Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Σπύρος Μερκούρης: «Τα Γιάννενα είναι μια πόλη με παιδεία- Το μεγάλο εφόδιο στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σπύρος Μερκούρης: «Τα Γιάννενα είναι μια πόλη με παιδεία- Το μεγάλο εφόδιο στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σπύρος Μερκούρης: «Τα Γιάννενα είναι μια πόλη με παιδεία κι αυτό είναι το μεγάλο της εφόδιο στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας»

   «Πιστεύω ακράδαντα πως τα Γιάννενα εφόσον δουλέψουν έχουν τεράστιες πιθανότητες να είναι μεταξύ των τριών πόλεων που θα περάσουν την πρώτη φάση αξιολόγησης για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», δήλωσε ο Σπύρος Μερκούρης, ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στο θεσμό.

Τον Σπύρο Μερκούρη – Διευθυντή του Οργανισμού της πρώτης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, της Αθήνας και επί 12 έτη πρόεδρο του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών- υποδέχθηκε σήμερα στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας. Μαζί με τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, Κώστα Γκόγκο και την Αντιπρόεδρο, Βάσω Μέγα, συζήτησαν ζητήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από τα Γιάννενα και την Ήπειρο.

«Εμβληματική μορφή για τον πολιτισμό», χαρακτήρισε τον Σπύρο Μερκούρη, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, καλωσορίζοντας τον στο Δημαρχείο.

Όπως είπε ο Δήμαρχος «έχει όλη τη διάθεση να μας μεταφέρει την εμπειρία και την τεχνογνωσία του, γι’ αυτό θεωρώ ότι τα Γιάννενα έχουν έναν σπουδαίο φίλο στην προσπάθεια διεκδίκησης του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας του Πολιτισμού».

Ο κ. Μερκούρης βρίσκεται στα Γιάννενα καλεσμένος του Δημάρχου και θα παρακολουθήσει απόψε την παράσταση του Προμηθέα Δεσμώτη, με την οποία «ανοίγει» μετά από 17 χρόνια το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.

Η Ευρώπη, τα Γιάννενα, ο Πολιτισμός

 Με λόγο χειμαρρώδη ο Σπύρος Μερκούρης μίλησε για όλα:

-Για την Ευρώπη που «έχει στεγνώσει γιατί έγινε μόνο οικονομία και ευρωζώνη, αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την ψυχή της που είναι ο πολιτισμός».

-Για τον θεσμό της Πολιτιστικής πρωτεύουσας που «πρέπει να αναζωογονηθεί».

-Για το βράδυ που σε μια συζήτηση φίλων στο σπίτι της Μελίνας «έπεσε» η ιδέα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, «όχι ως φεστιβάλ, αλλά ως ένας τόπος συνάντησης των πνευματικών ανθρώπων που προωθούν την ευρωπαϊκή σκέψη».

-Για τον πολιτισμό που «δεν υπήρχε ως λέξη στην αρχαία Ελλάδα. Υπήρχε η λέξη παιδεία που ταυτίζονταν με την έννοια του πολιτισμού».

-Για τα Γιάννενα που «είναι μια πόλη πολύ πνευματική, είναι μια πόλη της παιδείας».

Ιδιαίτερα για τα Γιάννενα και τη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας του Πολιτισμού για το έτος 2021, ο κ. Μερκούρης τόνισε πως πρέπει να δουλέψει πάνω στο μεγάλο της πλεονέκτημα, το τρίπτυχο «παιδεία-εκπαίδευση-πολιτισμός», ενώ σημείωσε τη μεγάλη σημασία που έχει στη διεκδίκηση ο συντονισμός και η ενότητα του συνόλου της Ηπείρου.

 

«Λόγω της θέσης μου δεν μου επιτρέπεται να εκφράσω την υποστήριξη μου σε μία πόλη. Βοηθάω όλες όσες μου το ζητούν. Όμως έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα Γιάννενα γιατί είναι μια πόλη της παιδείας κι έχω την πεποίθηση πως αν δουλέψετε, έχετε  τεράστιες πιθανότητες να είστε μία από τις τρεις πρώτες που θα προκριθούν στην πρώτη φάση της αξιολόγησης», κατέληξε ο κ. Μερκούρης.

Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Κώστας Γκόγκος, αναφερόμενος στον Σπύρο Μερκούρη, είπε πως «η Μελίνα Μερκούρη ήταν η ψυχή του θεσμού των Πολιτιστικών Πρωτευουσών και ο ίδιος ήταν ο νους, ο διοργανωτής, ο ‘σκηνοθέτης’ του θεσμού».

Η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Βάσω Μέγα, σημείωσε πως «ο πολιτισμός και η παιδεία είναι ο πλούτος μας και σ’ αυτόν πρέπει να επενδύσουμε. Με αυτά τα εφόδια  θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, κι ακόμη κι αν δεν κερδίσουμε να ξέρετε ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ».

 

 

Δείτε Επίσης

Λ.Μενδώνη- Η Έκθεση της UNESCO  επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών και των επιστημονικών  και των πολιτικών.Ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ανήκει στο δημόσιο

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Τις  αντιλήψεις της για την πολιτική  με την οποία  λειτουργεί το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments