελεούσας, στη συμβολή της Λεωφόρου Ελευθερίας, Λεωφόρου Πασσαρώνος, Λεωφόρου Δημοκρατίας και Αγίου Γεωργίου με στόχο την βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και της ασφάλειας της οδικής κυκλοφορίας καθώς και την διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας της μετακίνησης των πεζών.
  • Κατασκευή πεζοδρομίων εκατέρωθεν του δρόμου, διπλής κατεύθυνσης καθαρού πλάτους εννέα(9) περίπου μέτρων, βάσει προδιαγραφών ΑΜΕΑ, προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού όπως καθιστικά και καλάθια απορριμμάτων,
  • διαμόρφωση διαβάσεων πεζών,
  • πρόβλεψη κατάλληλων θέσεων τοποθέτησης κάδων απορριμμάτων,
  • κατασκευή αγωγού αποχέτευσης όμβριων υδάτων με την εγκατάσταση επαρκών εσχαρών υδροσυλλογής,
  • κατασκευή τοίχων αντιστήριξης στις θέσεις όπου απαιτείται,
  • εγκατάσταση καλλωπιστικού πρασίνου κ.α..

«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να παλεύουμε γι’ αυτό. Με την έγκριση της εν λόγω μελέτης  τίθενται οι βάσεις για την υλοποίηση ενός σημαντικού οδικού έργου στη Δ.Κ. Ελεούσας που σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης της πλατείας στο Δημαρχείο αφενός αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αφετέρου συμβάλουν στην καλύτερη και ασφαλέστερη διαχείριση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών», αναφέρει ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.

ΜΕΛΕΤΗ (ΠΠΔ) ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ» (GREEN POINT) ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Η μελέτη με τίτλο «Περιβαλλοντική Μελέτη (ΠΠΔ) για τη δημιουργία «Πράσινου Σημείου» (Green Point) για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Ζίτσας» αφορά στη δημιουργία «Πράσινου Σημείου όπως έχει προταθεί και περιγραφεί στο Εγκεκριμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου. Σύμφωνα με τη μελέτη, το «Πράσινο Σημείο»  προτείνεται  να δημιουργηθεί σε γήπεδο έκτασης 6 στρ.  Εντός του χώρου θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης οχημάτων, έτσι ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών και γεφυροπλάστιγγα όπου θα ζυγίζονται τα οχήματα του «Πράσινου Σημείου» που θα μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα έχουν συλλεχθεί.  Οι βασικές υποδομές του θα είναι :

  • Χώρος Κυκλικής Διαδρομής Απόθεσης Αποβλήτων
  • Στεγασμένος χώρος φόρτωσης container ανοιχτού τύπου
  • Χώρος διαλογής μικρών ανακυκλώσιμων αποβλήτων

Η απόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών μπορεί να γίνει είτε εντός των container είτε εντός του χώρου διαλογής μικρών ανακυκλώσιμων αποβλήτων.  Επίσης, θα κατασκευαστεί κτίριο διοίκησης – ενημέρωσης.

Να σημειωθεί πως το «Πράσινο Σημείο» είναι ένας οργανωμένος χώρος, όπου ο πολίτης μπορεί να φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη, μικρά επικίνδυνα απόβλητα, πράσινα απόβλητα και άλλα είδη αποβλήτων.  Βασικός σκοπός του είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών και ρευμάτων αποβλήτων, με στόχο:

  • Την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση
  • Τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων
  • Τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών
  • Τη μείωση των αποβλήτων προς ταφή

 

Με αφορμή την έγκριση της εν λόγω μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Ζίτσας υπογράμμισε: «προχωρούμε με σταθερά βήματα στην υλοποίηση όσων προβλέπουμε στο Τοπικό Σχέδιο το οποίο είναι εναρμονισμένο με τον Π.Ε.Σ.Δ.Α. και έχει ως στόχο η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των αποβλήτων να γίνεται σε δημοτικό επίπεδο. Έτσι, θα πετύχουμε πολλαπλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, ποιοτικά και οικονομικά οφέλη καθώς, μειώνεται το κόστος αποκομιδής,  εξοικονομούνται φυσικοί πόροι και  μειώνεται η περιβαλλοντική ρύπανση».

 

Δείτε Επίσης

Πέτρος Μπελέρης στο Δ/Ρ : «Η δίκη και η απόφαση είναι «μία τιμωρία της ελεύθερης ψήφου. Μία τιμωρία της δημοκρατίας….»

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πράξης της δίκης ΠΑΡΩΔΙΑ  και την καταδικαστική απόφαση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments