Παρασκευή , 5 Ιουλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών η Λαϊκή Συσπείρωση

Καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών η Λαϊκή Συσπείρωση

Παραθέτουμε την τοποθέτηση της Όλγας Τσουμάνη, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης, στη χθεσινή συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών:

«Στην αρχή κάθε θητείας κάθε Δημοτικής Αρχής ακούμε ότι την πρώτη χρονιά θα προσαρμοστεί στα υπάρχοντα δεδομένα και από την επόμενη χρονιά θα φανεί η πολιτική της μέσα από τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Αν κάποιος μελετήσει τους προϋπολογισμούς των διοικήσεων Μπέγκα και αυτούς της διοίκησης Ελισάφ, θα διαπιστώσει ότι βρίσκονται στην ίδια ρότα. Η αντιλαϊκή κατεύθυνση δεν μπορεί να κρυφτεί, αφού ο προϋπολογισμός είναι καθρέφτης από που εισπράττονται τα χρήματα και που πηγαίνουν.

Φέτος καλούμαστε να συζητήσουμε άλλον ένα προϋπολογισμό που αποδεικνύει την υποταγή και τη συμμόρφωση της οικονομικής πολιτικής του Δήμου στο αντιλαϊκό δημοσιονομικό και θεσμικό πλαίσιο που εποπτεύει το οικονομικό παρατηρητήριο και το αντίστοιχο υπουργείο μέσα από ένα ευρύτατο πλαίσιο συμμόρφωσης που αφορά όργανα και εργαζομένους. Με άλλα λόγια, και ο δήμος Ιωαννιτών  βρίσκεται κάτω από την γενικότερη ομπρέλα της οικονομικής πολιτικής του κράτους.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δώσει κάποιες ανάσες στον λαό και να κοντράρει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Όμως, από τα ίδια τα πράγματα και τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου του 2021 προκύπτει ότι η Δημοτική Αρχή αλλά και ο Δήμαρχος ούτε μπορεί αλλά ούτε και θέλει να κοντραριστεί, ότι συμφωνεί με την κυρίαρχη πολιτική που έχει μετατρέψει τους Δήμους σε κρατική υπηρεσία, υπηρετώντας τους κρατικούς σχεδιασμούς των κυβερνώντων, σημερινών και χθεσινών, της Ε.Ε. αυτών που κατέχουν τον πλούτο.

 Πιο συγκεκριμένα: Τα έσοδα από φόρους του κρατικού προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2021 ανέρχονται στο ποσό των 47,8 δις €. Αυτά προέρχονται κατά 93% από τα εργατικά λαϊκά στρώματα, από αυτούς δηλαδή των οποίων το εισόδημα έχει τσακιστεί.

Οι δήμοι της χώρας θα μοιραστούν 1,914 δις εκ. € (ΚΑΠ) την ώρα που μόνο για την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών τύπου «RAFAL» για τις ανάγκες των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών στην περιοχή μας θα δαπανηθούν 2,5 δις €.

Ταυτόχρονα, ενώ τα έσοδα του κράτους από την φορολογία αυξάνονται, δεν
μεταβιβάζονται και τα αντίστοιχα ποσά που πρέπει να αποδοθούν στους δήμους με συνέπεια οι οικονομικοί πόροι που δεν έχουν αποδοθεί και στο δήμο μας όλα τα προηγούμενα χρόνια να μεταφράζονται σε πολλά εκ. €.

Η παραπάνω πολιτική εκφράζεται και στον προϋπολογισμό του Δήμο Ιωαννιτών. Οι ΚΑΠ είναι καθηλωμένοι εδώ και χρόνια, δηλαδή η τακτική κρατική χρηματοδότηση ανέρχεται στο 12,95εκ. €, την ώρα που μόνο η μισθοδοσία του δήμου ανέρχεται στα 16,32 εκ. €.

Είναι σκάνδαλο η κυβέρνηση να μεταφέρει αρμοδιότητες στους δήμους, χωρίς να μεταφέρει τους αντίστοιχους πόρους. Ο δήμος θα έπρεπε να διαμαρτύρεται και να εγκαλεί την κυβέρνηση για αυτή την κατάσταση.

Παράλληλα, τα έσοδα που προκύπτουν από δημοτικούς πόρους ανέρχονται σε 14,81εκ €, δηλ. 1,9 εκ. ευρώ περισσότερα από τους ΚΑΠ.  

Επίσης, καραδοκεί το σαφάρι της είσπραξης των οφειλών δημοτών προς το δήμο για παλαιότερα χρέη, που ανέρχονται στα 3,37 εκ. €, αυτά που αφορούν μόνο το 2020, χωρίς να συζητάμε για τα προηγούμενα χρόνια. Κάτω από την πίεση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, της δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας και της πρόβλεψης πλειστηριασμών για χρέη 500 € και άνω προς τους δήμους, χιλιάδες Γιαννιώτες εκβιάζονται κυριολεκτικά να τα πληρώσουν ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι αυτή τη δυνατότητα. Σα να μην έφτανε αυτό όμως, ομολογείτε ότι τα επόμενα χρόνια θέλετε να αυξήσετε τα ίδια έσοδα και  να βελτιώσετε την εισπραξιμότητα. Αν δεν έχετε ξεκινήσει ήδη το φορο-κυνηγητό είναι επειδή δεν μπορείτε εξαιτίας της προσωρινής αναστολής στην αναγκαστική εκτέλεση λόγω της πανδημίας. Όχι επειδή δεν θέλετε.

Είναι σημαντικό ότι στην εισαγωγική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού αναγνωρίζεται ότι το 2021 θα είναι μειωμένη ως σύνολο η κρατική χρηματοδότηση τους Δήμους σε σχέση με το 2020 κατά 210 εκ. €.

Ως αντιστάθμισμα της παραπάνω μείωσης η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα
αυξηθούν τα «ίδια έσοδα» των Δήμων από 2,297 εκ. € στα 2,532 εκ. €., αύξηση πάνω από 335 εκ. €. Αιχμή τους σε αυτή τη φάση η λεγομένη διασταύρωση των τετραγωνικών που γίνεται από τους Δήμους.

Μια ρύθμιση ψηφισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που φυσικά στηρίζει η Ν.Δ. και η ηγεσία της ΚΕΔΕ,  και που δεν ήρθε να διασταυρώσει το αληθές των δηλωμένων τετραγωνικών της λαϊκής κατοικίας, όπως παραπλανητικά αναφέρεται, αλλά πώς θα περάσουν οι δημότες από το ταμείου του δήμου.

Πολλά νοικοκυριά και στο Δήμο μας «θα τρίβουν τα μάτια τους» με τα «μπουγιουρντί» που θα παίρνουν στα χέρια τους και οι πρώτες εκτιμήσεις μιλάνε για 2,5 εκατομμύρια το χρόνο μόνο από τα ανταποδοτικά συν 1,5 εκ για το ΤΑΠ. Επίσης, θα καταλάβουν ότι, στη βάση των παραπάνω, ανοίγει με μαθηματική ακρίβεια και ο δρόμος για την αύξηση του ΕΝΦΙΑ, που διακαής πόθος  και της ΚΕΔΕ είναι να τον διαχειρίζονται οι δήμοι αντί να επιδιώκουν την κατάργησή του για τη λαϊκή οικογένεια. Αν προσθέσουμε εδώ τις 300.000 ευρώ από την ελεγχόμενη στάθμευση και τις 280.000 ευρώ από τα τραπεζοκαθίσματα είναι σαφές που το πάτε!    Φυσικά το  τέλος πόσιμου ύδατος δεν μπορεί να αυξηθεί λόγω του θεσμικού πλαισίου και  αγγίζει για τις δύο βιομηχανίες το υπέρογκο ποσό των 500.000 ευρώ: όπου η νομιμότητα σας ενοχλεί την αλλάζεται, όπου στηρίζει το κεφάλαιο δεν μπορεί να αλλάξει.

Ειδικά  για τα τραπεζοκαθίσματα, το είχαμε θέσει και στην προηγούμενη συνεδρίαση, ότι οι επαγγελματίες της εστίασης, δεν μπορούν να πάρουν άδειες αν δεν πληρώσουν ολόκληρα τα περσινά χρέη, τα χρέη δηλαδή μιας χρονιάς στην οποία δεν δούλεψαν, αλλά δεν απαντήσατε!

Σήμερα όχι μόνο είναι αναγκαίο, αλλά επιβάλλεται να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια από το Δήμο για να υλοποιηθούν μέτρα πραγματικής ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών με απαλλαγές και μειώσεις σε απόρους, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια, δικαιούχους ΚΕΑ, εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή, αυτοαπασχολούμενους επίσης σε αναστολή με εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Βέβαια εμείς αν ζητήσουμε αυτά θα πείτε αφού δεν ισοσκελίζονται και δεν εγκρίνονται από το παρατηρητήριο «δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον!»

Μια τέτοια κατεύθυνση δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό του Δήμου.
Οι  δημότες συνεχίζουν να χρυσοπληρώνουν τα δάνεια του δήμου, πληρώνοντας σε τόκους και χρεολύσια περί τα 2 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Επίσης, με τα στοιχεία που διαβάσαμε στον προϋπολογισμό, και τα 2εκ ευρώ για το ΤΕΒΑ , είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε να μας καταθέσετε όλες τις συμβάσεις του ΤΕΒΑ καθώς η κατάσταση θα χειροτερεύσει. Δεν είναι δυνατό λοιπόν να ζητάμε ενημέρωση, για τόσο μεγάλα ποσά, που κατευθύνονται στο πιο εξαθλιωμένο τμήμα της εργατικής τάξης, και η δημοτική αρχή να στέλνει ένα πίνακα χωρίς τεκμηρίωση για τις δαπάνες του ΤΕΒΑ όπως έγινε πέρυσι. 

Επιπλέον, επανέρχονται κάποια από τα σημεία που συζητήσαμε στο τεχνικό πρόγραμμα, αφού με δική σας ευθύνη ερχόμαστε να συζητήσουμε ξεχωριστά τον προϋπολογισμό από το τεχνικό, ενώ είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους.  

Ξαναβλέπουμε τις δαπάνες για τα έργα, κι ερχόμαστε να ρωτήσουμε: Είσαστε ευχαριστημένοι με την πλατεία Χατζή ή με το Αλσος; Από τις γειτονιές της πόλης συνολικά που είναι σε εγκατάλειψη; Είστε ευχαριστημένοι απ τους δημόσιους χώρους, που ο κόσμος δεν έχει ένα παγκάκι να καθίσει να πάρει μια ανάσα τώρα που έκλεισαν οι καφετέριες;

Για τους δημόσιους χώρους, προϋπολογίζετε έσοδα από ελεγχόμενη στάθμευση για να μην επιβαρύνεται το κέντρο, αλλά ο μοναδικός δωρεάν χώρος στάθμευσης για όλη την πόλη είναι στο μώλο. Κανένας νέος χώρος στάθμευσης, μόνο πρόστιμα. 

Ομοίως κανένα έργο για τη μεταστέγαση του εργοταξίου, μόνο φιλολογική συζήτηση, κανένα έργο για ένα καινούριο γήπεδο για μαζικό αθλητισμό, που στο κάτω-κάτω ένα γκαζόν και μια σήμανση θα κάνετε.

Το Πέραμα πλημμύρισε για άλλη μία φορά, ευτυχώς όχι όπως πριν μερικά χρόνια, αλλά ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων δεν υπάρχει! και κατά τα άλλα συζητήσαμε στο προηγούμενο συμβούλιο σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρών.

Προφανώς οι προθέσεις σας σε σχέση με την στήριξη των επαγγελματιών λόγω της πανδημίας έχει αποτυπωθεί ήδη. Επομένως δεν μας εκπλήσσει ότι καμία απολύτως οικονομική αποτύπωση δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό για την ενίσχυσή τους.

Γι’ αυτό εμείς την Τετάρτη, που οι αυτοαπασχολούμενοι θα παραδώσουν τα κλειδιά στον Υπουργό, θα είμαστε εκεί. Γι αυτό εμείς την Τετάρτη, που οι φοιτητές και οι γονείς τους θα βρίσκονται στο δρόμο να διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο για την Παιδεία, θα είμαστε εκεί.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, καταψηφίζοντας τον αντιλαϊκό οικονομικό προϋπολογισμό, όπως έκανε και για το τεχνικό πρόγραμμα, θα συνεχίσει να αναδεικνύει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που υλοποιούνται και στο Δήμο μας και καλεί τα λαϊκά στρώματα να πιστέψουν στη δύναμή τους και στο δίκιο τους, να διευρύνουν τις απαιτήσεις τους και να διεκδικήσουν την εξασφάλιση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων πόρων και των οφειλομένων προς την Τοπική Διοίκηση να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που την καθιστά πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.»

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...