Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Συμμετοχή του προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στην Συνεδρίαση της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Συμμετοχή του προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στην Συνεδρίαση της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων αναφέρονται τα εξής:

Στην 153η Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, στην Πάτρα, συμμετείχε την Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Μήτσης, ως νόμιμος εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Στις 8 χρηματοδοτικές Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, στις οποίες την ευθύνη για την Ήπειρο, έχει η Διαχειριστική της Πάτρας, έχουν μέχρι σήμερα ενταχθεί 391 επιχειρήσεις από τα Γιάννενα, με συνολικό επιλέξιμο επιχορηγούμενο προϋπολογισμό ύψους 52,3 εκατ. ευρώ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε μεταξύ άλλων, συζήτηση για τη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Επένδυση στον Ποιοτικό Τουρισμό» – «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» που αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση των ενστάσεων από τους ενδιαφερόμενους, των οποίων τα επενδυτικά σχέδια απορρίφθηκαν στη φάση της αξιολόγησης, λόγω ελλιπών δικαιολογητικών ή χαμηλής βαθμολογίας και περιορισμένου προϋπολογισμού του προγράμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διαχειριστικής, οι εγκεκριμένες προτάσεις από την ΠΕ Ιωαννίνων είναι 95. Ο συνολικός επιλέξιμος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 30,7 εκατ. ευρώ, με συνολική δημόσια δαπάνη στα 15,3 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον, νέο δεδομένο που προέκυψε από τη συνεδρίαση, ήταν η ανακοίνωση του Προέδρου του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ) Θωμά – Φωκίωνα Αλγιανάκογλου πως επίκειται αύξηση του προϋπολογισμού της Δράσης για τις τουριστικές επιχειρήσεις, με στόχο να καλυφθούν χρηματοδοτικά, όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις. Ο κ. Αλγιανάκογλου μάλιστα, έκανε γνωστό πως η αύξηση του προϋπολογισμού της Δράσης, πρόκειται να γίνει τόσο από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο διαχειρίζεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), όσο και από τις Περιφέρειες, μέσω των ΠΕΠ τους.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, o Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Μήτσης, ζητά με δήλωσή του, από την Περιφέρεια Ηπείρου να επανεξετάσει το θέμα και να συμμετάσχει με πόρους του ΠΕΠ 2014-2020, στην ενίσχυση του προϋπολογισμού της Δράσης. «Εφόσον και από τα πανελλαδικά στοιχεία όσο και από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Ηπείρου, προκύπτει ένα μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων του κλάδου, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα ήταν χρήσιμο η Περιφερειακή Αρχή να σταθεί στο πλευρό των επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις υφιστάμενες ή να ιδρύσουν νέες τουριστικές μονάδες».

Για το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

ο Πρόεδρος

Ι.Β.ΜΗΤΣΗΣ

*Ο Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ) είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με αντικείμενο τη Διαχείριση Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων, αποτελούμενος από επτά εταίρους (ενδιάμεσους φορείς). Ένας από τους επτά εταίρους είναι και η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, γραφείο της οποίας φιλοξενείται από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments