Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ι’ Συνάντηση Ελλήνων Βυζαντινολόγων στα Ιωάννινα

Ι’ Συνάντηση Ελλήνων Βυζαντινολόγων στα Ιωάννινα

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Βυζαντινές Σπουδές” (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία” (Τμήμα Φιλολογίας) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οργανώνουν από τις 27 έως τις 30 Νοεμβρίου 2019 στα Ιωάννινα τη Ι’ Συνάντηση Ελλήνων Βυζαντινολόγων. Το συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, οποία υπάγεται στη Διεθνή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών.
Στο Συνέδριο αυτό λαμβάνουν μέρος περίπου 140 Έλληνες Βυζαντινολόγοι (πολλοί από αυτούς νέοι επιστήμονες) από Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Αλβανία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία. Οι συνεδριάσεις είναι χωρισμένες ανάλογα με τη θεματική τους σε Φιλολογικές, Ιστορικές και Αρχαιολογικές με παράλληλες συνεδρίες και μέσα σε αυτές υπάρχουν και υποκατηγορίες όπως Ιστοριογραφία, Υμνογραφία, Αγιολογία, Βυζαντινή κοινωνία και πηγές, Εσωτερική πολιτική, Καθημερινός Βίος και Πολιτισμός, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Ήπειρος, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Ζωγραφική, Επιγραφική, Σφραγιστική, Ερμηνεία αρχαιολογικών ευρημάτων, Τοπογραφία και άλλες.
Αξίζει να τονίσουμε ότι η Α’ Συνάντηση Ελλήνων Βυζαντινολόγων είχε διοργανωθεί το 1998 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επιστρέφει “οίκαδε” μετά από 19 χρόνια. Σκοπός αυτών των Συναντήσεων είναι η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, η πληροφόρηση σχετικά με τα νέα πορίσματα της έρευνας και η ενθάρρυνση νέων επιστημόνων να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν στις σπουδές τους.
Τέλος αυτές οι Συναντήσεις, και κυρίως η δική μας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχει έναν μεγάλο αριθμό εθελοντών φοιτητών και γι αυτόν τον λόγο έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Θα είναι χαρά και τιμή για εμάς, εάν παρακολουθήσετε τις εργασίες του συνεδρίου μας και, εάν συμβάλετε στην προβολή και στήριξη της προσπάθειάς μας. H εναρκτήρια τελετή θα λάβει χώρα την Τετάρτη 27-11-2019 στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου και ώρα 18.30.

Η Οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τους
Χρήστο Σταυράκο, Καθηγητή (Πρόεδρο)
Αλέξανδρο Αλεξάκη, Καθηγητή (Αντιπρόεδρο)
Δημήτρη Γεωργακόπουλο, Λέκτορα (Γραμματέα)
Παναγιώτη Αντωνόπουλο, Καθηγητή (Μέλος)
Απόστολο Μαντά, Επίκουρο Καθηγητή (Μέλος)
Ελένη Καλτσογιάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια (Μέλος)
Έφη Συγκέλλου, Επίκουρη Καθηγήτρια (Μέλος)

Το πρόγραμμα του συνεδρίου:Πρόγραμμα Ι΄ Συνάντησης Ελλήνων Βυζαντινολόγων

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments