Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Επίσκεψη του υποψήφιου βουλευτή Ιωαννίνων του ΚΙΝ.ΑΛ. Κων/νου Γάτσιου στα οινοποιεία της Ζίτσας

Επίσκεψη του υποψήφιου βουλευτή Ιωαννίνων του ΚΙΝ.ΑΛ. Κων/νου Γάτσιου στα οινοποιεία της Ζίτσας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του υποψήφιου βουλευτή Ιωαννίνων του ΚΙΝ.ΑΛ. Κωνσταντίνου Γάτσιου αναφέρονται τα εξής:

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας, ώστε να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, διαπίστωσε ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Γάτσιος, με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα τρία οινοποιεία της Ζίτσας.

Ο κ. Γάτσιος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των οινοποιείων «Zoinos Winery»όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Βαγγέλη Αργύρη, τον διευθύνοντα σύμβουλο Θανάση Κατσανάκη και την χημικό-οινολόγο Ελένη Σίντου, «Κτήμα Γκλίναβος» όπου συζήτησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο Θωμά Γκλίναβο, και Οινοποιεία Πράσσου, όπου τον υποδέχθηκε ο Θεόδωρος Πράσσος.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε κυρίως το θέμα των καλλιεργήσιμων αγρών σε σχέση με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ενώ ο κ. Γάτσιος ενημερώθηκε και για άλλα προβλήματα, που θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη της αμπελουργικής ζώνης.

«Είναι σαφές πως η μόνη λύση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, που έχουν προκύψει με τον χαρακτηρισμό καλλιεργήσιμων στο παρελθόν αμπελώνων ως δασικών εκτάσεων, είναι να υπάρξει άμεσα μια νομοθετική ρύθμιση για λόγους εθνικού συμφέροντος. Πρέπει να προβλέπεται πως εντός της αμπελουργικής ζώνης θα μπορεί στις εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές, να επιτρέπεται η καλλιέργεια της αμπέλου και να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους προς καλλιέργεια», ανέφερε ο κ. Γάτσιος, προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν να μπουν τόσοι ιδιοκτήτες σε μία κοστοβόρο και χρονοβόρο διαδικασία ενστάσεων.

Τόνισε, επίσης, πως πρέπει με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο να επεκταθεί η αμπελουργική ζώνη και να δώσει όχι μόνο επιπλέον εισόδημα στους ήδη απασχολούμενους, αλλά να αποτελέσει και μία διέξοδο για τους νέους της περιοχής. «Ο πολυτεμαχισμένος, μικρός κλήρος αυξάνει το κόστος καλλιέργειας και συντήρησης των αμπελώνων.  Πρέπει να δοθούν δικαιώματα σε νέους παραγωγούς και σ’ αυτούς που σήμερα ήδη ασχολούνται, καθώς και να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών, που θα αναλάβουν την αξιοποίηση μεγαλύτερων αμπελουργικών εκτάσεων,ώστε να υπάρχουν οικονομίες κλίμακος και επακόλουθη μείωση του κόστους παραγωγής», τόνισε ο κ. Γάτσιος.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αναδείχθηκε και η αισιόδοξη πλευρά, καθώς τα κρασιά και τα άλλα αποστάγματα των οινοποιείων της Ζίτσας κερδίζουν, χάρη στην ποιότητα και τις στοχευμένες προωθητικές ενέργειες, νέες θέσεις στα ράφια της ελληνικής αγοράς και νέες αγορές στο εξωτερικό.

«Η περιοχή διαθέτει ένα “χρυσάφι”, που λέγεται Ντεμπίνα. Ωστόσο, όταν μιλάμε για μια τόσο μικρή αμπελουργική ζώνη, η αναγνωρισιμότητα της ξεχωριστής αυτής ποικιλίας δεν είναι εύκολη», σημείωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. και δήλωσε σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης και ανάπτυξης της αμπελουργίας στην περιοχή.

Στην Αθήνα από σήμερα

Από αύριο Τετάρτη μέχρι και την Μεγάλη Τρίτη, ο Κώστας Γάτσιος θα βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς αύριο Τετάρτη έχει προσκληθεί να παραστεί στην πολιτική εκδήλωση «Μνήμη Γιώργου Γεννηματά», με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου πολιτικού, ενώ το Σάββατο θα συμμετέχει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής για την εκλογή του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και του νέου Γραμματέα του κόμματος. Παράλληλα, κατά το διάστημα της παραμονής του στην πρωτεύουσα θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με ετεροδημότες.”

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments