Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / «Ναι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας στον ενεργειακό σχεδιασμό για τις δημοτικές υποδομές                            

«Ναι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας στον ενεργειακό σχεδιασμό για τις δημοτικές υποδομές                            

image003Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—“Πρωτοπόρος αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ο Δήμος Ζίτσας καθώς είναι ο μοναδικός Δήμος στην Ήπειρο που έχει προχωρήσει στην κατάρτιση του Ενεργειακού Σχεδιασμού για τις  δημοτικές υποδομές του, ο οποίος εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης (05/07/2017) με τις ψήφους των Δημοτικών Συμβούλων όλων των παρατάξεων πλην του επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”  Δημ. Τζίμα που ψήφισε λευκό.”.Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του δήμου Ζίτσας στην οποία περιέχεται και η δήλωση του δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου προς τον εκπόσωπο της εταιρείας που παρουσίασε την σχετική μελέτη και στοιχεία για το έργο:

«Είμαστε βήματα μπροστά και αυτό μας κάνει υπερήφανους γιατί για άλλη μία φορά προετοιμαζόμαστε εγκαίρως ώστε να διεκδικήσουμε χρήματα από Ευρωπαϊκά προγράμματα, μόλις ανοίξουν τα μέτρα και οι δράσεις», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο της εταιρείας που παρουσίασε τη μελέτη του ενεργειακού σχεδιασμού, αφού τον ευχαρίστησε για την πληρέστατη παρουσίαση υπογράμμισε: «μας  δώσατε το  “κλειδί που θα ανοίξει την πηγή χρηματοδότησης μέσω του ΠΕΠ για να φτιάξουμε έργα που θα εξοικονομήσουν χρήματα  προς όφελος των δημοτών και του Δήμου», διαβεβαιώνοντας πως ο Δήμος Ζίτσας είναι πανέτοιμος ώστε μόλις προκηρυχθούν τα μέτρα και οι δράσεις να καταθέσει προτάσεις για συγκεκριμένα έργα «αρκεί, όπως είπε, η αξιολόγηση να γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια καθώς όλα τα προγράμματα είναι ανταγωνιστικά».  

Μάλιστα ο Δήμαρχος ανακοίνωσε πως ο Δήμος Ζίτσας έχει προχωρήσει ήδη σε δράσεις που προβλέπονται στη μελέτη του ενεργειακού σχεδιασμού. Ειδικότερα έχει:

  • διενεργήσει ενεργειακές επιθεωρήσεις και έχει εκδώσει ενεργειακά πιστοποιητικά για κτίρια, τα οποία στεγάζουν Δημοτικές Υπηρεσίες και Σχολεία
  • εκπονήσει προμελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση επτά (7) Σχολικών Κτιρίων.
  • έχει πραγματοποιήσει μελέτες για κατασκευή Γεωθερμικού Συστήματος Θέρμανσης-Ψύξης στο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας και στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ελεούσας
  • εγκαταστήσει και διασυνδέσει Φωτοβολταϊκό Σύστημα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης
  • προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για την «Προμήθεια Πινάκων Αντιστάθμισης Αέργου Ισχύος για τα Αντλιοστάσια του Δήμου Ζίτσας» και τέλος
  • προχωρήσει στη διαδικασία υπογραφής σύμβασης για την: «Καταγραφή του Υφιστάμενου Δικτύου Δημοτικού Οδοφωτισμού του Δήμου Ζίτσας» ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στον Δημοτικό φωτισμό

 

Την ικανοποίησή τους για την προσπάθεια που γίνεται μέχρι σήμερα για την ενεργειακή καταγραφή των αναγκών του δήμου εξέφρασαν παίρνοντας το λόγο οι επικεφαλής των παρατάξεων  “Αυτοδιοικητική Ενότητα” Βασίλης Γαρδίκος και  “Ριζοσπαστική Ανατροπή” Μανώλης Ματσάγκας. «Έχουμε μπροστά μας ένα εργαλείο το οποίο στην πορεία θα δούμε πως θα το αξιοποιήσουμε και γι’ αυτό θα αξιολογηθούμε όλοι» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γαρδίκος. Στο ίδιο πνεύμα και η τοποθέτηση του κ. Ματσάγκα ο οποίος χαρακτήρισε «θετικό βήμα» τον σχεδιασμό και απομένει να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα εξειδικευτεί.

ΣΤΟΧΟΙ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Ο ενεργειακός σχεδιασμός του Δήμου Ζίτσας καθορίζει δράσεις για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες θα υλοποιηθούν σταδιακά μέχρι το 2030, καθώς και πιθανές πηγές χρηματοδότησης και το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Με το Σχέδιο Ενεργειακού Σχεδιασμού ο Δήμος Ζίτσας επιδιώκει:

  • τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO2 στα όρια του Δήμου με παράλληλα οικονομικά οφέλη για το Δήμο και τους δημότες αλλά και στη συνεισφορά του Δήμου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
  • την προστασία του περιβάλλοντος και στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και
  • τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ταυτόχρονα προτείνει δράσεις στους παρακάτω τομείς παρέμβασης:

  • Δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις: Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνονται η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, η καταγραφή της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, η μελέτη και εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η ενσωμάτωση περιβαλλοντικών κριτηρίων στις δημόσιες συμβάσεις.
  • Δημοτικές εγκαταστάσεις υποδομής: ειδικότερα η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αντλιοστασίων.
  • Δημοτικός φωτισμός: Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνονται η αντικατάσταση φωτιστικών και μελέτη οδοφωτισμού για το σύνολο του Δήμου.
  • Δημοτικά οχήματα: Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνονται η επιμόρφωση των οδηγών δημοτικών οχημάτων, η αντικατάσταση δημοτικών οχημάτων και η αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημοτικού στόλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments