Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Νέα των Δήμων / Ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ στηρίζει εμπράκτως την επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ στηρίζει εμπράκτως την επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από:Γιώργος Γκόντζος

Σήμερα το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και ο υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος  ΚΕΘΕΑ «ΗΠΕΙΡΟΣ» Ιωάννης Παπαχρήστος, υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση συνεργασίας Δήμου και ΚΕΘΕΑ, που προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων.Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, «το κοινωνικό έργο που προσφέρουν δομές όπως το ΚΕΘΕΑ είναι τεράστιο και οφείλουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή η προσπάθεια».

Η συνεργασία Δήμου – ΚΕΘΕΑ, δεν είναι τωρινή. Ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική θητεία, όταν ο κ. Μπέγκας ήταν Αντιδήμαρχος του τομέα Περιβάλλοντος και Καθαριότητας και ένας συγκεκριμένος αριθμός από το προσωπικό με δίμηνες συμβάσεις που προσλαμβάνονταν στον συγκεκριμένο τομέα, ήταν παιδιά που είχαν απεξαρτηθεί από τις ουσίες στο ΚΕΘΕΑ και βρίσκονταν στην  φάση της κοινωνικής επανένταξης.

«Οφείλω να πω ότι η συνεργασία μας με τον κ. Παπαχρήστο ήταν άψογη και  η συμπεριφορά και ο επαγγελματισμός που επέδειξαν τα παιδιά ήταν εξαιρετικός. Εμείς ως Δήμος θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια της επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων. Προσπαθήσαμε να βρούμε και άλλους τομείς συνεργασίας και σήμερα καταλήγουμε να υπογράφουμε την προγραμματική σύμβαση», είπε ο Δήμαρχος.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της προγραμματική σύμβασης  στην οποία δόθηκε ο τίτλος «το περιβάλλον μου κι εγώ», ο Δήμος αναθέτει στο ΚΕΘΕΑ τις παρακάτω ενέργειες:

  1. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του μοντέλου της θεραπευτικής προσέγγισης όπου τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας θα μετέχουν στην καθαριότητα στους κοινοχρήστους χώρους πάρκο Πυρσινέλα και πάρκο Άλσους, καθώς και σε εργασίες συντήρησης πρασίνου (φυτεύσεις-λίπανση-πότισμα κλάδεμα κλπ.
  2. Περιοδικό καθαρισμό (κάθε μήνα) μιας οριοθετημένης περιοχής με τη συμμετοχή κατά περίπτωση εθελοντικών ομάδων, σχολείων, συλλόγων κλπ )
  3. την αποψίλωση των χόρτων και τη φύτευση νέων όπου απαιτείται με τη συμβολή συλλογικών – εθελοντικών φορέων αλλά και χορηγών
  4. Παρεμβάσεις ήπιας μορφής με καλλιτεχνικές δημιουργίες (καθαρισμός αγαλμάτων κλπ) έπειτα από συνεννόηση με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου .

Ο Δήμος αναλαμβάνει :

  1. Υποστήριξη των μελών του ΚΕΘΕΑ σε διάφορες μορφές κοινωνικής απασχόλησης (Πρόσληψη σε προγράμματα που μετέχει ο Δήμος του ΟΑΕΔ ,Δίμηνες συμβάσεις, άδειες σε απασχόληση σε λαϊκές αγορές κλπ).
  2. Συμμετοχή από κοινού σε διάφορες δράσεις και προγράμματα (ΕΣΠΑ-ΣΕΣ) που αποσκοπούν στην κατανόηση του φαινομένου της εξάρτησης από ουσίες και την διαρκή βελτίωση υπηρεσιών που παρέχονται  σε εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές του .
  3. Ο Δήμος αναλαμβάνει να παρέχει το προσωπικό, μηχανήματα, και υλικά καθαριότητας  κατά περίπτωση προκειμένου να διευκολύνει τις παρεμβάσεις του ΚΕΘΕΑ.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ευχαρίστησε τον υπεύθυνο του θεραπευτικού προγράμματος  ΚΕΘΕΑ «ΗΠΕΙΡΟΣ», Γιάννη Παπαχρήστο «για την εξαιρετική συνεργασία» και όπως είπε «ο Δήμος θα είναι πάντα με όλες του τις δυνάμεις δίπλα στο έργο του ΚΕΘΕΑ»

Και ο κ. Παπαχρήστος ευχαρίστησε από την πλευρά του  τον κ. Μπέγκα «για τη συνεργασία και την υποστήριξη που είχαμε τα τελευταία χρόνια». Σημείωσε πως «ο Δήμαρχος είναι  πολύ ευαισθητοποιημένος σε θέματα απεξάρτησης και στην υποστήριξη των ανθρώπων που παλεύουν να απεξαρτηθούν και να επανενταχθούν στην κοινωνία».

Όπως είπε ο κ. Παπαχρήστος, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν με την προγραμματική σύμβαση Δήμου –ΚΕΘΕΑ, εκπέμπουν πολλαπλά μηνύματα:

«Μέσα από τι δράσεις αυτές στέλνουμε ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης κι ευθύνης των πολιτών για το περιβάλλον. Δράσεις σαν κι αυτές ευαισθητοποιούν την κοινωνία απέναντι στις λογικές του «στίγματος» και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στέλνουν μηνύματα πρόληψης έτσι ώστε οι οικογένειες και οι χρήστες ουσιών να κινητοποιηθούνε και να ζητήσουν βοήθεια για την απεξάρτηση. Προάγουν την ενεργητική και συμμετοχική παρέμβαση των μελλών του ΚΕΘΕΑ στο κοινωνικό γίγνεσθαι», όπως είπε.

Δείτε Επίσης

Ν.Τσόλης-Σημαντική η συμβολή του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην  σημασία του  αθλητισμού  στην κοινωνικοποίηση  των  προσφύγων ,και  στις  δικές  του  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments