Τρίτη , 26 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Μήνυμα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων για την έναρξη των κατηχητικών σχολείων της Μητρόπολης

Μήνυμα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων για την έναρξη των κατηχητικών σχολείων της Μητρόπολης

majimos

Αύριο, Κυριακή 11 Οκτωβρίου αρχίζουν τα κατηχητικά σχολεία της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Μάξιμος αναφέρει:

“Καλουμε ολα τα παιδια του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, να προσέλθουν στα κατηχητικά μαθήματα, που γίνονται και φέτος στις ενορίες της πόλεως και των προαστίων της.

Παιδια, αξίζει να αφιερώσετε μια ώρα την εβδομάδα, μετά τη Λειτουργία της Κυριακής, για να γνωρίσετε κάποιους από τους θησαυρούς της πίστεως, της λατρείας και της ζωής της Εκκλησίας μας, μέσα σ’ ένα κλίμα αγάπης και διαλόγου, που με παιδαγωγική γνώση και ζήλο καλλιεργούν τα επιλεγμένα στελέχη μας. Κλείστε τα αφτιά σας στα κηρύγματα του μηδενισμού και της αναρχίας· αντισταθείτε στις δελεαστικές προσφορές των εμπόρων του θανάτου και των διαφημιστών του ανθρώπινου ξεπεσμού. Κι ελάτε να μιλήσουμε για ένα καλύτερο κόσμο, τον κόσμο που θέλετε και ονειρεύεσθε εσείς, με το ζωντανό νεανικό μυαλό και με την αγνή και άδολη καρδιά σας. Ελάτε να μιλήσουμε για τις αιώνιες αλήθειες και τις απαράμιλλες αξίες του Ευαγγελίου του Χριστού, τις ιερές μας Παραδόσεις, το μεγαλείο της Λατρείας μας, τις δωρεές του Πνεύματος, το κήρυγμα της αγάπης προς τον πλησίον, τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης, όπως αυτές προβάλλονται μεσ’ από τη θεία αποκάλυψη. Αυτά όλα αποτελούν τη μόνη ελπίδα, να ζήσει ο κόσμος μας.

Καλούμε, επίσης, κι εσάς τους γονεις των παιδιών, να στηρίξετε το έργο της Εκκλησίας προς τα νέα μέλη της, τα παιδιά μας. Η πρόσκληση προς εσάς δεν είναι δική μας· είναι του Χριστού, που απευθυνόμενος προς τους μεγάλους, είπε για τα παιδιά: «άφετε τα παιδία και μην κωλύετε αυτά ελθείν προς με». Τα παιδιά μας, περ’ από την υλική τροφή, τα γράμματα και τις τέχνες, περ’ από την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό και τις άλλες δραστηριότητες, θέλουν και κάτι ακόμη για να ζήσουν· θέλουν και την πνευματική τροφή, την πνευματική καλλιέργεια· θέλουν τον λόγο του Θεού, που είναι αληθινά «άρτος ζωής». «Ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος».

Ακούτε τι γίνεται στις ημέρες μας για το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία. Άλλοι προτείνουν να προσεγγίζεται το μάθημα από ιστορικής και πολιτισμικής σκοπιάς, δηλαδή να γίνουν τα θρησκευτικά ένα ακόμα μάθημα με γνωσιολογικό περιεχόμενο, ενώ άλλοι θέλουν να διδάσκεται ένας θρησκευτικός συγκρητισμός, που δεν είναι παρά ένα κράμα θρησκειών και ιδεών, που μόνο σύγχυση μπορεί να φέρει στα παιδιά. Εμείς δεν θέλουμε να φορτώσουμε τα παιδιά με γνώσεις, κι άλλες γνώσεις… Εμείς θέλουμε να μεταδώσουμε σε αυτά την αλήθεια που σώζει και τον ευαγγελικό τρόπο ζωής: να τα μάθουμε να καλλιεργούν την καλοσύνη και την ανθρωπιά, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη προς κάθε άνθρωπο αδιακρίτως, τη στήριξη στον αδύνατο και την ελπίδα στον απελπισμένο, την εντιμότητα στις σχέσεις και τη δικαιοσύνη… Θέλουμε τα παιδιά μας να μοιάζουν στον Θεό. Όλα αυτά τα μαθαίνουμε μέσα από την ορθόδοξη πίστη και παράδοση.

Κι εσείς, αγαπητοί εκπαιδευτικοι, – γιατί κι εσάς καλούμε – ελάτε συνεργοί στο έργο της ορθόδοξης αγωγής, και δείτε το ως έργο ενισχυτικό του δικού σας λειτουργήματος, που κύριο στόχο έχει την πνευματική και ηθική στήριξη και ολοκλήρωση της προσωπικότητας των παιδιών μας. Θέλουμε να δώσουμε μαζί σας μια παιδεία που να έχει πνεύμα σοφίας αλλά και πνεύμα συνέσεως. Μιά παιδεία, όπως τη «μετέλαβαν» και τη «μετέδωκαν» σ’ εμάς οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας και Οικουμενικοί Διδάσκαλοι. Σας καλούμε να βοηθήσετε, και να βοηθήσουμε όλοι, ώστε να δώσουμε στα παιδιά μας μορφή (αυτό θα πεί μορφώνω), να μορφώσουμε δηλαδή στα πρόσωπά τους την αρχετυπική εικόνα, τη θεανθρώπινη μορφή, που είναι και ο τελικός σκοπός του ανθρώπου εδώ στη γη.

Σας περιμένουμε και ευχόμαστε σε όλους Καλή Σχολική Χρονιά!

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος”

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments