Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Μ.Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ):Η Ελλάδα είναι ισχυρός υποστηρικτής της υποψηφιότητας της Αλβανίας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μ.Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ):Η Ελλάδα είναι ισχυρός υποστηρικτής της υποψηφιότητας της Αλβανίας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

albania_tzoufi_1Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos2yahoo.gr)–Με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις έναρξης του έργου «Περαιτέρω ενίσχυση του Κοινοβουλίου της Αλβανίας στο πλαίσιο της διαδικασίας ευρωπαϊκής ένταξης της χώρας», στην έδρα του Αλβανικού Κοινοβουλίου, στα Τίρανα. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται έπειτα από διαγωνισμό, από τα Κοινοβούλια Ελλάδας και Ιταλίας με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της συμμετοχικότητας και της διαφάνειας του Κοινοβουλίου της Αλβανίας στην ενταξιακή πορεία της χώρας, για την επίτευξη του οποίου εμπειρογνώμονες από κράτη μέλη της Ε.Ε., με τη συνδρομή του Αλβανικού Κοινοβουλίου, θα διοργανώσουν σειρά εργαστηρίων επιμόρφωσης και εκπαίδευσης.

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν ο βουλευτής και πρώην Αν. Υπουργός ΕξωτερικώνΝίκος Ξυδάκης, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αλβανίας Μερόπη Τζούφη, ο Γραμματέας Κωνσταντίνος Μπάρκαςκαι το μέλος της Ομάδας Φιλίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης.

Η βουλευτής Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας στις δημόσιες παρεμβάσεις της ανέφερε κατά τη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων, πως η Ελλάδα είναι ισχυρός υποστηρικτής της υποψηφιότητας της Αλβανίας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανέδειξε τη συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, από την οικονομία μέχρι την ενέργεια, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, με μεγάλα έργα όπως ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίουκαι οι Υδροηλεκτρικές Μονάδες. Επίσης αναφέρθηκε στην διοργάνωση του 2 Φόρουμ για τη Στρατηγική της ΕΕ στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίουπου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή της Αν. Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας.

Επεσήμανε πως η συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας προϋποθέτει μια σειράμεταρρυθμίσεων στους τομείς της δημοκρατίας και της διακυβέρνησης, του δικαίου και των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, των δράσεων για το περιβάλλον, των μεταφορών, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης καιτης κοινωνικής πολιτικής, τηςαγροτικής ανάπτυξης, καθώς και τηνπεριφερειακή και εδαφική συνεργασία για ποικίλα θέματα.

Επιπρόσθετα η βουλευτής Ιωαννίνων υπογράμμισε πως το εν λόγω έργο αποσκοπείστη μετάδοση τεχνογνωσίας προς το Κοινοβούλιο της Αλβανίας, τη μεταφορά βέλτιστων πρακτικών νομοθέτησης και κοινοβουλευτικής λειτουργίας, όπως επίσης την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας μεταξύ κοινοβουλίων κρατών-μελών της Ε.Ε. και του κοινοβουλίου, της κυβέρνησης και των ανεξάρτητων κρατικών θεσμών της Αλβανίας. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε σχετικές δραστηριότητες του Ελληνικού Κοινοβουλίου το οποίο σταθεράυποστηρίζει την προσπάθεια προβολής του κοινοβουλευτικού έργου προκειμένουνα προωθηθούν οι αξίες της δημοκρατίας και να ενισχυθεί η συμμετοχή τωνενεργών πολιτών.

Τέλος, η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την Πρέσβη της Ελλάδος στην Αλβανία, Ελένη Σουρανή, τον Αντιπρέσβη Κωνσταντίνο Πιπερίγκο, καθώς και τους βουλευτές της ελληνικής μειονότητας Βαγγέλη Ντούλε καιGjergjiPapa,ενώ ξεχωριστή συνάντηση είχε με τον IlirMeta, Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αλβανίας.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments