Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία οικόσιτων πουλερικών από τη γρίπη των πτηνών

Λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία οικόσιτων πουλερικών από τη γρίπη των πτηνών

imagesΣτο Δ/Ρ και τη Βίκυ Μιχέλη στην εκπομπή ΄΄στα σημεία των καιρών΄΄ μίλησε η Κατερίνα Ντόντορου από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, επισημαίνοντας πως λόγω του χιονοπτώσεων και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στις περισσότερες χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, παρατηρείται μετανάστευση αγρίων πτηνών προς τις Νότιες περιοχές  και ειδικότερα προς την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό απαιτείται η αυστηρή τήρηση των οδηγιών για την άμεση λήψη προληπτικών μέτρων αποτροπής μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στα οικόσιτα πουλερικά.

Συγκεκριμένα:

  1. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.
  2. Τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.
  3. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
  4. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικόσιτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
  5. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

Ακούστε τη συνέντευξη


 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments