Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Ο Δήμος Ιωαννιτών διαβουλεύεται με φορείς και πολίτες για την ανάπτυξη του  Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, με στόχο τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων με κοινωνικό πρόσημο

Ο Δήμος Ιωαννιτών διαβουλεύεται με φορείς και πολίτες για την ανάπτυξη του  Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, με στόχο τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων με κοινωνικό πρόσημο

ΣΒΑΚ-2Από:Γιώργος Γκόντζος–  Ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο της εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που αφορά στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε θέματα αστικής κυκλοφορίας και μετακίνησης, οργάνωσε σήμερα το πρωί την πρώτη διαβούλευση με φορείς που εμπλέκονται στην αστική μετακίνηση, όπως Τεχνικό Επιμελητήριο, ΚΤΕΛ, Ταξί, Τροχαία, Συλλόγους ΑμΕΑ, υπηρεσίες του Δήμου κ.αλ.

Η αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την πόλη των Ιωαννίνων, προκύπτει από την ανάγκη επίλυσης ενός μεγάλου αριθμού προβλημάτων άμεσα συνυφασμένων με την κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών και της γενικότερης κυκλοφοριακής οργάνωσης της πόλης.

Η Δημοτική Αρχή , στην προσπάθειά της να καταστήσει συμμέτοχους τους πολίτες και τους φορείς στις διαδικασίες σχεδιασμού, οργανώνει κύκλο διαβουλεύσεων πάνω στο θέμα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, στοχεύοντας σε ολοκληρωμένες δράσεις και έργα που θα προκύψουν με δημοκρατικές διαδικασίες μέσα από τη συνεννόηση Δήμου-φορέων-πολιτών.

Η σημερινή πρώτη διαβούλευση για το  ΣΒΑΚ, αποτελεί συνέχεια ενός επιτυχημένου διαλόγου που έχει ανοίξει ο Δήμος Ιωαννιτών στην πόλη μας, για όλα τα ζητήματα αστικής ανάπτυξης και θα συνεχιστεί με σειρά διαβουλεύσεων και συναντήσεων εργασίας σε θέματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Βιώσιμης Αστικής Ενέργειας.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και οι Αντιδήμαρχοι Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, Υποδομών, Γιάννης Λιόντος, Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού, Νίκος Γκόλας, «υποδέχθηκαν» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, τους φορείς της πόλης που συμμετείχαν στη διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για έργα με κοινωνικό πρόσημο

 «Σχεδιάζουμε ολοκληρωμένα το πλαίσιο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης με κέντρο των άνθρωπο», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ανοίγοντας τον κύκλο της διαβούλευσης.

Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ενώ σε ότι αφορά την κινητικότητα και τις μετακινήσεις ο σχεδιασμός είναι ανθρωποκεντρικός κι αυτό σημαίνει:  «κυρίαρχο στοιχείο ο άνθρωπος, κυκλοφοριακές συνθήκες φιλικές προς τα άτομα με αναπηρία και το περιβάλλον».

Για «έργα ουσίας κι όχι βιτρίνας» τα οποία «πρέπει να στηρίζονται σε έναν ολοκληρωμένο και επιστημονικό σχεδιασμό» και «να εξυπηρετούν και να στηρίζουν την κοινωνία», μίλησε ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, κάνοντας λόγο για «έργα με κοινωνικό πρόσημο».

Εξήγησε ότι «η Δημοτική Αρχή πιστεύει πολύ στη διαβούλευση» γιατί –όπως είπε- «κανείς δεν είναι αυθεντία και η επιλογή των έργων δεν μπορεί να αφορά μόνο μία δημοτική αρχή» κι ακόμα γιατί «τα έργα πρέπει να είναι αποτελεσματικά κι όταν τα χρήματα δεν είναι άπειρα, πρέπει να συναποφασίσουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες».

Ο Αντιδήμαρχος, Νίκος Γκόλας, τόνισε πως αν στα πρώτα χρόνια της αστικοποίησης η προτεραιότητα για όλους ήταν πως θα διευκολύνουμε το αυτοκίνητο, σήμερα «η πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση είναι πως θα αποτρέψει τη χρήση του αυτοκινήτου και θα καταστήσει βιώσιμη τη μετακίνηση».

Ο κ. Γκόλας μίλησε για τρεις πολιτικούς στόχους: 1. Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τις μετακινήσεις, 2. Περιορισμός χρήσης ΙΧ και 3. Άνετη και ασφαλής κυκλοφορία πεζών.

Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Λιόντος σημείωσε ότι η αναγκαιότητα ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για τα Γιάννενα «προκύπτει από την ανάγκη να επιλυθούν προβλήματα συνυφασμένα με την καθημερινότητα των πολιτών και την εξασφάλιση ποιότητας ζωής».

«Μια πόλη θεωρείται πετυχημένη όταν προσφέρει ποιότητα ζωής και ένας από τους παράγοντες που την επηρεάζουν είναι αυτός που αφορά στην βιώσιμη κινητικότητα», είπε ο κ. Λιόντος.

 

Με στόχο τη φιλική μετακίνηση

Ο Δήμος Ιωαννιτών στο σχεδιασμό της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ξεκίνησε τη συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, πολύ πριν η σχετική πρόσκληση του ΕΣΠΑ βγει «στον αέρα» και ήταν μια καλή πρακτική που ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλοι Δήμοι.

Το πλαίσιο εκπόνησης και υλοποίησης του ΣΒΑΚ, εξήγησαν οι δύο συνεργάτιδες του Δήμου Ιωαννιτών, επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Μαρία Μορφουλάκη και Μαρία Χατζηαθανασίου.

Σημείωσαν μεταξύ άλλων πως η αναγνωρισμένη, πλέον, ανάγκη για την αύξηση του ποσοστού χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, όπως το ποδήλατο και η πεζή μετακίνηση, σε συνδυασμό με την ανάγκη για μείωση της χρήσης των ΙΧ οχημάτων ενισχύει την θέση ότι πρέπει άμεσα να γίνει η υλοποίηση ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων που θα κάνουν ελκυστικούς τους εναλλακτικούς αυτούς τρόπους μετακίνησης διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση όλων των ατόμων χωρίς διάκριση, μεταξύ των οποίων των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και των Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) εστιασμένων στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου πράσινου περιβάλλοντος.

Συνεπώς, η διαμόρφωση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών με την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων οδικών υποδομών για την βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των κατοίκων κρίνεται απαραίτητη.

Ένα σχέδιο που θα βασίζεται σε :

  1. ένα ποιοτικό σύστημα δημοσίων συγκοινωνιών
  2. μια πόλη «ελεύθερης ροής» που σημαίνει διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και των ΑμΕΑ και χρήσης εναλλακτικών μέσων όπως το ποδήλατο
  3. μια «πράσινη πόλη» με λιγότερη ρύπανση και «έξυπνα συστήματα κυκλοφορίας».

Είναι σημαντικό πως στη διαμόρφωση του σχεδιασμού και την εκπόνηση του ΣΒΑΚ θα εμπλακούν άμεσα οι πολίτες, είτε μέσω ερωτηματολογίων αλλά και μέσω παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων μετακινήσεων, ενώ θα δημιουργηθεί μια μεγάλη βάση δεδομένων που θα αποτελεί ένα κυκλοφοριακό μοντέλο προσομοίωσης. Έτσι ο Δήμος Ιωαννιτών θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων -και άρα να σχεδιάζει πιο αποτελεσματικά- τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις έχει η κάθε παρέμβαση π.χ. η κατασκευή ενός πεζοδρόμο

Δείτε Επίσης

Νέος εκπρόσωπος Τύπου στους Ορίζοντες Ηπείρου ο Ευάγγελος Θάνος

Νέος εκπρόσωπος Τύπου στους Ορίζοντες Ηπείρου αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Θάνος. Ο δημοσιογράφος μετά από πολυετή ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments