Σάββατο , 23 Μαρτίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Ομπάμα: Απίθανη η λύση του Μεσανατολικού τα επόμενα χρόνια

Ομπάμα: Απίθανη η λύση του Μεσανατολικού τα επόμενα χρόνια

Συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

030614-politics-obama-ukraine

Η παράταση της παραμονής του σημερινού αριθμού ανδρών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν για μερικούς μήνες ακόμη «αξίζει τον κόπο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον Αφγανό ομόλογό του Ασράφ Γάνι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο άνδρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πάντως ότι το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή τους δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά και πως αυτή θα έχει ολοκληρωθεί το 2017 από τη χώρα.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι από την πλευρά του υποστήριξε ότι η «ευελιξία» που επιδεικνύει η Ουάσιγκτον θα επιτρέψει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή η Καμπούλ καθώς και την «καλύτερη εκπαίδευση» των αφγανικών δυνάμεων, τον «καλύτερο εξοπλισμό τους», όπως και τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στην αποστολή τους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η αμερικανική δύναμη στο Αφγανιστάν, η οποία αριθμεί σήμερα 9.800 άνδρες, δεν θα μειωθεί ως τα τέλη του 2015, με την Ουάσιγκτον και την Καμπούλ να ανοίγουν «ένα νέο κεφάλαιο» στις διμερείς σχέσεις τους, όπως τόνισε ο Ομπάμα.

Το σχέδιο να μειωθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες το 2016 θα τεθεί σε εφαρμογή αργότερα από ό,τι προβλεπόταν, με τις μάχιμες δυνάμεις που θα είναι ανεπτυγμένες στη χώρα να μειώνονται στο ελάχιστο και να βρίσκονται μόνο στην αμερικανική πρεσβεία, στην Καμπούλ.

«Διαβουλεύθηκα με τον στρατηγό, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Τζον Κάμπελ και αποφάσισα να διατηρήσω τη σημερινή μας θέση ως το τέλος του έτους», εξήγησε ο Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, αυτή η ευελιξία έχει σκοπό να καταστήσει το Αφγανιστάν πιο ασφαλές.

Ο Γάνι απέτισε για άλλη μια φορά στη συνέντευξη Τύπου φόρο τιμής στους Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. «Σταθήκατε στο πλευρό μας και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω», σημείωσε.

0

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments