Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / ΟΤΑ Ιωαννίνων: Να μην καταργηθεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη

ΟΤΑ Ιωαννίνων: Να μην καταργηθεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ  Ν.Ιωαννίνων αναφέρονται τα εξής:

Αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, η κυβέρνηση έφερε με διαδικασίες κατεπείγοντος Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ. Του μεγαλύτερου δικτύου υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα, με δωρεάν προγράμματα και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του έργου, καθώς βγαίνουν «καθαροί», δηλαδή χωρίς να κάνουν χρήση οποιασδήποτε ναρκωτικής ουσίας, πάνω από 300 άνθρωποι κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα, με την ΠΝΠ προβλέπεται ο διορισμός του 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ από τον υπουργό Υγείας. Όπως αναφέρεται, τα μέλη του θα πρέπει να είναι μεταξύ άλλων «καταξιωμένα πρόσωπα του οικονομικού χώρου», θα είναι «έμμισθα και ελευθέρως ανακλητά». Μέχρι σήμερα, το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ εκλεγόταν με συλλογικές διαδικασίες από τους εργαζομένους του, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους. Η συμμετοχή στο ΔΣ ήταν εθελοντική και χωρίς αμοιβές.

Επιπλέον, με την ΠΝΠ ο υπουργός Υγείας θα κάνει κουμάντο για «κάθε θέμα σχετικό με τις αρμοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ, τον τρόπο άσκησής τους, τη σύγκληση και τον τρόπο λήψης αποφάσεων στα θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Συνέλευσης» κι εντός τριμήνου το ΔΣ καλείται να καταρτίσει τον νέο κανονισμό λειτουργίας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ΠΝΠ έχουν «παραλειφθεί» οι διατάξεις που αφορούν την κρατική χρηματοδότησή του και το πού, πώς, τη μορφή των νέων μονάδων που θα αναπτύσσονται.

Όλα τα παραπάνω έγιναν με το πρόσχημα «της αποκατάστασης της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης», υπονομεύοντας πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ, καταργώντας την αποστολή, τον σκοπό και τη δυνατότητά του για ίδρυση νέων μονάδων

Είναι μια πράξη που βάζει στο στόχαστρο το μοντέλο της “στεγνής” θεραπείας. Έρχεται σε μια περίοδο που με τη συμβολή και της προηγούμενης κυβέρνησης έχει αμβλυνθεί το μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, κυρίως στις νεότερες ηλικίες. Το κύριο είναι, εκτός από τη διαφύλαξη του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και την ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να διαμορφωθεί ένα μαζικό αγωνιστικό μέτωπο πάλης που να αναδείξει τι πρόληψη – θεραπεία θέλουμε και σε ποια κοινωνία

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να συμμετέχει στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που κάλεσε το ΚΕΘΕΑ για την κατάργηση της ΠΝΠ,  την Τετάρτη 9/10/19 στις 12:00 μμ στην Κεντρική Πλατεία.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments