Σάββατο , 23 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ομιλία του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση «Προοδευτική συμμαχία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»

Ομιλία του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση «Προοδευτική συμμαχία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»

Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Τσίρκα αναφέρονται τα εξής:

“Φίλες και φίλοι,

Το θέμα της σημερινής εκδήλωσης, η διαμόρφωση δηλαδή μιας προοδευτικής συμμαχίας, σχετίζεται άμεσα με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα έχει εξέλθει από το καθεστώς των μνημονίων, από το σκληρό και άδικο καθεστώς της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που της επιβλήθηκε το 2010. Οι μάχες που δόθηκαν αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν δόθηκαν μόνο εξ ονόματος του ελληνικού λαού, αλλά και για λογαριασμό των ευρωπαϊκών λαών που βλέπουν την Ευρώπη να παραδίδεται στις επιταγές των τεχνοκρατών και του νεοφιλελευθερισμού.

Η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς είναι κοινά παραδεκτό ότι στην Ευρώπη η ενεργητική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, μετατόπισε σε σημαντικό βαθμό την ατζέντα των συζητήσεων σε πιο προοδευτική κατεύθυνση. Σε μια σειρά από χώρες η Αριστερά άρχισε να βρίσκει τον βηματισμό της, ενώ ένα τμήμα της Σοσιαλδημοκρατίας άρχισε να προβληματίζεται και να στρέφει το βλέμμα της προς τα Αριστερά.

Η ολική στροφή της ΕΕ προς νεοφιλελεύθερες πολιτικές και πολιτικές λιτότητας και την ακύρωση των κοινωνικών κατακτήσεων, οδήγησε στην αμφισβήτηση από την πλευρά των πολιτών της ίδιας της λειτουργίας της και της νομιμοποίησης των αποφάσεών της. Συνεχώς αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη οι φωνές πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που ζητούν όλο και πιο επιτακτικά την άμεση και δραστική αλλαγή πορείας της ΕΕ.

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και η επιβολή του νεοφιλελευθερισμού σε συνδυασμό με την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δεξιών κομμάτων απειλούν άμεσα τα θεμέλια και την ίδια την ύπαρξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Απειλούν τις ιδρυτικές και συνεκτικές αξίες και αρχές της ΕΕ και αποτελούν τροχοπέδη σε οποιαδήποτε προοπτική για οικονομική ανάπτυξη με ταυτόχρονη ενίσχυση των στόχων για κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική πρόνοια, ευημερία, εργασία για όλους, αλληλεγγύη, βαθύτερη δημοκρατία.

Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, η ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κομμάτι αυτής, μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό και ενωτικό ρόλο, μακριά από ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς. Η Αριστερά διαθέτει την εναλλακτική πρόταση για τη νέα Ευρώπη και τη διέξοδο από τη λιτότητα, τον εθνικισμό, τις ανισότητες, το δημοκρατικό έλλειμμα. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ανάγκη να συμπορευτούν και οι προοδευτικές δυνάμεις και να συμβάλουν δημιουργικά, ώστε να βρεθεί ένα κοινός τόπος για τη διαμόρφωση μιας μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής πλειοψηφίας απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης και του εθνικισμού.

Στην Ελλάδα οι πολιτικές που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο και οδήγησαν τη χώρα έξω από τα μνημόνια, τερματίζοντας τη μονόπλευρη λιτότητα, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με τη ρεαλιστική και θαρραλέα εξωτερική πολιτική που ακολούθησε, τον έχουν καταστήσει τον πυρήνα γύρω από τον οποίο μπορούν να συσπειρωθούν ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Γι’ αυτό και στις ευρωεκλογές του Μαΐου αλλά και στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν και που θα γίνουν για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έξω από τον μνημονιακό καταναγκασμό, το δίπολο πρόοδος ή συντήρηση θα παίξει εκ των πραγμάτων πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελική επιλογή των πολιτών.

Είναι ζήτημα των λαών της Ευρώπης, των πολιτικών δυνάμεων, των κινήσεων πολιτών αλλά και κάθε πολίτη χωριστά, να αντιδράσουν δυναμικά και να αλλάξουν την πορεία ολόκληρης της Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να γίνει ταυτόχρονα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να ηττηθούν οι δυνάμεις του εθνικού απομονωτισμού, η ακροδεξιά, ο λαϊκισμός και ο φασισμός.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστεί στην οικοδόμηση μιας πλατιάς δημοκρατικής συμπαράταξης που θα ενισχύσει την πολιτική κατεύθυνση που έχει χαράξει στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, θα αποτρέψει την επικράτηση των συντηρητικών δυνάμεων και θα ματαιώσει τα σχέδια του παλιού πολιτικού κατεστημένου να παλινορθωθεί.

Επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση μια ισχυρής προοδευτικής πλειοψηφίας που θα έλκει τη δύναμή της από μια πλειοψηφία μέσα στην ίδια την κοινωνία.

Η συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας μπορεί να αποκτήσει χαρακτηριστικά πλατιάς πλειοψηφίας με σαφές δημοκρατικό προοδευτικό στίγμα απέναντι στη συντήρηση, τον αντικοινωνικό νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό. Η δημιουργία ενός τέτοιου προοδευτικού συνασπισμού είναι αναγκαία προκειμένου να μας οδηγήσει σε μια αναπτυξιακή πορεία που θα βάλει σε πρώτο πλάνο την ευημερία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας μας, αλλά και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σας καλώ όλους να δώσουμε μαζί, μέσα σε από ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο, τη μάχη και στις ευρωεκλογές και στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που μπορεί να ενώσει και που με την πολιτική του απέδειξε ότι οι πολίτες μπορούν να εμπιστευτούν και για την επόμενη μέρα.

Οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε για την Ευρώπη: για τις αιτίες της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, για τους νεοφιλελεύθερους καταναγκασμούς που τη δεσμεύουν, για την επικίνδυνη άνοδο της Ακροδεξιάς, για το μέλλον και την προοπτική της, για την κοινωνική και θεσμική της ανασυγκρότηση.

Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης ξέρουν τι πρέπει να αλλάξει. Έχουν μια σαφή θέση τόσο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό όσο και ενάντια στην Ακροδεξιά. Στις ευρωεκλογές θα αντιπαρατεθούν εκτός των άλλων το πολιτικό σχέδιο της κοινωνικής ισοπέδωσης της ΝΔ και το πολιτικό σχέδιο για την κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο καθαρά. Οι επόμενες εκλογές θα έχουν το καθαρότερο προγραμματικό δίλημμα στην πρόσφατη πολιτική Ιστορία της χώρας: με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας ή με τα παρασιτικά αλλά και πανίσχυρα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα; Η υποστήριξη της πρώτης επιλογής καθιστά αυτονόητη την ανάγκη για ανασύνθεση ενός προοδευτικού πόλου.

Η Αριστερά δίνει λοιπόν διπλή μάχη σε αυτές τις ευρωεκλογές. Μάχη για την ήττα του παλιού πολιτικού κατεστημένου στην Ελλάδα. Και μάχη για την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Το κλειδί και για τα δύο είναι η σύγκλιση των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Γιατί αυτό είναι το πρώτο βήμα, ώστε να ανοίξει ένας εναλλακτικός προοδευτικός δρόμος για το μέλλον.”

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments