Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / ΚΚΕ : Τραγικές και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων.

ΚΚΕ : Τραγικές και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων.

Τραγικές και επικίνδυνες είναι οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων, όπου προστέθηκαν και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από το κολαστήριο της Μόριας.

Στα μικρά κοντέινερ 30 τετραγωνικών στοιβάζονται μέχρι και 7 άτομα, υπάρχει μόνο ένα κοινό πλυντήριο που λειτουργεί για 1000 άτομα καθώς δεν επισκευάζονται εδώ και καιρό τα υπόλοιπα, υπάρχει έλλειψη απλών οικιακών συσκευών αλλά και κουβερτών. Η απουσία προσωπικού είναι εκκωφαντική με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε στοιχειώδης φύλαξη και να υπάρχει κίνδυνος για τα πολλά ανήλικα παιδιά αλλά και τις γυναίκες που βρίσκονται μόνες χωρίς οικογένεια στον καταυλισμό, πολλές κυριαρχούνται από φόβο να κυκλοφορούν έξω όταν σκοτεινιάζει.

Σοβαρές είναι και οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με κυριότερη την παρουσία ενός γιατρού μόνο κάποιες πρωινές ώρες, ενώ οι πρόσφυγες δεν εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία της πόλης, εξαιτίας της έλλειψης διερμηνέων. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική για τα ανήλικα παιδιά τα οποία έχουν πλημμελή ιατρική φροντίδα ακόμη και έλλειψη προμήθειας γυαλιών οράσεως. Η ψυχολογική στήριξη των ανηλίκων που πέρασαν δια πυρός και σιδήρου τα πρώτα χρόνια της ζωής τους μάλλον θεωρείται εξαιρετική πολυτέλεια. Ακόμα και για τα νεογέννητα βρέφη δεν υπάρχει ειδική πρόνοια, αφού οι ίδιοι οι πρόσφυγες επωμίζονται το κόστος του βρεφικού γάλατος διότι θεωρείται φαρμακευτικό είδος και δεν παρέχεται μαζί με τα άλλα τρόφιμα, ενώ και οι πάνες για μωρά δίνονται με το σταγονόμετρο.

Επιπλέον οι πρόσφυγες καλούνται να πάνε από τα Γιάννενα στην Αθήνα να καταθέσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τα απαραίτητα έγγραφα για χορήγηση ασύλου, με δικά τους έξοδα, την ώρα που δεν έχουν ούτε καν τα έξοδα μεταφοράς τους. Ο παρά τη θέλησή τους εγκλωβισμός στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στις διαδικασίες ασύλου των προσφύγων που βρίσκονται στην ενδοχώρα τροφοδοτούν και τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης.

Ταυτόχρονα η μακροχρόνια παραμονή στον καταυλισμό με αβέβαιο το μέλλον τους, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρημάτων οδηγούν ορισμένους στην επαιτεία ή και σε άλλες απελπισμένες πράξεις επιβίωσης. Γίνονται θύματα διάφορων εργολαβικών «δουλεμπορικών» συνεργείων για φθηνά εργατικά χέρια.

Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύονται ρατσιστικές και ναζιστικές οργανώσεις για να διαδώσουν τις αποκρουστικές θεωρίες τους.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Για όσο διάστημα παραμείνουν οι πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας, να εξασφαλισθούν ανθρώπινες και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης, με επαρκή και ποιοτική σίτιση, αξιοπρεπή και επαρκή στέγαση σε οικίσκους, Δημόσια Υγεία και ειδική πρόνοια για “ευάλωτες” ομάδες και ασυνόδευτους ανηλίκους, γρήγορη πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και διεθνούς προστασίας χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν στην Αθήνα.
  • Να πάρει τέλος ο παρά τη θέληση των περισσοτέρων εγκλωβισμός στην Ελλάδα, να μεταφερθούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, με άμεση προτεραιότητα εκείνων που δικαιούνται οικογενειακή επανένωση.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments