Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Στο Δημαρχείο ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής

Στο Δημαρχείο ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής

Τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Κλάπα, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Ο κ. Κλάπας βρέθηκε στα Γιάννινα για συναντήσεις με φορείς που συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, όπως ήταν και ο Δήμος Ιωαννιτών, ενώ συμμετείχε και σε σύσκεψη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διαχείριση του προσφυγικού στα Γιάννενα αλλά και τις επόμενες κινήσεις που ετοιμάζει το αρμόδιο Υπουργείο οι οποίες αφορούν κυρίως στην ένταξη.

Ο κ. Μπέγκας σημείωσε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών απέδειξε από την αρχή της προσφυγικής κρίσης ότι είναι διατεθειμένος να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην καλύτερη διαχείρισή της, ενώ παράλληλα έθεσε ορισμένα ζητήματα που χρειάζονται βελτίωση ώστε οι υπηρεσίες που παρέχει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να είναι πιο αποδοτικές.

«Υποδέχτηκα σήμερα τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον οποίο συζητήσαμε θέματα που αφορούν το προσφυγικό και κυρίως το ζήτημα διαχείρισης του προσωπικού κοινωφελούς εργασίας που απασχολείται στις δομές φιλοξενίας των προσφυγών. Εμείς ως Δήμος έχουμε αναλάβει ευθύνες, έχουμε εντοπίσει όμως και ορισμένες δυσλειτουργίες για την αντιμετώπιση των οποίων καταθέσαμε προτάσεις στον Γενικό Γραμματέα ώστε οι διαδικασίες να γίνουν πιο ευέλικτες. Ο ίδιος γνωρίζει ότι τα προβλήματα που τονίσαμε είναι υπαρκτά και δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί η λύση τους. Παράλληλα επισημάναμε ότι ο Δήμος μας αποδείχτηκε στην πράξη ένας καλός συνεργάτης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και δηλώσαμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στον νέο σχεδιασμό που κάνει το Υπουργείο», δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μπέγκας.

Από τη μεριά του ο κ. Κλάπας δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται σε ένα δήμο που άνοιξε την αγκαλιά του για τους πρόσφυγες, ευχαριστώντας τον Δήμαρχο και όλη την τοπική κοινωνία για την στάση τους.

«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση που σχεδιάζεται η μεταφορά συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων που αφορούν το προσφυγικό στους Δήμους μέσω των προγραμμάτων ‘Εστία’ και ‘Ήλιος’ που αφορούν πια την ένταξη των μεταναστών στις κοινωνίες. Συζητάμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση τους νέους ρόλους που θα έχει στο προσφυγικό και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει βάση όμως δοκιμασμένων πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρώπη και που θα διευκολύνουν την συνύπαρξη των δύο κοινωνιών με έναν ομαλό τρόπο.

Ιδιαίτερα σήμερα που η ξενοφοβία και ρατσισμός δηλητηριάζουν τις κοινωνίες, ο ρόλος των Δήμων ως καταλύτης της επαφής των κοινωνιών αυτών είναι καταλυτικός.

Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν όπως μας τα έθεσε και ο Δήμαρχος και θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Χαίρομαι γιατί έχουμε συναντίληψη στο ρόλο της αυτοδιοίκησης στο προσφυγικό», δήλωσε ο κ. Κλάπας.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments