Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Περιοδεία του ΠΑΜΕ στα τρία Δημόσια Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας της Θεσπρωτίας

Περιοδεία του ΠΑΜΕ στα τρία Δημόσια Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας της Θεσπρωτίας

χατΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Περιοδεία στα τρία Δημόσια  Ιδρύματα  Κοινωνικής Πρόνοιας της Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα    από πλατιά αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ αποτελούμενη από εκλεγμένους συνδικαλιστές στην ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ και στον κλαδικό σύλλογο εργαζομένων στα Δημόσια Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν και οι πρόεδροι: του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας και των τοπικών συλλόγων Δασκάλων και ΟΤΑ.  Σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αναφέρονται τα εξής:

“Επισκεφτήκαμε το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Φιλιατών, το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Φιλιατών (που λειτουργεί ως γηροκομείο) και το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ηγουμενίτσας σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε τα αυξημένα προβλήματα των Προνοιακών Μονάδων, να βρούμε τους τρόπους, μέσα από τη συζήτηση με τους συναδέλφους εργαζόμενους να δυναμώσουμε τη διεκδίκηση για την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της Πρόνοιας και την αποκατάσταση και αναβάθμιση του έργου της (σε συνθήκες, μάλιστα, οικονομικής ανέχειας του λαού μας) στο εγκαταλελειμμένο, ορφανό ή άπορο παιδί / στον ηλικιωμένο, με ειδικές ανάγκες ή ανάπηρο άνθρωπο.

Από την εμπειρία μας αυτή έχουμε συνοπτικά να καταγράψουμε τα εξής:

Η έλλειψη προσωπικού, νούμερο ένα πρόβλημα, συνολικά και για χρόνια τώρα, στις Προνοιακές δομές, στις Μονάδες της Θεσπρωτίας παρουσιάζει τις εξής μορφές:

  1. Στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Φιλιατών 8 μόλις συνάδελφοι (3 επιιμελητές παιδιών, 2 Γενικών Καθηκόντων, 1 νοσοκόμα, 2 καθαρίστριες) κλήθηκαν τη σχολική χρονιά που πέρασε να επιμεληθούν την 24ωρη φροντίδα διαβίωσης, την εκπαίδευση και την περίθαλψη 48 παιδιών που μάλιστα έχρηζαν ειδικής μέριμνας και  προστασίας. Για τους 7 εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε ούτε μία πρόσληψη. Ανύπαρκτες και εδώ οι ειδικότητες ψυχολόγων και παιδαγωγών ενώ το έργο της περίθαλψης των παιδιών πέφτει στους ώμους της μίας και μοναδικής νοσοκόμας. Για να αντεπεξέλθουν στις πολύπλευρες ανάγκες οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από ειδικότητα αναγκάζονται να  κάνουν τα πάντα, ασκώντας δηλαδή άτυπα αλλότρια καθήκοντα.
  2. Στο Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Φιλιατών ο αριθμός των εργαζομένων είναι υψηλότερος: 25 εργαζόμενοι για 34 ηλικιωμένους ανθρώπους. Και εδώ όμως παρουσιάζεται το πρόβλημα της έλλειψης και επάρκειας επιστημονικού – εξειδικευμένου προσωπικού: εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι – ψυχοθεραπευτές. Οι 3 γιατροί που επιβλέπουν τις θεραπείες των ηλικιωμένων ανθρώπων είναι εξωτερικοί συνεργάτες και όχι εργαζόμενοι στο Ίδρυμα. Και εδώ οι εργαζόμενοι κάνουν αλλότρια καθήκοντα για να καλύψουν τις ανάγκες.
  3. Το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ηγουμενίτσας βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση συγκριτικά με τα 3 Προνοιακά Κέντρα της Θεσπρωτίας καθώς εδώ υπηρετούν 30 εργαζόμενοι . Δεν παρουσιάζεται μέχρι στιγμής έλλειψη στο βοηθητικό προσωπικό (πλυντήρια, μαγειρείο, τραπεζοκόμοι) και αυτό είναι ευχάριστο, ωστόσο  καταγράφουμε  15 εργαζόμενους στο τμήμα νοσηλευτικής φροντίδας  (7 νοσηλευτές , 5 βοηθοί θαλάμων και 3 για φροντίδα ασθενών) για 35 ασθενείς. Με αυτό το προσωπικό νοσηλείας οι καθημερινές βάρδιες βγαίνουν αν και όχι με άνεση. Το πρόβλημα δημιουργείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε το προσωπικό δεν μπορεί παρά να πάρει μόνο μέρος της άδειάς του καθώς διαφορετικά δημιουργείται πρόβλημα έλλειψης προσωπικού σε σχέση με τις ανάγκες του Θεραπευτηρίου.

Ο τομέας καθαριότητας των δομών, ελλείψει προσωπικού, έχει ήδη δοθεί σε ιδιωτικά συνεργεία για τις 2 Μονάδες (Κ.Π.Π. και Θ.Χ.Π), ενώ και η Τρίτη (Ι.Κ.Π.) έχει καταθέσει σχετική αίτηση.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το μέγεθος της εγκατάλειψης από το κράτος των Δημόσιων δομών Πρόνοιας, αφήνοντας έτσι έδαφος για την εξάπλωση των ελαστικών μορφών εργασίας για την διείσδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας σε έναν καθαρά κοινωνικό τομέα. Οι Μονάδες Πρόνοιας όπως και εκείνες της Υγείας και της Παιδείας αποτελούν περιουσία του λαού της χώρας μας , στήριγμα στη ζωή του και η εγκατάλειψη και υποβάθμισή τους αποτελεί ευθεία επίθεση κατά της ζωής του. Γιαυτό και ο αγώνας για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα καθώς και αναβάθμισης του επιπέδου (με βάση τις σύγχρονες ανάγκες) της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας είναι χρέος όλων μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με την υπάρχουσα κατάσταση, να μην αποδεχτούν σα μονόδρομο τις λύσεις της 5μηνης και 8μηνης απασχόλησης χωρίς δικαιώματα,  της εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας και του εθελοντισμού που πρότεινε η Αναπληρώτρια Υπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή της στα Γιάννενα ως λύση στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Να μην αποδεχτούν προσλήψεις εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις  και  μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών. Γιατί ότι επιτρέψουμε να συμβεί, αυτό θα αποτελέσει και το μέλλον  των παιδιών μας.

Οι  Προνοιακές Μονάδες, δεδομένου του ευαίσθητου χαρακτήρα του έργου τους, έχουν ανάγκη από πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού. Δε θα κουραστούμε να το λέμε: Πρόνοια μπορεί να γίνει μόνο με επιστημονικό τρόπο και προσωπικό / χωρίς αυτά μιλάμε για αποθήκες ψυχών.

Μπροστά στις εξελίξεις  των βάρβαρα αντιλαϊκών νόμων που ήδη ψηφίστηκαν ή που έρχονται, χειροτερεύοντας όλο και περισσότερο το επίπεδο της ζωής μας αποτελεί  αναγκαιότητα  όλοι οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούμε στα σωματεία μας να οργανώσουμε τη δράση και να συντονιστούμε για να μπορέσουμε να απαντήσουμε αντάξια στην επίθεση που δεχόμαστε με ταξικό προσανατολισμό προς όφελος των εργαζομένων και του λαού μας.

Σ΄αυτή την κατεύθυνση η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.”

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments