Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Συνεργασία Περιφέρειας Ηπείρου- ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για  μελέτη του  παραδοσιακού τυριού Κασκαβάλι  

Συνεργασία Περιφέρειας Ηπείρου- ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για  μελέτη του  παραδοσιακού τυριού Κασκαβάλι  

image

 

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Τμήματος Γάλακτος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην Ινστιτούτο Γάλακτος) για το ερευνητικό πρόγραμμα «Μελέτη του παραδοσιακού τυριού Kashkaval» αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου.

 

Το ερευνητικό πρόγραμμα αφορά στη μελέτη των φυσικοχημικών, βιοχημικών, μικροβιολογικών, αρωματικών και οργανοληπτικών  χαρακτηριστικών του τυριού Κασκαβάλι, που ανήκει στα παραδοσιακά τυριά της Ελλάδος και παράγεται σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου.

 

Η μελέτη στοχεύει να συμβάλλει στην αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας του συγκεκριμένου τύπου τυριού, στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, στην παραμονή των κτηνοτρόφων στις εστίες τους και στην ενδυνάμωση των ορεινών περιοχών αργής ανάπτυξης. Επίσης, τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν μελλοντικά να αποτελέσουν βάση ώστε ο συγκεκριμένος τύπος τυριού να υπαχθεί, υπό κατάλληλες προϋποθέσεις, στα βιολογικά προϊόντα ή στα προϊόντα ορεινών περιοχών, αλλά και να πιστοποιηθεί στην κατηγορία των τυριών προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ). Ο προϋπολογισμός του ερευνητικού προγράμματος ανέρχεται σε 27.300 ευρώ.

 

Τ. Καλογιάννη: Ολοκληρωμένος και εναρμονισμένος με το

τελικό σχέδιο ΕΣΔΑ ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Ηπείρου

 

Η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, επανέλαβε  δια της κ. Τατιάνας Καλογιάννη, (Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιας για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού,   Περιβάλλοντος και Υποδομών), ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων, είναι άρτιος και υλοποιήσιμος. Συγκεκριμένα η κ. Καλογιάννη, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, της οποίας προήδρευσε, τόνισε χαρακτηριστικά:

 

«Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η  μοναδική πανελλαδικά Περιφέρεια που εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές, που τελικού κειμένου ΕΣΔΑ  του κ. Τσιρώνη (Αν. Υπουργού για θέματα Περιβάλλοντος), το οποίο   δεν έχει καμία  νομική υπόσταση και περιλαμβάνει  προαπαιτούμενα και προδιαγραφές ουτοπικές κατά την γνώμη μου “.

 

Άλλες   αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος

 

Η  Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, ενέκρινε τη συμμετοχή Περιφέρειας Ηπείρου στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Foodex Saudi 2015 που διοργανώνεται στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας το διάστημα 17-20/11/2015. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της Έκθεσης από υπηρεσιακούς παράγοντες. Για την συμμετοχή της Περιφέρειας στην Διεθνή Έκθεση έχουν ήδη ενημερωθεί τα τέσσερα Επιμελητήρια της Ηπείρου, τα οποία προβλέπεται να συμμετέχουν σε αυτή.

 

Επίσης εγκρίθηκε  η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για τα έργα:

 

  • «Προμήθεια υλικών αποκατάστασης δεξαμενών στην Τ.Κ. Κοσμηράς», προϋπολογισμού 17.500 ευρώ (μεταξύ Περιφέρεια Ηπείρου και ΤΟΕΒ Άνω Καλαμά)
  • «Συντήρηση – αποκατάσταση ξυλόγλυπτων στοιχείων (Ξυλόγλυπτο Τέμπλο- Προσκυνηματαρίου – Δεσποτικού Θρόνου και Αμβώνων) Ιερού Ναού Αγ. Παρασκευής Μετσόβου», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ (μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιφέρειας Ηπείρου και Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων)
  • «Συντήρηση – αποκατάσταση ξυλόγλυπτων στοιχείων (Ξυλόγλυπτο Τέμπλο – Προσκυνηματαρίου – Δεσποτικού Θρόνου – Άμβωνα) Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοβίτσας», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ (μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιφέρειας Ηπείρου και Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων)
  • «Συντήρηση –επισκευή παρόδων της 10ης επαρχιακής οδού», προϋπολογισμού 25.000 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου/Π.Ε. Πρέβεζας και Δήμου Ζηρού)
  • «Συντήρηση στραγγιστικού δικτύου πεδιάδας Άρτας», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου/Π.Ε. Άρτας και ΓΟΕΒ πεδιάδας Άρτας)

 

Τέλος, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων, γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά επί της Μ.Π.Ε. του έργου «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης Δ.Κ. Κόνιτσας και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) Δήμου Κόνιτσας Π.Ε. Ιωαννίνων».

 

Προς  δημοπράτηση το δίκτυο

αποχέτευσης στο Δήμο Ν. Σκουφά

 

Ένα ακόμη βήμα έγινε για την υλοποίηση έργου  που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και  ειδικότερα για το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Ανθότοπου – Κολομοδίων Δήμου Νικολάου Σκουφά.  Συγκεκριμένα με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, διατυπώνεται  η υπό προϋποθέσεις σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Ηπείρου για τη δημοπράτηση του. Το έργο   προϋπολογισμού 3.571.574 ευρώ,  εντάσσεται στην πράξη “Έργα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμών πρώην Δήμων Αμβρακικού (νυν Δήμος Αρταίων) και Αράχθου (νυν Δήμος Σκουφά) της Περιφέρειας Ηπείρου”, το οποίο είναι υποψήφιο προς ένταξη στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.

 

140.000 ευρώ για εξοπλισμός  του νέου

Βρεφονηπιακού  σταθμού Δήμου Πρέβεζας

 

Mε έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη προς το Δήμο Πρέβεζας διατυπώνεται η υπό προϋποθέσεις σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. (Ε.Υ.Δ.) για τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης   προμήθειας εξοπλισμού του νέου Βρεφονηπιακού  Σταθμού  Ολοκληρωμένης Φροντίδας Δήμου Πρέβεζας, προϋπολογισμού 140.000 ευρώ.

 

Με συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο  σχεδιάζεται

το έργο μεταφοράς των μαθητών

 

Ο  Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία γονέων και κηδεμόνων μαθητών που την ερχόμενη σχολική χρονιά πρόκειται να φοιτήσουν στο νέο Γυμνάσιο Ανατολής, οι οποίοι του έθεσαν ζητήματα που έχουν σχέση με τη μεταφορά των μαθητών. Ο Περιφερειάρχης εξήγησε σε γονείς και κηδεμόνες ότι η Περιφέρεια δεν εμπλέκεται στις διαδικασίες λειτουργίας των σχολείων, οι δε μεταφορές καθορίζονται με αυστηρό νομικό πλαίσιο, οι οποίες οριοθετούν επακριβώς τις προϋποθέσεις (αποστάσεις κλπ) κάτω από τις οποίες πρέπει να γίνονται.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments