Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα  ο Κανονισμός Κυκλοφορίας εντός του Κάστρου

Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα  ο Κανονισμός Κυκλοφορίας εντός του Κάστρου

κ5 Γραφικό σοκάκι μέσα στο κάστρο των ΙωαννίνωνΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται από σήμερα Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου και για μια εβδομάδα ο Κανονισμός Κυκλοφορίας εντός του Κάστρου τον οποίο εκπόνησε το Τμήμα Συγκοινωνιών & Κυκλοφορίας  Εγκαταστάσεων και Αδειών Μεταφορών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Κανονισμός έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.ioannina.gr) και αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με κατοίκους και επαγγελματίες του Κάστρου, ωστόσο ο Δήμος δίνει την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν με τις απόψεις τους στην τελική του διαμόρφωση.

Αντικείμενο του κανονισμού είναι η θέσπιση προδιαγραφών και κανόνων για την είσοδο των οχημάτων που θα κυκλοφορούν και σταθμεύουν εντός του οικισμού του «Κάστρου» της πόλης των Ιωαννίνων, οι οποίοι θα δεσμεύουν τις δημοτικές υπηρεσίες καθώς και τους μόνιμους κάτοικους και επισκέπτες του.

Στόχος του Κανονισμού είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων  και των επισκεπτών του ιστορικού οικισμού της πόλης μας και συγχρόνως η βελτίωση την αισθητικής εικόνας και λειτουργικότητας του οικισμού.

Η έκδοση του παρόντος Κανονισμού βασίζεται στις διατάξεις του άρθρου 79 «Κανονιστικές Αποφάσεις» του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ 114Α’/08-06-2006) με θέμα «Κύρωση του Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων» και της παραγράφου 1.Β.v. του άρθρου 73 «Επιτροπή Ποιότητας Ζωής – Αρμοδιότητες» του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87Α’/07-06-2010) με θέμα «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» και αποτελεί κανονιστική διοικητική πράξη που έχει ισχύ ουσιαστικού νόμου.

Γενικότερα, στην σύνταξη του παρόντος Κανονισμού λήφθηκαν υπόψη :

  1. Ο Ν.2539/97 (ΦΕΚ 244/97) Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.3463/06 Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων και τον Ν.3852/2010 περί «Καλλικράτη»
  2. Ο N. 3028/2002 ΦΕΚ 153 Α / 28.06.2002 Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  3. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων με αριθμό 382/2003 και 1/2008, βάσει των οποίων εγκρίθηκε η απαγόρευση εισόδου των οχημάτων στο Κάστρο πλην  των κατοίκων της περιοχής.

Ο Κανονισμός  ισχύει  από την  επόμενη  της  ψηφίσεως  του από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων και μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας έγκρισης από τη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.

Η  συμπλήρωση,  τροποποίηση  και  κατάργηση  διατάξεων  του  Κανονισμού θα γίνεται μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Ο κανονισμός,  αντιμετωπίζοντας την κινητικότητα του οδικού δικτύου του Κάστρου, εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στους μόνιμους κατοίκους του όσο και στους επαγγελματίες και επισκέπτες, καθώς στόχος του είναι η δημιουργία ισορροπίας μεταξύ της ζήτησης μετακίνησης, της προσφοράς στάθμευσης, της διοικητικής – εμπορικής και τουριστικής δραστηριότητας, διατηρώντας ταυτόχρονα τη ζωντάνια και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής», σημειώνει η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ελένη Βασιλείου.

 

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments