Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Συνεργασία Δήμου Ιωαννιτών και Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία – Κοινός στόχος η βελτίωση της προσβασιμότητας

Συνεργασία Δήμου Ιωαννιτών και Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία – Κοινός στόχος η βελτίωση της προσβασιμότητας

%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b5%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b5%ce%b1Συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με Α.) και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Forum Ατόμων με Αναπηρία,  κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, είχε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης  και Πρόεδρος της “ΜΕΡΙΜΝΑ” , Θανάσης Μανταλόβας. Στη συνάντηση συμμετείχαν η κ. Μαίρη Σκανδάλη και ο κ. Σπύρος Ζουμπουλίδης, Πρόεδρος  και ο Αντιπρόεδρος αντίστοιχα,  της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Ηπείρου και Βορείων Ιονίων Νήσων.

Κοινός στόχος των δύο πλευρών είναι μια πόλη φιλική και προσβάσιμη στα ΑμεΑ, με τα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου να κυριαρχούν στη συζήτηση. Ο Αντιδήμαρχος, κ. Μανταλόβας τόνισε πως  υποδέχεται με ιδιαίτερη χαρά τον πρόεδρο της Ένωσης που εκπροσωπεί  τα άτομα με αναπηρία και της οικογένειες τους και μετέφερε στη συνάντηση  τις προθέσεις του Δημάρχου και του συνόλου της Δημοτικής Αρχής , για την ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας με την Ένωση, κάτι που σε  τοπικό επίπεδο υπάρχει με όλους τους συλλόγους των ΑμεΑ. Η Ε.Σ.Α.με Α.  κατέθεσε στη Δημοτική Αρχή  ένα σύνολο προτάσεων και δράσεων που, κατά την εκτίμηση της , ο Δήμος θα μπορούσε να αναλάβει την υλοποίησή τους στο πλαίσιο της πρότασης για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη την οποία σχεδιάζει και άμεσα θα καταθέσει για χρηματοδότηση.

Ο κ. Βαρδακαστάνης έθεσε ειδικότερα τα θέματα διασφάλισης της προσβασιμότητας και των αναγκαίων παρεμβάσεων με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά για την άρση των εντοπισμένων προβλημάτων, της δημιουργίας “εργαλείων” για την πληροφόρηση και την εξατομικευμένη υποστήριξη στα άτομα με αναπηρία , την ανάπτυξη ειδικών δράσεων σήμανσης και ενημέρωσης για τη θέση και το περιεχόμενο επιλεγμένων πολιτιστικών πόρων , ενώ είπε στον Αντιδήμαρχο κ. Μανταλόβα πως η Ε.Σ.Α.μεΑ. μπορεί να συμβάλει με τις γνώσεις και την εμπειρία  που διαθέτει στην προώθηση των Ιωαννίνων ως προορισμού για τον ‘Προσβάσιμο Τουρισμό για Όλους’  , ως τουριστικού προορισμού  για την τρίτη ηλικία και τα άτομα με αναπηρία.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΑμεΑ πως ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ θα εκπονήσει ολοκληρωμένη μελέτη για τη βιώσιμη κινητικότητα , στην οποία προεξάρχουσα θέση κατέχουν τα ζητήματα προσβασιμότητας για τα Ατομα με Αναπηρία.  Με βάση τη μελέτη ο Δήμος Ιωαννιτών φιλοδοξεί να αναπτύξει και να υλοποιήσει  ένα σύνολο δράσεων και τεχνικών παρεμβάσεων που θα βελτιώνουν την προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ. Επίσης ο κ. Μανταλόβας  τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής  για την ανάδειξη των Ιωαννίνων ως προσβάσιμου τουριστικού προορισμού για όλους.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση ο Αντιδήμαρχος  έκανε  εκτενή παρουσίαση του σχεδίου που ετοιμάζει ο Δήμος Ιωαννιτών για την αξιοποίηση του παλαιού Ασύλου Ανιάτων. Γνωστοποίησε  πως στο χώρο αυτό ο Δήμος σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ανοιχτού Κέντρου για το Παιδί, όπου μέσω της υλοποίησης κοινών δραστηριοτήτων και της συνύπαρξης ατόμων με ή χωρίς αναπηρίες φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενεργό ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση.

Το παλιό Άσυλο Ανιάτων θα μετατραπεί σε ένα συγκρότημα που θα περιλαμβάνει Κέντρο Δημιουργικής Αποσχόλησης για παιδιά και  Κέντρο Δημιουργικής Αποσχόλησης για ΑμεΑ, γήπεδα άθλησης, χώρους καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, όργανα και παιχνίδια κατάλληλα για άτομα με αναπηρία κ.λ.π.

Την συγκεκριμένη πρωτοβουλία επιδοκίμασε με τα πιο θερμά λόγια ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.με Α. , υπογραμμίζοντας πως και η συνομοσπονδία επιδιώκει τη δημιουργία ανοιχτών δομών που εξασφαλίζουν πρόσβαση σε όλους. Μάλιστα στο σημείο αυτό ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της λειτουργίας των ανοικτών δομών της “ΜΕΡΙΜΝΑ” λέγοντας ότι γνωρίζει  καλά το πολύ σημαντικό έργο που αναπτύσσει για τα άτομα με αναπηρία.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση ότι Δήμος Ιωαννιτών και Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία θα συνεχίσουν και θα εμβαθύνουν τη συνεργασία.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments