Δευτέρα , 11 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / “Ορίζοντες Ηπείρου”: “Μεγαλειώδης συγκέντρωση στην Αθήνα – Τεράστια προσέλευση προσωπικοτήτων Ηπειρωτών”

“Ορίζοντες Ηπείρου”: “Μεγαλειώδης συγκέντρωση στην Αθήνα – Τεράστια προσέλευση προσωπικοτήτων Ηπειρωτών”

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Ορίζοντες Ηπείρου” αναφέρονται τα εξής:

Έλλις: «το να έχεις Περιφερειάρχη που μπορεί να πάει να μιλήσει στα κέντρα εξουσίας του εξωτερικού είναι νομίζω πολύ σημαντικό – είναι από τους λίγους που θα μπορούσε να πάει»

Καραμούζης: «Η Ήπειρος χρειάζεται κάποιον σαν τον Σπύρο για να κινητοποιήσει ανθρώπους, πόρους, επενδύσεις, να ξεκλειδώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής»

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου, παρουσίασε επισήμως το βράδυ της Δευτέρας 15ης Απριλίου το σχέδιο «e», το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Ηπείρου την τετραετία 2019 – 2023.

Στην εκδήλωση αυτή εκδήλωση που έγινε με παρουσία πλήθους φίλων των Οριζόντων Ηπείρου στην κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) τον ομιλητή χαιρέτισαν με θερμά και τιμητικά λόγια ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος Grand Thornton Ελλάδος – πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και ο δημοσιογράφος Αθανάσιος Έλλις, διευθυντής στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή.

Παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων: ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, η πρώην υπουργός και βουλευτής Άντζελα Γκερέκου, η πρώην βουλευτής Μερόπη Καλδή, η πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Σοφία Εφραίμογλου. Αλλά και διακεκριμένοι Ηπειρώτες, μεταξύ των οποίων οι: Βασίλης Παπαϊωάννου, Κλέανδρος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Τσαντούλας, Ηλίας Κονοφάγος, Γιώργος Κούρτης, Μιχάλης Λουκάς, Γιάννης Ρέντζος, Βασίλης Λέτσιος.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επικεντρώθηκε στην Περιφερειακότητα και στους πέντε βασικούς άξονες ανάπτυξης του συνόλου της περιφέρειας Ηπείρου.

Ειδικότερα, τόνισε:

Για την Περιφερειακότητα

Στο πλαίσιο της Περιφερειακότητας, θέτουμε αρχικά 4 προτεραιότητες που είναι υπόθεση των πολλών, όχι των λίγων.

  • Την αύξηση του Ακαθάριστου Περιφερειακού Προϊόντος, όρο που τον εισάγουμε για πρώτη φορά ως πολιτική πρόταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,
  • Τη μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό,
  • Την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών ώστε πραγματικά να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον.
  • Την οικονομική διακυβέρνηση της Περιφέρειας με όρους απόλυτης διαφάνειας, εξάλειψης της σπατάλης και δίκαιης ισοκατανομής των πόρων και στους 4 νομούς της Ηπείρου.

Για τους πέντε άξονες

  • Πρώτος Άξονας: Καταπολέμηση Ανεργίας
  • Δεύτερος Άξονας: Τουρισμός- Πολιτισμός- Αθλητισμός
  • Τρίτος Άξονας: Ανάπτυξη – Ενέργεια – Υποδομές
  • Τέταρτος Άξονας: Πρωτογενής Παραγωγή
  • Πέμπτος Άξονας: Νέο μοντέλο Περιφερειακής Διακυβέρνησης και άμεσος εξορθολογισμός των Οικονομικών της Περιφέρειας

Όπως επισήμανε: «Εμείς είμαστε απόψε εδώ να μιλήσουμε για το αύριο και όχι για το χθες. Είμαστε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε για λύσεις. Για λύσεις προς όφελος του πολίτη, όχι του Περιφερειάρχη.

Εμένα δεν με ενδιαφέρουν τα προνόμια της καρέκλας. Ούτε με ενδιαφέρει να χτίσω σύστημα εξουσίας που θα κρατάει ομήρους τους πολίτες για να τους μετατρέπει σε πελάτες. Αυτά ενδιαφέρουν αυτούς που έχω χαρακτηρίσει ως την κλίκα των ξεπεσμένων.

Αυτό έμαθαν να κάνουν, αυτό ξέρουν να κάνουν και η κοινωνία τους έχει κατατάξει ήδη εκεί που πρέπει.

Η δική μου πρόταση είναι η αλλαγή. Είναι να γίνει η Ήπειρος πρώτη. Να γίνει η Ήπειρος μεγάλη. Και όλοι εμείς, περήφανοι ξανά!

Για αυτό σας λέω, ότι για μένα η νίκη έχει ήδη έρθει. Πότε; Όταν αποδείχθηκε πως και άλλοι Ηπειρώτες σκέφτονται όπως κι εγώ. Και μετά ήρθαν κι άλλοι. Κι άλλοι. Και γίναμε δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες σε όλη την Ήπειρο.»

Για την κατάρτιση του προγράμματος

«Έχετε πλέον, έστω και συνοπτικά, την εικόνα της πρότασή μας για την Ήπειρο, το σχέδιο «e» για την αναγέννηση της Ηπείρου.

Όλοι σας κρατάτε στα χέρια σας το αποτέλεσμα μιας συστηματικής έρευνας, καταγραφής, διαβούλευσης και κατάρτισης του πρώτου και μόνου ολοκληρωμένου προγράμματος εξόδου της Ηπείρου από τον βούρκο, τον ξεπεσμό και την μιζέρια του σήμερα.»

Για τη φυσιογνωμία της παράταξης

«Όλοι μπορούμε να έχουμε μια κομματική προτίμηση. Αλλά η Αυτοδιοίκηση, οφείλει να υπερβαίνει κάθε διαχωρισμό. Κομματικό, κοινωνικό, ή γεωγραφικό. Εμείς κομματικές ταμπέλες δεν έχουμε. Το χρώμα του χάρτη το βράδυ των εκλογών δεν μας νοιάζει. Ενδιαφέρει μόνο εκείνους που ξημεροβραδιάζονται στους κομματικούς διαδρόμους για να διοριστούν σε μια θέση.

Το δικό μας χρώμα είναι το λευκό. Το λευκό της καθαρότητας. Το λευκό της ελπίδας.

Όλοι μαζί θα πάμε μπροστά. Κανένας μόνος του. Κανένας πίσω! Εμάς μας νοιάζει το πως θα ξημερώσει η επόμενη μέρα στην Ήπειρο κι αν θα είμαστε στην αφετηρία ενός νέου αισιόδοξου ξεκινήματος.

Γι’ αυτό και θέλω να δηλώσω και να δεσμευτώ προσωπικά, πως αν οι Ηπειρώτες μας δώσουν την έγκρισή τους στο πρόγραμμα και το σχέδιο που παρουσιάζουμε, θα αναζητήσω, τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις, και συνεργασίες, προκειμένου το πρόγραμμα αυτό στο σύνολό του να έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας.»

Προσφωνήσεις

Αθανάσιος Έλλις (διευθυντής αγγλόφωνης έκδοσης εφημερίδας Καθημερινή)

«Παρότι είμαι δημοσιογράφος και κανονικά κρίνουμε, αναλύουμε τις πολιτικές εξελίξεις. Δεν θέλω να μιλάω σε πολιτικές εκδηλώσεις είτε ξέρω κάποιους είτε δεν τους ξέρω, για να έχω μια απόσταση, πράγμα το οποίο εμένα με εξυπηρετεί. Κάποιους τους εκτιμώ σε όλα τα κόμματα. Είμαι από αυτούς τους ρομαντικούς του εξωτερικού που θεωρώ ότι υπάρχουν καλοί, ικανοί, ηθικοί και αποτελεσματικοί σε όλα τα κόμματα ανεξάρτητα από ιδεολογία. Και είμαι από αυτούς που θα θέλανε κάποια στιγμή στα μεγάλα εθνικά να υπήρχαν συναινέσεις, συμπόρευση και άλλα. Και μάλιστα δεν ξέρω καθόλου την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα θέματα της Περιφέρειας Ηπείρου, οπότε από εμένα δεν θα ακούσετε κάτι, ακόμη και θετικό για τον Σπύρο, σε ότι αφορά τον συγκεκριμένο τομέα.

Αυτό για το οποίο θα σας μιλήσω είναι για τον άνθρωπο Σπύρο Ριζόπουλο, γιατί τυγχάνει να τον ξέρω από την Αμερική και με βάση αυτό θα σας πω και μερικά πράγματα που νομίζω ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν κατά την άποψη μου πάρα πολύ, για άλλους ίσους λιγότερο, το έργο ενός Περιφερειάρχη. Ειδικά με τη δομή που έχει πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Με τους Περιφερειάρχες που έχουν πραγματική εξουσία, κονδύλια από τις Βρυξέλλες, μπορούν να κάνουν και έχουν τις ικανότητες -αν θέλουν- να κάνουν πράγματα χωρίς να περιμένουν από τις κεντρικές κυβερνήσεις.

Τον Σπύρο τον γνώρισα πριν από περίπου 25 χρόνια. Ήταν η κρίση των Ιμίων και ουσιαστικά από εκείνη τη στιγμή άρχισε η καριέρα μου για αυτό και έγραψα ένα βιβλίο σχετικό, με τον Μιχάλη Ιγνατίου. Διότι πήρα μια συνέντευξή από τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, η χώρα ήταν έτοιμη να πάει σε πόλεμο…

Λόγω αυτού, λοιπόν, μετακόμισα στην Ουάσιγκτον γιατί είχα έδρα στη Νέα Υόρκη. Δεύτερη μέρα που ήμουν στην Ουάσιγκτον, ήταν και ένα συνέδριο της ΑΧΕΠΑ νομίζω. Μου λέει ο Σπύρος, διότι τότε άρχιζα να ψάχνω για το που θα μείνω, έλα μείνε σπίτι μου. Και είχαμε μιλήσει απλά μια ώρα το πολύ την πρώτη μέρα μου στην Ουάσιγκτον. Αυτό δεν το λέει εύκολα κάποιος και φυσικά δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα του.

Όντως με φιλοξένησε και ήταν πολύ φιλικός, πολύ απλός. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια φιλία πολλών ετών παρότι οι δρόμοι μας χώρισαν γεωγραφικά. Εγώ παρέμεινα Αμερική ο Σπύρος γύρισε στην Ελλάδα.

Νομίζω το πλεονέκτημα του Σπύρου είναι ότι έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Αμερική. Πρώτον, αν το δουλέψει νομίζω μπορεί να φέρει επενδύσεις στην Ήπειρο. Είναι άνθρωπος που μιλάει άπταιστα Αγγλικά, είναι άνθρωπος που γνωρίζει την Ουάσιγκτον και το Σικάγο, εκεί οπού χτυπάει η καρδιά της ομογένειας. Η Ουάσιγκτον που είναι το κέντρο έχει ιδρύματα, έχει ισχυρούς ομογενείς με τους οποίους είτε είχε είτε άνετα μπορεί να ξαναδημιουργήσει επαφή. Τους Ηπειρώτες της Αμερικής, θα έλεγα και του Καναδά, μπορεί να τους προσελκύσει πιο εύκολα γιατί ξέρει πως σκέφτονται. Στην υπερδύναμη μπορεί να μιλήσει την γλώσσα που ακούει η υπερδύναμη.

Αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι μπορεί να μιλήσει γενικά στους ξένους, και επειδή είπα πριν ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις Βρυξέλλες νομίζω ότι είναι από τους λίγους ανθρώπους που θα μπορούσε να πάει και στις Βρυξέλλες και να μιλήσει με άλλη γλώσσα, πρακτική, ουσιαστική. Επαναλαμβάνω τα καλά Αγγλικά δυστυχώς είναι πρόβλημα μας ακόμα εν έτη 2019 και αυτό παίζει ρόλο γιατί καλώς η κακώς ανοίγει πόρτες, δημιουργεί γέφυρες, βοηθάει σε δάνεια και σε βοήθειες.

Η σχέση του με τους Ηπειρώτες, να πω επίσης γιατί θυμάμαι το 1995 με την «Ομόνοια» στη κρίση που είχαμε με τη Βόρειο Ήπειρο και στα εθνικά θέματα που υπάρχει και αυτή η ευαισθησία, που δεν είναι μόνο θεωρητική είναι και ουσιαστική, ήταν στην Πανηπειρωτική και ασχολήθηκε έμπρακτα. Και ξέρετε τα θέματα κινούνται συνήθως είτε από την Ουάσιγκτον είτε από τις Βρυξέλλες αφού επηρεάζουν σε όλα τα μεγάλα θέματα.

Άρα το να έχεις Περιφερειάρχη που μπορεί να πάει να μιλήσει στα κέντρα εξουσίας του εξωτερικού είναι νομίζω πολύ σημαντικό. Θυμάμαι τότε ο Χόλμπρουκ, ήταν υπεύθυνος υφυπουργός Εξωτερικών και μου έλεγε έχετε πρόβλημα με όποια χώρα γειτονεύετε. «Με τα Σκόπια με παίρνει ο Παπανδρέου πρέπει να κάνουμε αυτό, με την Αλβανία τώρα μου λέει έχετε τα θέματα με τους ομογενείς, με έχουν πάρει από την Αθήνα να κάνουμε αυτό, με την Τουρκία και την Κύπρο επίσης». Ποιος μπορεί να πάρει ή να επηρεάσει για τέτοια θέματα, ελπίζουμε να μην προκύψουν, αλλά επειδή τίθενται τα θέματα των περιουσιών και άλλα ευαίσθητα θέματα. Γιατί όχι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου να είναι σε θέση να πάει, να επικοινωνήσει, να μιλήσει και να μην περιμένει τον υπουργό Εξωτερικών. Εγώ δεν λέω ότι θα πάει σε αντιδιαστολή μπορεί και να συνεργαστεί, αλλά να είναι μια επιπρόσθετη αξία, πράγμα που δεν μπορώ να το πω για πολλούς Περιφερειάρχες.

Επαναλαμβάνω από υποδομές και γέφυρες δεν ξέρω στα θέματα όμως της επαφής με το εξωτερικό που το ξέρω νομίζω ότι από όσους έχω δει είναι από τους ανθρώπους που όντως μπορεί να φέρει αποτελέσματα είτε αυτό είναι μέσω των ομογενών και είναι πολλοί, Ηπειρώτες ειδικότερα, αλλά και γενικότερα Έλληνες του εξωτερικού που με ένα δικό τους παιδί αλλιώς θα συνεργαστούνε, αλλιώς θα τον ακούσουν, αλλιώς θα το πιστέψουν και αλλιώς θα τον εμπιστευτούν. Γιατί πολλές φορές θέλουν να έρθουν και συγχωρέστε με για τη γλώσσα, αλλά πέφτουν στα λαμόγια και χάνουν τα λεφτά τους.

Αυτά τα ολίγα για τον φίλο Σπύρο, τον ομογενή Σπύρο και τον ανεξάρτητο, που αυτό με γοητεύει λίγο γιατί αυτό με την κόντρα των κομμάτων λιγάκι μου φαίνεται το έχουμε παρακάνει, τον ανεξάρτητο Σπύρο.

Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος Grand Thornton Ελλάδος)

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να εκφράσω την υποστήριξή μου στο φίλο Σπύρο Ριζόπουλο. Δεν είμαι Ηπειρώτης αλλά αγαπώ την Ήπειρο -αυτό τον ευλογημένο τόπο- και τους ανθρώπους της και συχνά είμαι επισκέπτης που απολαμβάνει τις ομορφιές της περιοχής.

Με τους Ηπειρώτες, μου έχει κάνει κάτι μεγάλη εντύπωση. Παρότι παραμένει σήμερα μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας, με τη μεγαλύτερη ανεργία στον τόπο μας με έχει εντυπωσιάσει η στάση των Ηπειρωτών. Έχουν από τους χαμηλότερους δείκτες επισφαλειών στα δάνεια του οφείλουν στις τράπεζες, σε αντίθεση με άλλες εύπορες περιοχές. Γεγονός που μου λέει κάτι για την ποιότητα των ανθρώπων: οικογενειάρχες, νοικοκυραίοι περήφανοι άνθρωποι, με αξίες και αρχές.

Εγώ δεν γνώρισα τον Σπύρο Ριζόπουλο γιατί με κάλεσε σπίτι του να μείνω. Τον γνώρισα όταν, μετά από σύσταση κάποιου φίλου, συναντηθήκαμε στη Eurobank και συνεργαστήκαμε με κάποια από τις εταιρείες του, σε θέματα στρατηγικής και επικοινωνίας.

Γνώρισα έναν άνθρωπο δυναμικό, συνεπή, ικανό, αποτελεσματικό. Με διεθνή εμπειρία και ενεργητικότητα, γνώστη του πολιτικού συστήματος των οικονομικών δεδομένων καθώς και της πολιτικής διαδικασίας. Έναν άνθρωπο με άποψη, με ζωντάνια, με δημιουργικότητα.

Κυρίες και κύριοι, όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα για να βγει από το τέλμα, η Ήπειρος για να βγει από τη στασιμότητα και τη χαμηλή ανάπτυξη, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα επενδύσεων, ένα παραγωγικό πρόγραμμα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται κάποιον ο οποίος θα ηγηθεί με όραμα για την επόμενη μέρα αλλά και ικανό να προσελκύσει τους απαραίτητους χρηματοδοτικούς πόρους, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλλά και τους κοινοτικούς πόρους για να μπορέσει να στηρίξει και να υλοποιήσει αυτό το εγχείρημα.

Χρειάζεται κάποιον που έχει περπατήσει και στα αλώνια και στα σαλόνια των Βρυξελλών και των Αθηνών, για να μπορέσει να υλοποιήσει ένα σχετικά πολύπλοκο πρόγραμμα της προσέλκυσης επενδύσεων σε έναν τόπο.

Ο Σπύρος έχει κατανόηση του διεθνούς και εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος, γνωρίζει τι απαιτείται για να προσελκύσεις σήμερα ιδιωτικές επενδύσεις, επίσης γνωρίζει τι απαιτείται για να εξασφαλίσεις κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Και ξέρει πως σκέπτονται και πως λαμβάνουν τις αποφάσεις αυτοί οι άνθρωποι, εντός και εκτός Ελλάδος και είμαι βέβαιος ότι θα διεκδικήσει με πάθος πόρους για την Ήπειρο και την ανάπτυξή της.

Η Ήπειρος που είναι μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Ελλάδος χρειάζεται κάποιον σαν τον Σπύρο για να μπορέσει να κινητοποιήσει ανθρώπους, πόρους επενδύσεις, να ξεκλειδώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής και όλα αυτά για να έχουν σημασία πρέπει να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα για τους απλούς ανθρώπους της Ηπείρου. Δεν μπορεί να μιλάμε αφηρημένα για παραγωγικότητα, για ανταγωνιστικότητα και για επενδύσεις αν αυτό δεν καταλήγει σε μετρήσιμο αποτέλεσμα για τον απλό άνθρωπο της Ηπείρου, τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία, τον άνθρωπο ο οποίος καθημερινά πασχίζει να στηρίξει την οικογένειά του.

Και πιστεύω ότι ο Σπύρος έχει και τη δυνατότητα και την ικανότητα και τη θέληση να το κάνει αυτό. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο φίλο Σπύρο Ριζόπουλο που θέλει πραγματικά να βοηθήσει τον τόπο του. Έχει φρεσκάδα πνεύματος και ιδεών, αστείρευτη ενέργεια καθαρό λόγο, και νομίζω ότι είναι από τους λίγους και λόγω χαρακτήρα που θα τολμήσει να αλλάξει κατεστημένες και ξεπερασμένες αντιλήψεις, ιδεοληψίες και καταστάσεις που έφεραν την Ελλάδα σήμερα σχεδόν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της καταστροφής.

Χρειαζόμαστε κάτι καινούργιο και ο Σπύρος εκπροσωπεί αυτό το καινούργιο, την φρεσκάδα στην πολιτική και στην προσπάθεια ανάταξης της Ηπείρου και της χώρας. Εύχομαι οι ηπειρώτες να κάνουν τη σωστή επιλογή, να διαλέξουν το σωστό μάστορα ώστε να γίνει η δουλειά σωστά και η Ήπειρος να προχωρήσει μπροστά και να δει καλύτερες μέρες.»

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Σπύρου Ριζόπουλου

Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες,

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, που είστε σήμερα μαζί μας.

Σας ευχαριστώ που σήμερα στέλνουμε από την Αθήνα το μήνυμα της ενότητας και της νίκης σε ολόκληρη την Ήπειρο!

Σας ευχαριστώ, που μου δίνετε δύναμη να κάνουμε μαζί πράξη τη μεγάλη ανατροπή στην Ήπειρο, τη μεγαλύτερη πολιτική αλλαγή που βίωσε ο τόπος μας.

Ειλικρινά, αυτή η θερμή ανταπόκριση, με συγκινεί.

Γιατί δεν υπάρχει ημέρα, δεν υπάρχει ώρα από την στιγμή που ξεκινήσαμε αυτόν τον όμορφο αγώνα μέχρι τις εκλογές που να μην εισπράττω την αγάπη και τη στήριξή σας.

Αγώνα για να τελειώσουμε εδώ, με τον ξεπεσμό και με την Ήπειρο που μας πληγώνει.

Να ξεκολλήσουμε από το τέλμα. Να αντιστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία.

Να δούμε πρόοδο, ανάπτυξη κι ευημερία.

Να φτιάξουμε το καλύτερο μέλλον που αξίζουν η Ήπειρος και τα παιδιά της.

Αυτό είναι το διακύβευμα της περιφερειακής αναμέτρησης στον τόπο μας.

Ή θα προχωρήσουμε με δύναμη μπροστά για να ανοίξουμε τους ορίζοντες της Ηπείρου και να νιώσουμε ξανά περήφανοι που είμαστε Ηπειρώτες

ή θα συνθηκολογήσουμε με την αδράνεια, τη στασιμότητα και την απαξίωση.

Όταν λοιπόν με πλησίαζαν στην αρχή αυτής της προσπάθειας διάφοροι καλοθελητές και μου λέγανε “ρε Σπύρο είσαι ένας επιτυχημένος επαγγελματίας, έχεις καταξιωθεί στη δουλειά που κάνεις, τι θες τώρα και μπλέκεις;”, απαντούσα πως απλά δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς ως Ηπειρώτης.

Γιατί δεν άντεχα να βλέπω τον τόπο μου να μαραζώνει. Γιατί αυτή η κατάντια με πονάει. Και με πονάει διπλά, γιατί ξέρω πόσα μπορούμε να πετύχουμε εμείς οι Ηπειρώτες.

Γιατί ξέρω πως είμαστε ανήσυχα πνεύματα. Γιατί ξέρω πως είμαστε φιλότιμοι κι εργατικοί.

Γιατί δεν φοβόμαστε να τολμήσουμε. Γιατί ο τόπος μας βγάζει μαχητές της ζωής. Για μας τίποτα δεν ήταν εύκολο.

Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Ό,τι κερδήθηκε ήταν με πολύ κόπο και θυσίες.

Αλλά έτσι σφυρηλατήθηκε ο χαρακτήρας του ασυμβίβαστου Ηπειρώτη που ξέρει να παλεύει, ξέρει να κερδίζει, ξέρει να πετυχαίνει.

Κι αυτό είναι ένα βίωμα που μοιραζόμαστε όλοι. Δεν πετάμε εύκολα “λευκή πετσέτα”.

Ε, δεν μπορεί λοιπόν οι Ηπειρώτες να πετυχαίνουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και στην ίδια την Ήπειρο να δίνουν αγώνα επιβίωσης. Κάποιος τους εμποδίζει. Κάποιος τους κρατά δέσμιους από το να μεγαλουργήσουν.

Η Ήπειρος είναι το μεγάλο θύμα αυτής της κακοδαιμονίας, καθώς βρίσκεται για δεκαετίες πρώτη στην ανεργία και τελευταία στην ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Έχει κάθε λόγο να βγει μπροστά για να διεκδικήσει αυτά που πραγματικά αξίζει. Αυτά που αξίζουν οι Ηπειρώτες. Αυτά που αναλογούν στην ιστορική προσφορά της και στον πολιτισμό της. Αυτά που δικαιούται ένας τόπος ευλογημένος από το Θεό, με σπάνιο φυσικό πλούτο και μοναδική ομορφιά.

Η νοοτροπία του “αυτό δεν γίνεται” είναι το άλλοθι όσων θέλουν να μείνουν τα πράγματα έτσι όπως είναι για να συντηρούν και να αναπαράγουν άρρωστα συστήματα εξουσίας, καρέκλες και προνόμια. Τα βλέπουμε, τα ξέρουμε, τα ζούμε.

Γι αυτό και απόψε δεν είμαι εδώ για να κάνω κριτική στον απερχόμενο Περιφερειάρχη. Κάνω μια στάση εδώ για να κάνω μια διευκρίνιση – γιατί θα ξεχάσουμε και τα ελληνικά που ξέρουμε.

Όταν μιλάω για απερχόμενο Περιφερειάρχη, η αναφορά μου αυτή είναι θεσμική, καθώς τον Μάιο λήγει η θητεία του. Αν αυτό για κάποιους είναι παραδοχή πολιτικής ήττας, είναι δικό τους πρόβλημα.

Φίλες και φίλοι,

Εμείς είμαστε απόψε εδώ να μιλήσουμε για το αύριο και όχι για το χθες. Είμαστε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε για λύσεις. Για λύσεις προς όφελος του πολίτη, όχι του Περιφερειάρχη.

Εμένα δεν με ενδιαφέρουν τα προνόμια της καρέκλας. Ούτε με ενδιαφέρει να χτίσω σύστημα εξουσίας που θα κρατάει ομήρους τους πολίτες για να τους μετατρέπει σε πελάτες. Αυτά ενδιαφέρουν αυτούς που έχω χαρακτηρίσει ως την κλίκα των ξεπεσμένων.

Αυτό έμαθαν να κάνουν, αυτό ξέρουν να κάνουν και η κοινωνία τους έχει κατατάξει ήδη εκεί που πρέπει.

Η δική μου πρόταση είναι η αλλαγή. Είναι να γίνει η Ήπειρος πρώτη. Να γίνει η Ήπειρος μεγάλη. Και όλοι εμείς, περήφανοι ξανά!

Για αυτό σας λέω, ότι για μένα η νίκη έχει ήδη έρθει. Πότε; Όταν αποδείχθηκε πως και άλλοι Ηπειρώτες σκέφτονται όπως κι εγώ. Και μετά ήρθαν κι άλλοι. Κι άλλοι. Και γίναμε δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες σε όλη την Ήπειρο.

Και ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτό που κάνει καθημερινά το φως – να νικάμε το σκοτάδι. Χάριν σε εσάς ανοίξαμε Ορίζοντες, φίλες και φίλοι. Αυτό κάναμε.

Και είναι ήδη μια μεγάλη και σπουδαία νίκη για την οποία νιώθω μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη. Το μήνυμα των Οριζόντων κερδίζει μυαλά και καρδιές. Γιατί είναι το μήνυμα της αλήθειας. Θα τα αλλάξουμε όλα εκτός από την παράδοση και την Ιστορία μας.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου παίρνουν τις τύχες των Ηπειρωτών στα χέρια τους. Όλοι μαζί και όλοι ανεξάρτητοι. Ήρθε η ώρα να τολμήσουμε να ζήσουμε καλύτερα από την τύχη που επιφύλαξαν εκείνοι που έμαθαν να φυτοζωούν τόσα χρόνια εις βάρος όλων.

Αυτή την τόλμη, κάθε μέρα, σας βεβαιώνω πως την επιδεικνύουν όλο και περισσότεροι Ηπειρώτες. Σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γωνιά του τόπου μας.

Κι επειδή τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα, την ίδια τόλμη δείχνουν και οι Ηπειρώτες ανά την Ελλάδα.

Το αποδεικνύετε άλλωστε περίτρανα όλοι εσείς απόψε στην Αθήνα. Οι Ορίζοντες είναι ανοιχτοί μπροστά μας.

Γι αυτό και υπήρξε ένα αναπάντεχο ρεύμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε αυτόν το δύσκολο αλλά όμορφο και αληθινό αγώνα.

Νιώθω περήφανος για τον Συνδυασμό μας. Είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ήπειρος αυτή τη στιγμή. Έντιμους, ικανούς, περήφανους Ηπειρώτες που δεν φοβούνται. Που δεν μασάνε τα λόγια τους. Που έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Που βγαίνουν μπροστά για να κερδίσουμε την Ήπειρο που αξίζουμε πραγματικά.

Αυτό δεν είναι το ζητούμενο;

Ποιος θα φτιάξει άλλωστε το πρόγραμμα αναγέννησης της Ηπείρου; Αυτός που φοβάται; Αυτός που εκβιάζεται; Αυτός που από την πρώτη μέρα της θητείας σχεδιάζει πως θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές; Αυτός που είναι κλεισμένος στο μικρόκοσμο της εξουσίας του και δεν βλέπει ένα κόσμο που αλλάζει με ταχύτητες 5G;

Κάναμε περιοδείες σε όλη την Ήπειρο. Είδαμε προβλήματα, ακούσαμε απόψεις, καταγράψαμε προτάσεις. Στόματα κλειστά για χρόνια άνοιξαν. Πόρτες κλειστές, άνοιξαν. Πήγαμε σε φορείς, σε αιρετούς, σε θεσμικούς εκπροσώπους.

Συνθέσαμε όσα ακούσαμε και συζητήσαμε. Εμπνευστήκαμε από βέλτιστες πρακτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Νέες ιδέες, νέες προτάσεις, νέα πρόσωπα να μπορούν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της Περιφέρειας στο σύνολο της. Χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις και καλύπτοντας το σύνολο της επικράτειας της Ηπείρου, χωρίς να αφήνουμε απέξω ακόμα και το πιο απομακρυσμένο χωριό!

Και είμαστε σήμερα εδώ να σας παρουσιάζουμε το πρώτο και μόνο ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου της Ηπείρου από τον βούρκο, την μιζέρια και τον ξεπεσμό.

Το «σχέδιο Έψιλον» όπως το ονομάσαμε. Το σχέδιο ανάταξης της Ηπειρώτικης αξιοπρέπειας και αποκατάστασης των αδικιών που επί χρόνια συντελούνταν στον τόπο μας.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν έναν τολμηρό, φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό Οδικό Χάρτη για το πως από την καταχνιά της παρακμής μπορούμε να βγούμε στο ξέφωτο μιας “επόμενης μέρας”, με την Ήπειρο να αρχίσει να βρίσκει τον πραγματικό εαυτό της.

Δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω τις δεκαετίες που χάθηκαν. Μπορούμε όμως, και πρέπει, να δημιουργήσουμε μόνοι μας και να εκμεταλλευθούμε νέες ευκαιρίες για το άμεσο μέλλον των οικογενειών μας και των παιδιών μας.

Το έχω πει πολλές φορές πως η νέα αντίληψη που διαπερνά το πρόγραμμά μας είναι αυτή της Περιφερειακότητας. Σε μια συγκυρία που το κεντρικό κράτος είναι είτε ανίκανο είτε ανήμπορο να σχεδιάσει και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και συνοχής σε περιφερειακό επίπεδο, ο ρόλος αυτός πέφτει στους ώμους της Περιφέρειας.

Ποιας Περιφέρειας όμως; Αυτής που δεν έχει την παραμικρή συναίσθηση του ρόλου της και της αποστολής της; Προφανώς όχι.

Η νέα αντίληψη της Περιφερειακότητας, την οποία εισήγαγε πρώτη στον δημόσιο διάλογο η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» στόχο έχει να αναδιατάξει το πολιτικό λεξιλόγιο δίνοντας μια ουσιαστική, αυτοδιοικητική οπτική, επιτρέποντάς μας να σχεδιάσουμε έργα πνοής τα οποία ωφελούν ΣΥΝΟΛΙΚΑ την Περιφέρεια Ηπείρου.

Περιφερειακότητα σημαίνει πρώτα απ’ όλα να σχεδιάζεις για το σύνολό της Ηπείρου. Κάθε έργο, κάθε δράση, πρέπει να είναι οργανικό μέρος μιας ευρύτερης διασύνδεσης, έτσι ώστε η συμπληρωματικότητα να μεγιστοποιεί το τελικό αποτέλεσμα.

Περιφερειακότητα σημαίνει δικαίωμα στη συμμετοχή. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείει τον Ηπειρώτη από τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή του και “να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο”.

Περιφερειακότητα σημαίνει ανοιχτές δομές, ανοιχτές πόρτες, με δικαίωμα λόγου όλων των τοπικών κοινωνικών εταίρων τόσο για τα θέματα που τίθενται όσο και για τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Περιφερειακότητα σημαίνει δικαίωμα στην πρόοδο και την ευημερία.

Ρόλος της ηγεσίας της Περιφέρειας είναι να διασφαλίζει ότι έχουμε επιλογές για το πώς θα πετύχουμε τους στόχους που βάζουμε συλλογικά και ατομικά και όχι να κρύβεται πίσω από αρμοδιότητες, συναρμοδιότητες και γραφειοκρατικά τεχνάσματα δικαιολόγησης των όσων αδικαιολόγητων συμβαίνουν.

Περιφερειακότητα επίσης σημαίνει ταυτότητα, σημαίνει να επενδύσουμε σε αυτό που είμαστε.

Η δημιουργικότητα είναι στο DNA του Ηπειρώτη. Επένδυση στη διάθεση να εργαζόμαστε, να δημιουργούμε, να παράγουμε οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό πλούτο. Η δημιουργικότητα των Ηπειρωτών υπήρξε βασικό συστατικό της ιστορίας μας και είναι στοιχείο της συλλογικής περηφάνιας μας.

Η αξία όμως της πολιτικής είναι να μπορεί να βλέπει μπροστά και να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις που θα αξιοποιούν τις ευκαιρίες και θα αντιμετωπίζουν έγκαιρα τις απειλές χωρίς όμως να επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος.

Φίλες και φίλοι,

Στο πλαίσιο της Περιφερειακότητας, θέτουμε αρχικά 4 προτεραιότητες που είναι υπόθεση των πολλών, όχι των λίγων.

  • Την αύξηση του Ακαθάριστου Περιφερειακού Προϊόντος, όρο που τον εισάγουμε για πρώτη φορά ως πολιτική πρόταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,
  • Τη μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό,
  • Την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών ώστε πραγματικά να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον.
  • Την οικονομική διακυβέρνηση της Περιφέρειας με όρους απόλυτης διαφάνειας, εξάλειψης της σπατάλης και δίκαιης ισοκατανομής των πόρων και στους 4 νομούς της Ηπείρου.

Για να υλοποιήσουμε αυτές τις κορυφαίες προτεραιότητες προτείνουμε για έγκριση στους πολίτες της Ηπείρου ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο αναγέννησης του τόπου μας στο σύνολό του, με ορίζοντα τετραετίας χωρισμένο σε άξονες πολιτικής και επιμέρους έργα υλοποίησης ανά νομό.

Το στρατηγικό μας σχέδιο έχει 5 άξονες του οποίους θα αναφέρω επιγραμματικά και στη συνέχεια να μου επιτρέψετε να σας πω μερικά λόγια για τον καθένα.

Πρώτος Άξονας: Καταπολέμηση Ανεργίας.

Αποτελεί τον πρώτο άξονα της Στρατηγικής μας γιατί από εδώ ξεκινούν και εδώ καταλήγουν όλα. Η μείωση της Ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό στην Ήπειρο είναι το απόλυτο ζητούμενο της δικής μας Περιφερειακής Διακυβέρνησης για τα επόμενα 4 χρόνια.

Η Ανεργία θα εξαλειφθεί μέσα από επιμέρους αναπτυξιακές δράσεις που θα μεταμορφώσουν την Ήπειρο, θα αλλάξουν το μοντέλο διακυβέρνησης και θα μετατρέψουν την Περιφέρεια σε παραγωγό ευκαιριών και όχι τροχονόμο συμφερόντων.

Μεγάλα και μικρά έργα υποδομών, η κατεύθυνση της τοπικής οικονομίας προς την τουριστική ανάπτυξη και την καινοτόμα αγροτική παραγωγή καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση της Ηπείρου θα λειτουργήσουν πολύ γρήγορα ως κινητήριοι μοχλοί δραστικής μείωσης της ανεργίας.

Παράλληλα, το καινοτόμο Μητρώο Ανέργων Ηπειρωτών που θα διασυνδέεται με την αγορά εργασίας και τα Πανεπιστήμια και θα κατευθύνει τους Ηπειρώτες σε άμεσες θέσεις εργασίας είναι ο τρόπος να συνδέσουμε τρεις εντελώς ασύνδετους μεταξύ τους τομείς υπό μια ενιαία στρατηγικής ανάπτυξης.

Δεύτερος Άξονας: Τουρισμός- Πολιτισμός- Aθλητισμός.

Η αξιοποίηση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου της Ηπείρου και ο συνδυασμός τους για την παραγωγή μιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης σε όλη την επικράτεια της είναι Στρατηγικός μας στόχος και θα τον κάνουμε πράξη. Ο Τουρισμός για 12 μήνες τον χρόνο μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της αναπτυξιακής προοπτικής της Ηπείρου.

Το στρατηγικό σχέδιο «Πίνδος» που προτείνουμε στόχο έχει την τουριστική ενοποίηση του ορεινού όγκου της Ηπείρου ξεκινώντας από την Άρτα, τα Κεντρικά και Βόρεια Τζουμέρκα και συνεχίζοντας στο Μέτσοβο και την Κόνιτσα. Μέσα από μια νέα ενιαία τουριστική ταυτότητα αλλά και μέσα από έργα όπως σύγχρονο οδικό δίκτυο, νέες τουριστικές υποδομές και επαρκείς ενεργειακούς πόρους.

Το σχέδιο «Πίνδος» θα εστιάσει σε απομονωμένα χωριά των ορεινών όγκων της Ηπείρου με στόχο να ξαναζωντανέψουν μέσα από φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα που θα δοθούν από την ίδια την Περιφέρεια και το νέο ΠΕΠ.

Η δημιουργία της «Ριβιέρας της Ηπείρου» είναι επίσης μια πολιτική-σταθμός για όλη την Ήπειρο. Η ενοποίηση του ηπειρώτικου παραλιακού μετώπου από τον Αμβρακικό μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία στόχο θα έχει να δημιουργήσει από το μηδέν έναν νέο τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών, άμεσα προσβάσιμο από όλους και με απόλυτο σεβασμό προς το Περιβάλλον και την μορφολογία της περιοχής.

Πρόκειται για δυο έργα-ορόσημα για την Περιφέρεια, με έντονη αναπτυξιακή λογική που δίνουν έμφαση σε παραγκωνισμένες από την νυν περιφερειακή αρχή περιοχές του τόπου μας.

Τρίτος Άξονας: Ανάπτυξη -Ενέργεια- Υποδομές.

Η Ήπειρος έχει ανάγκη από υποδομές που θα επιστρέφουν χρήματα στην τοπική οικονομία και δεν θα εξυπηρετούν φίλους και γνωστούς όπως συμβαίνει σήμερα με στόχο τα πολυπόθητα «ψηφαλάκια».

Το οδικό δίκτυο που θα κατασκευαστεί στόχο θα έχει την αποκατάσταση των αδικιών και την εξάλειψη της απομόνωσης τεράστιων περιοχών της Ηπείρου σε όλους τους νομούς της.

Επιπλέον, στρατηγικός μας στόχος είναι η Ήπειρός να αποτελέσει την πρώτη αυτόνομη ενεργειακά Περιφέρεια της Ελλάδας. Η δημιουργία ανεξάρτητων Περιφερειακών δομών παραγωγής και διανομής ενέργειας εντός της Ηπείρου στόχο έχει την μείωση κατά 40% του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθώς και την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων αναγκών ενέργειας λόγω του τουριστικού ρεύματος που θα εντείνεται τα επόμενα χρόνια.

Η Ήπειρος θα αξιοποιήσει το σύνολο των ενεργειακών της πόρων χωρίς όμως να κάνει καμία έκπτωση σε θέματα προστασίας και θωράκισης του Περιβάλλοντος. Δεν πουλάμε το Περιβάλλον μας σε κανέναν και για κανέναν λόγο!

Τέταρτος Άξονας: Πρωτογενής Παραγωγή και αντιστροφή της εθνικής στρατηγικής

Εδώ μπορώ να μιλάω για ώρες, θα αρκεστώ όμως στο ότι οι «Ορίζοντες Ηπείρου» διαθέτουν το πρώτο και το μόνο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αγροτική παραγωγή σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην Ήπειρο.

Ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που δίνει προοπτική και λύσεις σε όλους τους παραγωγούς, εστιάζει σε νέες καλλιέργειες και αγροτικές πρακτικές, αναβαθμίζει τον ρόλο των αγροτικών συνεταιρισμών, αναδεικνύει την δυναμική της κτηνοτροφίας και των ιχθυοκαλλιεργειών, ρίχνει τίτλους τέλους στα προβλήματα άρδευσης των καλλιεργειών και θεσπίζει καινοτόμες δομές μείωσης του λειτουργικού κόστους της αγροτικής παραγωγής.

Τέλος, προσανατολίζει τους πόρους του νέου ΠΕΠ στα προϊόντα και τις καλλιέργειες εκείνες που λαμβάνουν υπόψιν πρωτίστως την παγκόσμια αγορά και ζήτηση και λειτουργούν αντίστροφα από την σημερινή πρακτική: Από το ράφι στο χωράφι και όχι από το χωράφι στο ράφι που ισχύει σήμερα.

Αν αλλάξουμε λογική και σκεφτούμε πρωτίστως τι θέλει ο καταναλωτής τότε θα αλλάξουμε και καλλιέργειες προσανατολίζοντας τες εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για όλους.

Πέμπτος Άξονας: Νέο μοντέλο Περιφερειακής Διακυβέρνησης και άμεσος εξορθολογισμός των Οικονομικών της Περιφέρειας.

-Από εδώ και στο εξής, όλοι σας θα γνωρίζετε πού πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ της Περιφέρειας.

-Όλοι σας θα έχετε πρόσβαση και ίση μεταχείριση στις αναθέσεις δημοσίων έργων, μέσα από ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα σύστημα ηλεκτρονικών διαγωνισμών που θα διενεργεί η ίδια η Περιφέρεια με την ονομασία «e-MOMA». Μέσα από αυτό το απόλυτα διαφανές ηλεκτρονικό σύστημα θα επιτύχουμε και δραστική μείωση του κόστους αλλά και ραγδαία βελτίωση της ταχύτητας υλοποίησης των έργων, όπως άλλωστε συνέβαινε και την εποχή της παλιάς MOMA.

-Όλοι σας θα ελέγχετε τόσο εμένα όσο και το περιφερειακό συμβούλιο για τις πράξεις ή τις παραλείψεις μας.

-Όλοι θα γνωρίζουν μέσα από τον εξονυχιστικό οικονομικό έλεγχο που θα διατάξω με το που πατήσω το πόδι μου στην Περιφέρεια ποιες αναθέσεις, ποια δημόσια έργα και ποιες εξυπηρετήσεις έκανε ο απερχόμενος Περιφερειάρχης και σε ποια έκταση οι Ηπειρώτες ζημιώθηκαν από αυτές.

Τα ψέματα τελείωσαν:

Ψηφίζετε Ορίζοντες Ηπείρου αν θέλετε να μάθετε που πήγαν τα λεφτά σας τόσα χρόνια.

Καταψηφίζετε τους απερχόμενους αν θέλετε να βάλετε οριστικά φρένο στην κλίκα των ξεπεσμένων.

Αυτοί οι 5 άξονες προσδιορίζουν και μια νέα στρατηγική για το νέο ΠΕΠ 2021-2027 το οποίο θα αποτελέσει το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο της νέας εποχής που οραματιζόμαστε και το οποίο θα συνδυαστεί με ευρωπαϊκά κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία αλλά και από άμεσες ξένες επενδύσεις στους τομείς που προανέφερα.

Με το νέο ΠΕΠ και το τελευταίο ευρώ μπορεί να παράξει οφέλη για όλη την Ήπειρο, μετρήσιμο και χειροπιαστό αποτέλεσμα για κάθε Ηπειρώτη, με  λύσεις και ευκαιρίες.

Φίλες και Φίλοι,

Έχετε πλέον, έστω και συνοπτικά, την εικόνα της πρότασή μας για την Ήπειρο, το σχέδιο Έψιλον για την αναγέννηση της Ηπείρου.

Όλοι σας κρατάτε στα χέρια σας το αποτέλεσμα μιας συστηματικής έρευνας, καταγραφής, διαβούλευσης και κατάρτισης του πρώτου και μόνου ολοκληρωμένου προγράμματος εξόδου της Ηπείρου από τον βούρκο, τον ξεπεσμό και την μιζέρια του σήμερα.

Η Ήπειρος χρειάζεται τη μεγάλη αλλαγή. Αλλαγή που θα στηριχθεί στις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας. Αυτές ακριβώς τις δυνάμεις ενώνουμε. Αυτές εκφράζουμε. Αυτές υπηρετούμε.

Τους Ηπειρώτες που βαρέθηκαν να είναι τα πιόνια για να κάνουν οι δήθεν “παίκτες” τα παιχνίδια εξουσίας στην πλάτη τους.

Βγαίνουμε μπροστά με μια ολοκληρωμένη πρόταση περιφερειακής διακυβέρνησης, εκπροσωπώντας το μέλλον που είναι ήδη εδώ.

Ούτε άλλες χαμένες ευκαιρίες, ούτε άλλες χαμένες τετραετίες μπορεί να αντέξει η Ήπειρος. Εμπιστεύτηκα τους Ηπειρώτες ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια πριν από δυόμιση χρόνια και σήμερα εισπράττω πίσω σε πολλαπλάσιο βαθμό αυτή την εμπιστοσύνη.

Με το πρόγραμμά μας, το σχέδιό μας, τα στελέχη μας και τους ανθρώπους που καθημερινά πυκνώνουν τις τάξεις της παράταξής μας, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στην Ήπειρο την ώθηση που χρειάζεται για τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός.

Μακριά από την πεπατημένη, οι Ηπειρώτες μπορούν να αλλάξουν την τύχη της Ηπείρου.

Δεν είναι μοίρα η αδράνεια, δεν είναι πεπρωμένο η περιθωριοποίηση. Είναι επιλογή!

Είναι στο χέρι των Ηπειρωτών η Περιφέρεια Ηπείρου να είναι το στρατηγείο για τη χάραξη ολοκληρωμένων, και συνεκτικών στρατηγικών λύσεων, βιώσιμης ανάπτυξης.

Είναι στο χέρι των Ηπειρωτών να  ανοίξουμε νέους ορίζοντες και  να δημιουργήσουμε αξία για όλους. Χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς εξαιρέσεις.

Δεν υπάρχουν δικά μας, και ξένα παιδιά. Υπάρχουν άξιοι Ηπειρώτες και άξιες Ηπειρώτισσες.

Βγαίνουμε λοιπόν μπροστά, ενώνοντας.

Βγαίνουμε μπροστά καλώντας τους Ηπειρώτες, στη βάση του προγράμματός μας και του σχεδίου μας, να υπερβούμε, τα όποια μικρά που χωρίζουν, για χάρη των μεγάλων που ενώνουν.

Κανένας που αγαπά την Ήπειρο, τον τόπο του, την πόλη του ή το χωριό του, κανείς που νοιάζεται πραγματικά, δεν περισσεύει, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Όλοι μπορούμε να έχουμε μια κομματική προτίμηση. Αλλά η Αυτοδιοίκηση, οφείλει να υπερβαίνει κάθε διαχωρισμό. Κομματικό, κοινωνικό, ή γεωγραφικό. Εμείς κομματικές ταμπέλες δεν έχουμε. Το χρώμα του χάρτη το βράδυ των εκλογών δεν μας νοιάζει. Ενδιαφέρει μόνο εκείνους που ξημεροβραδιάζονται στους κομματικούς διαδρόμους για να διοριστούν σε μια θέση.

Το δικό μας χρώμα είναι το λευκό. Το λευκό της καθαρότητας. Το λευκό της ελπίδας.

Όλοι μαζί θα πάμε μπροστά. Κανένας μόνος του. Κανένας πίσω! Εμάς μας νοιάζει το πως θα ξημερώσει η επόμενη μέρα στην Ήπειρο κι αν θα είμαστε στην αφετηρία ενός νέου αισιόδοξου ξεκινήματος.

Γι’ αυτό και θέλω να δηλώσω και να δεσμευτώ προσωπικά, πως αν οι Ηπειρώτες μας δώσουν την έγκρισή τους στο πρόγραμμα και το σχέδιο που παρουσιάζουμε, θα αναζητήσω, τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις, και συνεργασίες, προκειμένου το πρόγραμμα αυτό στο σύνολό του να έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Όσοι επιθυμούν την πρόοδο και την αλλαγή δεν θα τους κλείσουμε τον δρόμο. Αντιθέτως θα συμπορευθούμε όλοι μαζί στην ίδια κατεύθυνση.

Δεν υπάρχει πρόκληση, που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, όταν, είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε συλλογικά, για το κοινό καλό.

Αυτό τον αγώνα, δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε. Με όλη μας τη δύναμη. Και θα τον κερδίσουμε. Ναι στην μάχη, όχι για τα αξιώματα. Για να δώσουμε αξία, στον τόπο μας.

Αξία στο μέλλον μας. Την Αξία που αναλογεί στην Ήπειρο και την στερήθηκε από λάθη και παραλείψεις που έχουν ονοματεπώνυμο.

Καλούμε κάθε πολίτη να ενημερωθεί για το πρόγραμμά μας. Να έρθει κοντά μας. Να τον ακούσουμε. Να συζητήσουμε. Καλούμε κάθε Ηπειρώτισσα και κάθε Ηπειρώτη που μοιράζεται τις ίδιες σκέψεις και τις ίδιες προσδοκίες, να έρθει μαζί μας.

Να προχωρήσουμε μπροστά. Να κάνουμε την Ήπειρο πρώτη. Να κάνουμε την Ήπειρο μεγάλη. Για να γίνουμε όλοι μαζί περήφανοι ξανά!

Αυτή είναι, η δύναμή μας! Η περηφάνια μας. Η δύναμη να αλλάξουμε τον τόπο μας, να αλλάξουμε τη ζωή μας. Με ορίζοντα την καλύτερη Ήπειρο που αξίζουμε. Είμαστε περήφανοι για αυτό που είμαστε. Περήφανοι για όλα αυτά που μπορούμε να καταφέρουμε μαζί. Περήφανοι για το μεγάλο νικηφόρο μήνυμα που θα στείλουμε σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή της 26ης Μαΐου

Περήφανοι γιατί θα νικήσουμε και δεν θα νικηθούμε

Η 26η Μαΐου θα είναι νίκη της αλήθειας.

Θα είναι νίκη της αξιοπρέπειας.

Θα είναι νίκη του ήθους.

Θα είναι νίκη της κοινωνίας.

Θα είναι νίκη της Ηπείρου!

Προχωράμε για να δούμε την Ήπειρο που σαν γίγαντας θα ξυπνήσει από τον λήθαργο της παρακμής για να χαράξει την νέα της πορεία στον χάρτη των εξελίξεων.

Προχωράμε για την πατρίδα μας, τους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες απανταχού της Οικουμένης!

Προχωράμε μπροστά για τις ζωές μας, τη γη μας, τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας!

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Καλή συνέχεια στον αγώνα μας. Μέχρι τη νίκη!”

Δείτε Επίσης

Πέτρος Μπελέρης στο Δ/Ρ : «Η δίκη και η απόφαση είναι «μία τιμωρία της ελεύθερης ψήφου. Μία τιμωρία της δημοκρατίας….»

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πράξης της δίκης ΠΑΡΩΔΙΑ  και την καταδικαστική απόφαση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments