Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Συντονιστείτε… Κυριακή – 29 Μαΐου – στη μία το μεσημέρι στους 98 και 7! Η εκπομπή «Μουσική Κερασιά» σας παρουσιάζει τη μουσικοχορευτική παράδοση του Πωγωνίου, με την Εβίτα Θεοχάρη

Συντονιστείτε… Κυριακή – 29 Μαΐου – στη μία το μεσημέρι στους 98 και 7! Η εκπομπή «Μουσική Κερασιά» σας παρουσιάζει τη μουσικοχορευτική παράδοση του Πωγωνίου, με την Εβίτα Θεοχάρη

ktismata_pagwniouΑπό: Εβίτα Θεοχάρη – Κάθε Κυριακή μεσημέρι, μία με δύο, η «Μουσική Κερασιά» σας προσφέρει τα μελωδικά της κεράσματα! Τραγούδια και οργανικοί σκοποί σας ταξιδεύουν στα μονοπάτια της ελληνικής μουσικής παράδοσης! Συντονιστείτε στη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ιωαννίνων – 98,7 – . Μας ακούτε και μέσω της ιστοσελίδας: www.dimotikoradiofono.gr.

Αυτή την Κυριακή  29 Μαΐου –  ελάτε να ταξιδέψουμε παρέα στα μονοπάτια της μουσικοχορευτικής παράδοσης της περιοχής του Πωγωνίου! Το ταξίδι αυτό θα συνεχίσει την πορεία του και την επόμενη Κυριακή, στις 5 Ιουνίου!

«Ξενιτεμένο μου πουλί και παραπονεμένο, η ξενιτιά σε χαίρεται και εγώ ‘χω τον καημό σου…», (στίχοι από το δημοτικό τραγούδι «Ξενιτεμένο μου πουλί»). Η περιοχή του Πωγωνίου βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Νομού Ιωαννίνων και περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό χωριών. Πλούσια η μουσικοχορευτική του παράδοση λόγω ιστορικών, κλιματολογικών, ανθρωπολογικών, κοινωνιολογικών και άλλων παραγόντων. Μέσα από τα τραγούδια αυτού του τόπου αναβλύζει το γέλιο και το δάκρυ… Παρόν όλο το φάσμα της γέννησης, της ζωής και του θανάτου. Συναντούμε τραγούδια μονοφωνικά, αντιφωνικά και πολυφωνικά (πεντάφθογγη κλίμακα). Στα τέλη του 19ου αι. με την εμφάνιση των ζυγιών (κλαρίνο, λαούτο, βιολί και ντέφι), άρχισε η συνοδεία ενός μέρους του φωνητικού ρεπερτορίου και των τραγουδιστικών χορών από τις κομπανίες. Παράλληλα αναπτύχθηκαν και οι οργανικές μελωδίες.

«Η πεντατονική κλίμακα, όπως απέδειξε πρόσφατη μουσικολογική έρευνα, ταυτίζεται με το δώριο τρόπο των αρχαίων Ελλήνων, την κατεξοχήν ελληνική αρμονία.» γράφει ο νομικός και ενθομουσικολόγος, κος Λάμπρος Λιάβας.

Συντονιστείτε… Κυριακή – 29 Μαΐου – στη μία το μεσημέρι στη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ιωαννίνων – 98 και 7 – 

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στέλνοντας  μήνυμα στη σελίδα της εκπομπής: Μουσική Κερασιά, στοFacebook. Αναζητήστε τη σελίδα γράφοντας στα ελληνικά το όνομα της εκπομπής! 

Για να μαθαίνετε όλα τα νέα της εκπομπής – αφιερώματα, συνεντεύξεις – , τα πολιτιστικά δρώμενα σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα – εκδηλώσεις, σεμινάρια, γλέντια – … για να διαβάζετε άρθρα λαογραφικού περιεχομένου και φυσικά… για να ακούτε πολύ Ελληνική Δημοτική Μουσική… κάντε Like τώρα στη σελίδα της εκπομπής!

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments