Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Συνεντεύξεις Ραδιοφώνου / ”Θα λειτουργήσουν ξανά οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ”

”Θα λειτουργήσουν ξανά οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ”

aglaia

”Θα λειτουργήσουν ξανά οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ”τόνισε μιλώντας σήμερα στην εκπομπή ”ο,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος) η κ. Αγλαία Κυρίτση  βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ .Συη συνέχεια δημοσιεύουμε ένα μέρος από την εισήγησή της στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ..
{..}Το νομοσχέδιο είναι σαφές και ορίζει με καθαρότητα ότι οι θέσεις για τα μέλη του Δ.Σ. θα προκηρύσσονται, ενώ θα προωθηθούν, όπως θα διαβάσατε και στην αιτιολογική έκθεση και οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, ώστε ο τελικός διορισμός τους να απαιτεί ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κατά συνέπεια κοινωνική αποδοχή, ενώ δύο από τα εφτά μέλη του Δ.Σ. θα προέρχονται από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και θα βγαίνουν ύστερα από εκλογές.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο έλεγχος της ΕΡΤ ως προς το πρόγραμμα και το περιεχόμενο, θα γίνεται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο και θα δημοσιεύει ετησίως σχετική έκθεση.

Επίσης, η ΕΡΤ θα υποβάλλει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, έκθεση, για τη διαφάνεια στη χρήση του ανταποδοτικού τέλους, για το οποίο πολλά ανακριβή γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες και το οποίο παραμένει στα τρία ευρώ.

Επιπλέον, μέσα σε ένα τρίμηνο από τη λειτουργία της ΕΡΤ, θα αποφασιστεί η Συμφωνία Αρχών μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΡΤ, ύστερα από διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και τους εργαζόμενους.

Η πρόβλεψη αυτή εισάγεται για πρώτη φορά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και έχει ακριβώς ως στόχο, την εδραίωση της ανεξαρτησίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Θα προβλέπει τους όρους διασφάλισης του πλουραλισμού και της πολυφωνίας στην ενημέρωση, την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και τους κανόνες διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών πόρων προς όφελος της κοινωνίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην ανεξαρτησία και στον έλεγχο, συγκροτούνται, επίσης για πρώτη φορά, τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου, μέσω των οποίων η κοινωνία, θα έχει ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση και θα ασκεί διαρκή έλεγχο στην ΕΡΤ.

Το κατ’ όνομα Εποπτικό Συμβούλιο που «ανακάλυψαν» οι εμπνευστές του μαύρου καταργείται.{..}

Δείτε Επίσης

Η Banda Entopica με νέο δίσκο στη “Μουσική Κερασιά”

Από: ΕΒΙΤΑ ΘΕΟΧΑΡΗ/ EVITA THEOCHARI Ακούστε εδώ τη νέο ραδιοφωνικό αφιέρωμα στην εκπομπή Μουσική Κερασιά για την ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments