Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Προκλητική αδράνεια της Κυβέρνησης σε θέματα περιβάλλοντος- Άρθρο του Σταύρου Ελ. Καλογιάννη[1]

Προκλητική αδράνεια της Κυβέρνησης σε θέματα περιβάλλοντος- Άρθρο του Σταύρου Ελ. Καλογιάννη[1]

maxresdefaultΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Προκλητική αδράνεια της Κυβέρνησης σε θέματα περιβάλλοντος- (Άρθρο του Σταύρου Ελ. Καλογιάννη[1])

Το «μεγάλο ενδιαφέρον» της συγκυβέρνησης Σύριζα – ΑΝΕΛ για το περιβάλλον, ανακοίνωσε από τα Χανιά ο Πρωθυπουργός. Ορισμένα ενδεικτικά γεγονότα αποδεικνύουν ότι η σημερινή Κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, αλλά συνεχίζει να δείχνει προκλητική αδιαφορία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ρύπανση Σαρωνικού

Ένα σκάφος φορτωμένο με πετρελαιοειδή βουλιάζει στη Σαλαμίνα, από άγνωστη αιτία. Επί τρεις ημέρες ουδείς εκ των συναρμόδιων Υπουργών ασχολείται με το θέμα. Μόλις γίνεται γνωστή η μεγάλη οικολογική καταστροφή, η μεγαλύτερη στον Σαρωνικό των τελευταίων δεκαετιών, που η απορρύπανσή του απαιτεί χρόνια, αρχίζουν τα κυβερνητικά ψέματα: δεν γνώριζα…, νόμιζα ότι…, δεν υπήρχε σκάφος απορρύπανσης  διαθέσιμο…, και λοιπά φληναφήματα. Ο Υπουργός Ναυτιλίας γαντζώνεται στην καρέκλα του, ενώ ο οικολόγος αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει ότι «για την καταστροφή ευθύνεται η κοινωνία». Τέτοια περιβαλλοντική ευαισθησία…

Φορείς Διαχείρισης

Το Υπ. Περιβάλλοντος έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους και τις προστατευόμενες περιοχές και τους εργαζόμενους σε αυτές. Επί δύο συνεχόμενες χρονιές, τα Χριστούγεννα του 2015 και του 2016, έδωσε προσωρινές λύσεις (διάρκειας ενός, μόλις, έτους κάθε φορά!). Η τελευταία παράταση λήγει εντός τριμήνου και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, διότι λόγω αδράνειας ή ανικανότητας των κυβερνώντων, τον Δεκέμβριο 2017 θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να βρεθεί νέα προσωρινή λύση γι’ αυτό το σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα, με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Παράλληλα με την εγκατάλειψη των περιοχών:

  • οι 400 εργαζόμενοι σε αυτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο,
  • δεν χρηματοδοτείται κανένα νέο έργο διαχείρισης και προστασίας στις περιοχές αυτές, καθώς το Πράσινο Ταμείο (απ’ όπου χρηματοδοτούνται) καλύπτει αυστηρά και μόνο λειτουργικές δαπάνες,
  • δεν έχει προχωρήσει καμία ρύθμιση για την προστασία και ανάδειξη των υπόλοιπων περιοχών του δικτύου «Natura 2000» της χώρας.

Χωροταξικός – πολεοδομικός σχεδιασμός

Ο ρόλος του χωρικού σχεδιασμού είναι πολύ σημαντικός για την επίτευξη χωρικής και κοινωνικής συνοχής, για την ορθολογική χωρική οργάνωση, για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλον και την ανάδειξη του τοπίου.

Αυτός ο σχεδιασμός όμως συνεχίζει να  παρουσιάζει μεγάλες εκκρεμότητες. Ειδικότερα:

  • Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό: Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τo 2015, για τυπικούς λόγους, το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Έκτοτε το Υπ. Περιβάλλοντος δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία εκπόνησης νέου Πλαισίου κι έτσι ο Τουρισμός, η ναυαρχίδα της εθνικής οικονομίας, μένει χωρίς κατευθύνσεις, δυσκολεύοντας εξαιρετικά όσους επιχειρούν να υλοποιήσουν νέες επενδύσεις, μικρές ή μεγάλες.
  • Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια: Τα Περιφερειακά Πλαίσια είχαν εγκριθεί προ δεκαπενταετίας και έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, ενώ δεν έχουν συμβατότητα με το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο και τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια που εγκρίθηκαν μεταγενέστερα, τη διετία 2008 – 2009. Η διαδικασία αναθεώρησής τους ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015. Έκτοτε βρίσκονται στο Υπ. Περιβάλλοντος, το οποίο επί 2 ολόκληρα χρόνια αδυνατεί να προχωρήσει στη θεσμοθέτησή τους!
  • Ρυθμιστικά Σχέδια ή Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ), όπως ονομάζονται πλέον βάσει του Ν. 4447/2016 περί «Χωρικού σχεδιασμού-Βιώσιμης ανάπτυξης». Τις μελέτες των Ρυθμιστικών για τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Ιωάννινα, τις παραδώσαμε, ως ΥΠΕΧΩΔΕ, ολοκληρωμένες το 2009. Έκτοτε, ουδείς Υπουργός Περιβάλλοντος τόλμησε να τα θεσμοθετήσει, βάζοντας τάξη στον αστικό και περιαστικό χώρο. Η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει καν ασχοληθεί με το θέμα!
  • Χρήσεις γης: Η σημερινή Κυβέρνηση κατήργησε το 2016 την ταξινόμηση και το περιεχόμενο των χρήσεων γης που είχαν θεσμοθετηθεί με τον Ν.4269/2014 και επανέφερε σε ισχύ, για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τις χρήσεις που ίσχυαν το 1987, δηλαδή πριν από τριάντα ολόκληρα χρόνια! Τέτοια πρόοδος…

Σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα και την Ήπειρο, εκκρεμούν, οι θεσμοθετήσεις:

  • του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Ηπείρου
  • του Ρυθμιστικού (Τοπικού Χωρικού) Σχεδίου Ιωαννίνων,
  • του Προεδρικού Διατάγματος της Παμβώτιδας. Έχουν γίνει εκατοντάδες συζητήσεις και συσκέψεις, δόθηκαν βεβαιώσεις από πολλούς «αρμόδιους» Υπουργούς (που αποδείχθηκε ότι δεν είχαν ιδέα επί του θέματος) για την άμεση έκδοσή του, ακόμα και από τον αυτοαποκαλούμενο οικολόγο Υπουργό Περιβάλλοντος, αλλά ουδείς αξιώθηκε να βάλει την υπογραφή του, δίνοντας λύση σ’ αυτή τη μεγάλη περιβαλλοντική εκκρεμότητα.
  • εκκρεμεί επίσης, από το 2009, η θεσμοθέτηση του Γράμμου ως Εθνικού Πάρκου, ώστε να αναδειχθεί αυτή η ιστορική περιοχή, να συνδεθεί με τις αντίστοιχες βαλκανικές του δικτύου “Natura 2000” και να προστατευθεί αποτελεσματικά η μοναδική βιοποικιλότητά της και ιδίως το αγριόγιδο, το οποίο εξολοθρεύεται ανηλεώς χωρίς κάποιος αρμόδιος Φορέας να συγκινείται.

Κατόπιν αυτών απαιτείται θράσος, από κυβερνητικής πλευράς, να επικαλείται ενδιαφέρον για το περιβάλλον.

Η πραγματικότητα δείχνει ότι όσοι, τα προηγούμενα χρόνια, θεωρούσαν ότι είχαν την «αποκλειστικότητα» στην ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος, παραμένουν σήμερα προσκολλημένοι σε ανεφάρμοστες θεωρίες και ιδεοληψίες, αποδεικνυόμενοι πολιτικά ανίκανοι ακόμα και να διαχειριστούν απλά προβλήματα, πόσω μάλλον να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον.

Παράλληλα, χάθηκαν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ιδίως οι μεγάλες, οι επαγγελματικές, αυτές που πριν από λίγα μόνο χρόνια δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους και ξεσήκωναν (αφελείς) πολίτες με το παραμικρό. Αποκαλύπτεται πλέον ο ρόλος τους, είναι προφανείς οι πολιτικοί χώροι που πριμοδοτούν και, κυρίως, οι εξαρτήσεις τους.

Οι μύθοι κατέρρευσαν, οι πάντες αποκαλύπτονται, η συγκυβέρνηση βουλιάζει στις πετρελαιοκηλίδες και τα καζίνο.

[1] Ο Σταύρος Καλογιάννης έχει διατελέσει Υφυπουργός Περιβάλλοντος (2004 – 2009) και αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών (2012 – 2013).

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments