Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Στην Μάντοβα ο Δήμος Δωδώνης για την πρώτη συνάντηση του έργου URBACT III

Στην Μάντοβα ο Δήμος Δωδώνης για την πρώτη συνάντηση του έργου URBACT III

Μ1Μ2 (1)Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Στην πρώτη συνάντηση του δικτύου ΙΝΤ-ΗΕRIT, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μάντοβα της Ιταλίας, συμμετείχε αντιπροσωπεία του Δήμου Δωδώνης, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Χρήστο Ντακαλέτση, τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Θεοχάρη και την ομάδα έργου.

Στην συνάντηση πήραν μέρος αντιπροσωπείες από οκτώ συνολικά δήμους της Ευρώπης, που μετέχουν στο δίκτυο, στο πλαίσιο του προγράμματος URBACT III που έχει ως βασικό σκοπό την υλοποίηση καινοτόμων μοντέλων στον τομέα διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Στις συναντήσεις έγιναν παρουσιάσεις των δήμων και της πολιτισμικής τους κληρονομιάς από όλους τους εταίρους, συζητήθηκε το πλαίσιο των αποτελεσμάτων και των δεικτών με τον Lead Expert του δικτύου, Pedro Soutinho, και έγιναν εργαστήρια (workshops) με τους λοιπούς εταίρους όπου αναδείχθηκαν οι ανάγκες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή, ομοιότητες και διαφορές μεταξύ τους, συζητήθηκαν καλές πρακτικές και αναδείχθηκε η ανάγκη μέτρησης αποτελεσμάτων όταν γίνονται παρεμβάσεις και υλοποιούνται έργα.

Επίσης, συζητήθηκαν τεχνικά ζητήματα για την προετοιμασία της δεύτερης και κύριας φάσης του έργου.

Οι συναντήσεις έγιναν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Μάντοβα (Teresiana Library) και στο Pallazo Te, όπου ο καθηγητής και πρόεδρος του Κέντρου Διεθνούς Τέχνης και Πολιτισμού, Καθηγητής Curioni παρουσίασε το νέο μοντέλο  το οποίο εφαρμόζεται στον οργανισμό.

Ο Διευθυντής του Palazzo Ducale, Peter Assmann, παρουσίασε την πολιτική που ακολουθείται στην Ιταλία για την ανανέωση του δικτύου των μουσείων, το άνοιγμα που κάνουν προς τους πολίτες, νέους τρόπους για την έκθεση των συλλογών καθώς και αλλαγές που αναμένονται να γίνουν τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, έγινε επίσκεψη μελέτης στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, όπου εκπρόσωποι του Δήμου της Μάντοβα παρουσίασαν τις παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρώσει ή που βρίσκονται στη φάση υλοποίησης.

Η επιλογή της Μάντοβα ως τόπου διεξαγωγής της 1ης συνάντησης του INT-HERIT έγινε διότι ήταν Πολιτιστική Πρωτεύσουσα της Ιταλίας το 2016 και θεωρήθηκε χρήσιμη η μεταφορά της εμπειρίας της στο δίκτυο.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, σημείωσε ότι η συμμετοχή του Δήμου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια προβολής και εξωστρέφειας που καταβάλλεται. Συνάμα, η δεύτερη φάση του έργου, θα δώσει την δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καινοτόμων μεθόδων ανάδειξης του πολιτιστικού προιόντος.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments