Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Κυριακές στο πανί- Ευρωπαίοι Δημιουργοί: Κάρλος Σάουρα, “Κάρμεν” (Carmen, Ισπανία, 1983, 102΄)

Κυριακές στο πανί- Ευρωπαίοι Δημιουργοί: Κάρλος Σάουρα, “Κάρμεν” (Carmen, Ισπανία, 1983, 102΄)

14-2Από:Γιώργος Γκόντζος–Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των Κυριακών στο πανί, προβάλλει την ταινία του Κάρλος Σάουρα,Κάρμεν (Carmen, Ισπανία, 1983, 102΄). Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πρωταγωνιστούν: Αντόνιο ΓκάντεςΛάουρα ντε Σολ.

Ο κλασικός μύθος της Κάρμεν του Μπιζέ σε σύγχρονη, περισσότερο χορευτική, έκδοση με κύριο στοιχείο την ερωτική πλάνη και το πάθος. Μια ομάδα χορευτών φλαμένκο κάνουν πρόβες για την Κάρμεν. Ο Αντόνιο, ο χορογράφος ερωτεύεται την πρώτη χορεύτρια, και η ιστορία τους είναι παρόμοια με αυτήν της Κάρμεν, όπως την ξέρουμε από την γνωστή όπερα του Ζωρζ Μπιζέ, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Prosper Mérimée.

Ο Ισπανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Κάρλος Σάουρα, γεννήθηκε το 1932 στην Χουέσκα της Αραγωνίας, στις 4 Ιανουαρίου.

Μιλώντας για την ζωή του αναφέρει: «Δεν θα μπορούσα να διαχωρίσω τον κινηματογράφο από τη ζωή μου. Κάθε ταινία μου ανταποκρίνεται στις δικές μου ανάγκες». Ο Κάρλος Σάουρα πρόλαβε να τα κάνει σχεδόν όλα: να βιώσει πιτσιρικάς τον ισπανικό εμφύλιο, να σπουδάσει την πρώτη του αγάπη, την φωτογραφία, να πολεμήσει με τον κινηματογραφικό φακό το φρανκικό καθεστώς, να γίνει φίλος με τον Λουίς Μπουνιουέλ, να κάνει πρωταγωνίστριά του (και σύντροφό του) την θυγατέρα του Τσάπλιν, να συμπράξει με τον αδελφό του αφηρημένο εξπρεσιονιστή ζωγράφο Αντόνιο Σάουρα, να στήσει επικά «μιούζικαλ» με φλαμένκο και τανγκό.

Επαγγελματίας φωτογράφος σε ηλικία 18 ετών, ξεκινάει με ταινίες μικρού μήκους και μια θέση καθηγητή στο Instituto de Investigaciones y Experiencias Cinematografistas της Μαδρίτης. Σε ηλικία 27 ετών (1959) αποπειράται να γυρίσει ένα μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ, το οποίο εξελίχθηκε στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Los Golfos (1959). Στην προβολή του Los Golfos, στις Κάννες, συνάντησε τον καλλιτεχνικό μέντορά του, Λουίς Μπουνιουέλ. «Αν έχω επηρεαστεί από κάποιον σε ιδεολογικό επίπεδο αλλά και στον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τον κόσμο, αυτός είναι πιθανότατα ο Μπουνιουέλ. Αυτό που πάντα με συνάρπαζε στο σινεμά του είναι αυτή η διττή ματιά του, τα παιχνίδια με τον χρόνο και τα υπαρξιακά του πλάνα, κάτι που καθόρισε σημαντικά την δική μου κινηματογραφική γραφή».

H επόμενη ταινία του, La caza («Το κυνήγι»), μια ταινία κατά του φρανκικού καθεστώτος, προσέλκυσε διεθνές ενδιαφέρον. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Σάουρα συνεχίζει με τις ταινίες El jardin des las delicias (1970), Prima Angelica (1974) και Cria Cuervos(1976).

Τη δεκαετία του ΄80 γυρίζει την «τριλογία του φλαμένκο» με συνοδοιπόρο τον μεγάλο χορογράφο Αντόνιο Γκάντες: Ματωμένος γάμος (1981), Κάρμεν (1983) και Μάγος έρωτας (1986).

Η Κάρμεν προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας (1984), έχει αποσπάσει Χρυσή Σφαίρα καλύτερης καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και πολλά άλλα βραβεία (Φεστιβάλ Κανών, BAFTA, César, Cinema Writers Circle Awards, κ.ά).

Δείτε Επίσης

Λ.Μενδώνη- Η Έκθεση της UNESCO  επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών και των επιστημονικών  και των πολιτικών.Ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ανήκει στο δημόσιο

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Τις  αντιλήψεις της για την πολιτική  με την οποία  λειτουργεί το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments