Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Κυριακές στο πανί- Πίτερ Γκριναγουέι, Η κοιλιά του αρχιτέκτονα

Κυριακές στο πανί- Πίτερ Γκριναγουέι, Η κοιλιά του αρχιτέκτονα

24-1_h-koilia-toy-arhitektona-1987Από:Γιώργος Γκόντζος–Κυριακές στο πανί

Πίτερ Γκριναγουέι, Η κοιλιά του αρχιτέκτονα

(Αγγλία, Ιταλία 1987, 108΄)

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων, προβάλλουν την ταινία του Πίτερ Γκριναγουέι, Η κοιλιά του αρχιτέκτονα (Αγγλία, Ιταλία 1987, διάρκεια: 108΄), την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πρωταγωνιστούν: Μπράιαν Ντένεχι, Χλόη ΓουέμπΛαμπέρ Γουίλσον.

Ο Κράκλαϊτ, ένας διάσημος αρχιτέκτονας από το Σικάγο και η νεαρή σύζυγός του, Λουίζα, φθάνουν στη Ρώμη για να διοργανώσουν μία έκθεσης αφιερωμένη στο έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Étienne-Louis Boullée  (1728-1799). Το ζευγάρι γρήγορα θα παγιδευτεί στον ιστό που το μυθικό παρελθόν της πόλης έχει στήσει. Η διάρκειας εννέα μηνών παραμονή τους στην Αιώνια Πόλη, θα είναι καθοριστική για την πορεία της ασταθούς σχέσης του ζευγαριού.

H ταινία αφηγείται την πορεία μιας εγκυμοσύνης: από τη σύλληψη μέχρι τη γέννηση. Αυτή η εγκυμοσύνη είναι κυριολεκτική -αφού αφορά την Λουίζα- αλλά και μεταφορική: ο Κράκλαϊτ βασανίζεται, σ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Ρώμη, από ανεξήγητους πόνους στο στομάχι. Ταυτιζόμενος με τον αυτοκράτορα Αύγουστο, ο οποίος δηλητηριάστηκε από την γυναίκα του Λίβια και «αλληλογραφώντας» με τον Étienne-Louis Boullée , ο ήρωας θα οικοδομήσει σιγά-σιγά το δικό του παραισθητικό κόσμο.

H ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών (1987), ενώ η Washington Post την χαρακτήρισε μια θαυμάσια ελεγεία για την πνευματική και σωματική παρακμή.

Ο Πίτερ Γκριναγουέι σε συνέντευξή του αναφέρει: «Θα ήθελα στην επόμενη ζωή μου να είμαι αρχιτέκτονας. Θεωρώ ότι οι αρχιτέκτονες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του πολιτιστικού μας περιβάλλοντος. Είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία φαινομένων, τα οποία έχουν μεγάλη διάρκεια μέσα στον χρόνο και άπτονται πολλών σημαντικών τομέων ­της κοινωνιολογίας, της φιλοσοφίας, της χρήσης των διαφόρων υλικών­, φαινομένων που ο αντίκτυπός τους επηρεάζει και τους μεταγενέστερους καθορίζοντας την αισθητική του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα μεγαλώσουν. Πιστεύω ότι όλες οι υπόλοιπες τέχνες έχουν ανάγκη από την αρχιτεκτονική για να μπορέσουν να υπάρξουν. Η αρχιτεκτονική δημιουργεί το φυσικό πλαίσιο για να μπορέσουν να εκδηλωθούν».

Παράλληλα στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής», από 20-30 Ιανουαρίου 2016, λειτουργεί η 2η Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου με τίτλο: Ιστορίες Κατοικίας. Ώρες λειτουργίας: 11 π.μ. -1 μ.μ. και 6-9 μ.μ.

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments