Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. : Απάντηση σε προτάσεις για την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου

Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. : Απάντηση σε προτάσεις για την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου

Σε ανακοίνωση του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α αναφέρονται τα εξής:

“Με χαρά βλέπουμε  παρατάξεις που παίρνουν μέρος στις επερχόμενες  Δημοτικές Εκλογές να καταθέτουν προτάσεις για την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου. Επανειλημμένα  έχουμε τονίσει ότι η Κοινωνική Πολιτική και η Κοινωνική Αλληλεγγύη δεν αφορά μόνο την Δημοτική Αρχή ή τον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.. Αφορά όλους τους πολίτες αυτής της πόλης που έχουν κοινωνική ευαισθησία αλλά και  τις παρατάξεις που ενδιαφέρονται για το μέλλον του Δήμου, τόνισε ο πρόεδρος του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. Φίλιππος Τσουμάνης.

Η παράταξη του κ. Γκόντα, όπως ανέφερε ο κ. Τσουμάνης, δεν δικαιούται να ομιλεί για Κοινωνική Πολιτική γιατί ποτέ δεν είχε. Άλλωστε κρίθηκε από τους συμπολίτες μας δύο φορές και το 2010 και το 2014.

Με έκπληξη όμως παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του κ. Ελισάφ για την Κοινωνική πολιτική οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή.

Από χθές, γίναμε αποδέκτες της αγωνίας πολλών πολιτών αν θα συνεχίσουμε να δίνουμε φάρμακα ή και της αγωνίας εργαζομένων εάν θα χάσουν τη δουλειά τους.

Με όσα στην συνέντευξή του είπε ο κ. Ελισάφ για την Κοινωνική Πολιτική και τις κοινωνικές δομές προκάλεσε μια μεγάλη αναστάτωση διότι ευθέως είπε ότι θα διαλύσει τον Κοινωνικό τομέα. Πιστεύει άραγε ότι η κρίση πέρασε ή πιστεύει ότι υπάρχουν σήμερα πολίτες που δεν έχουν ανάγκη; Και προφανώς το να κόβεις φάρμακα από αυτούς που δεν μπορούν να τα αγοράσουν είναι μια μορφή ρατσισμού.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κλείσουν δομές που στήθηκαν με κόπο και εξυπηρέτησαν και συνεχίζουν να εξυπηρετούν χιλιάδες συμπολίτες. Αναφερόμαστε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στο Κοινωνικό Φαρμακείο. Είναι δομές με τεράστιο έργο αναγνωρισμένες από την πολιτεία και ενταγμένες σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, από τα οποία έχουμε προσλάβει και το προσωπικό.

Γνωρίζει άραγε ο κ. Ελισάφ και η παράταξή του ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Φαρμακείου και τι ισχύει σε σχέση με το φάρμακο; Οι άποροι και ανασφάλιστοι δικαιούνται δωρεάν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο. Οποιοδήποτε άλλο, πράγμα που είναι το σύνηθες, οφείλουν να το αγοράσουν. Πέραν αυτών υπάρχουν πολλοί συμπολίτες ασφαλισμένοι, που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να καταβάλλουν την συμμετοχή τους. Όλους αυτούς τους στηρίζει το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο όμως στηρίζει και τα Νοσοκομεία της πόλης προσφέροντας φάρμακα που δεν υπάρχουν σε περιπτώσεις έλλειψης. Στηρίζει τους καταυλισμούς των προσφύγων και άλλα Κοινωνικά Φαρμακεία της Περιφέρειας.

Αυτή την στιγμή οι ωφελούμενοι είναι 150 άτομα. Θα αφήσει χωρίς περίθαλψη 150 συμπολίτες; Θα χάσουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές;

Ειλικρινά απορώ πως σκέφτηκε να κλείσει το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Όσον αφορά για τις δομές που αφορούν το παιδί και την Οικογένεια, η παράταξή του δεσμεύεται για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία τους. Έχει κάποια ενημέρωση ότι σήμερα δεν λειτουργούν εύρυθμα και αποτελεσματικά;

α) Σε σχέση με το Π.Δ.99/2017 που δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει να  ενημερώσουμε τους συμπολίτες ότι το έχουμε ήδη υλοποιήσει. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τους φακέλους και των 22 Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών και καταθέσαμε την πρόταση για την ένταξη στο πρόγραμμα «Επιχορήγησης των Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών για προσαρμογή λειτουργούντων δημοτικών βρεφικών, παιδικών, και βρεφονηπιακών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ.99/2017» και διεκδικούμε από το Υπουργείο Εσωτερικών επιχορήγηση 1.100.000 ευρώ για την βελτίωση των υποδομών όλων των Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών. Εσείς τι θα κάνετε γι’αυτό;

β) Σε σχέση με την ίδρυση τριών νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών σας ενημερώνουμε ότι αυτό αναφέρεται στο πρόγραμμα της παράταξής μας το 2014 και επαναλαμβάνεται και στο νέο μας πρόγραμμα διότι στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει κτίριο 350 τ.μ. και άνω με τον αντίστοιχο αύλειο χώρο προς ενοικίαση για Βρεφονηπιακό Σταθμό. Επίσης για την λύση του προβλήματος έχουμε εντάξει στην πρόταση του Δήμου για το Νέο ΕΣΠΑ τον νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό Ανατολής δυναμικότητας 85 νηπίων και βρεφών.

γ) Τι θα πει άραγε πιλοτική λειτουργία τμημάτων για βρέφη από 3 μηνών; Μακάρι να μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε όλα τα βρέφη της πόλης, αλλά αυτό απαιτεί και πολλά κτίρια με αντίστοιχες υποδομές και προσωπικό που δεν υπάρχει. Ας είμαστε ρεαλιστές στο τι υποσχόμαστε στους πολίτες. Επί του συγκεκριμένου τι ακριβώς θα κάνει η παράταξή του; Θα ιδρυματοποιήσει μωρά 3 μηνών; Θα καταργήσει τον θηλασμό; Γνωρίζουν ότι οι μητέρες παίρνουν άδεια έως 12 μήνες γι’αυτό;

δ) Από το 2011 στους Παιδικούς σταθμούς εφαρμόζουμε τα κλιμακωτά τροφεία, ανάλογα με τα εισοδήματα. Τα γνωρίζει η παράταξή του; και τι ακριβώς θα μειώσει;

ε) Όταν λέει ότι δεσμεύεται για την αναβάθμιση και βελτίωση των δομών της Τρίτης ηλικίας τι ακριβώς εννοεί; Σήμερα όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου και το ΚΗΦΗ έχουν κτίρια με όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται, έχουν πλήρη εξοπλισμό αλλά και πλήρεις δραστηριότητες. Τι ακριβώς θα αναβαθμίσει;

στ) Επιδιώκει την ίδρυση δύο νέων γραφείων: το γραφείο Επαγγελματικής Ένταξης και το γραφείο Μετανάστευσης και Μειονοτικών Ομάδων. Γνωρίζει η παράταξή του ότι στον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. λειτουργεί από το 2017  το Κέντρο Κοινότητας στις αρμοδιότητες του οποίου περιλαμβάνονται και τα αντίστοιχα γραφεία που προτείνει;

ζ)Την τεράστια συμβολή των εργαζομένων στην δημιουργία και στην άψογη λειτουργία των δομών του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. την αναγνωρίζουμε καθημερινά και δημόσια. Από το 2011 οι εργαζόμενοι του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. συμμετέχουν  σε προγράμματα επιμόρφωσης, ημερίδες, συνέδρια και σεμινάρια και σε όποια γνώση συμβάλλει στην επικαιροποίηση των γνώσεών τους.

Και μια τελευταία ερώτηση προς την παράταξη του κ. Ελισάφ, έχει υπολογίσει το κόστος του προγράμματος που προτείνει και τις ανάγκες σε προσωπικό που απαιτούνται για την υλοποίησή του; Που θα τα βρουν;

Τον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. είχα την τιμή να τον ιδρύσω το 2011 και με το Διοικητικό Συμβούλιο, τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία, τους συμπολίτες μας, όλα αυτά τα χρόνια στηρίξαμε με το έργο μας χιλιάδες ανθρώπους.

Είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε πολίτη, υποψήφιο Δήμαρχο ή παράταξη να έρθει με σοβαρότητα και να ενημερωθεί για όλα όσα κάναμε.

Καλό θα είναι να υπάρχουν προτάσεις, προτάσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες που όλοι μαζί να μπορούμε να υλοποιήσουμε προς όφελος και της πόλης και των συμπολιτών μας.

Όμως καλό θα είναι πρώτα απ’ όλα να μην υπερβάλλουν, δεύτερον να μην υπόσχονται αυτά που ήδη έχουμε κάνει πράξη και τρίτον σε καμία περίπτωση η Κοινωνική Πολιτική δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από κανέναν. Είναι προσφορά αλληλεγγύης και στήριξης σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και σε καμία περίπτωση δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι Κοινωνική Πολιτική. Είναι έργο του Δήμου και των πολιτών.

Το να υποσχόμαστε και να δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε αυτά που ήδη έχουν γίνει πράξη και παραπλανητικό είναι προς τους πολίτες αλλά και προσπαθεί να μειώσει το έργο του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. όλων αυτών των ετών.”

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments