Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Ομιλία της Μ.Τζούφη  (ΣΥΡΙΖΑ) στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα “Ανθρώπινα Δικαιώματα και παιδιά”

Ομιλία της Μ.Τζούφη  (ΣΥΡΙΖΑ) στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα “Ανθρώπινα Δικαιώματα και παιδιά”

Tzoufi1Από:Γιώργος Γκόντζος–Το ευρωπαϊκό Συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο: «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε έναν κόσμο που αλλάζει: Ερευνητικές και Εφαρμοσμένες προσεγγίσεις», διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων. Το Συνέδριο που ολοκληρώθηκε σήμερα ήταν υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχολόγων (E.F.P.A.) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Η θεματολογία του συνεδρίου αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα τη σημερινή εποχή από διεπιστημονική και διαπολιτισμική οπτική.Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων (ΣΥΡΙΖΑ) και Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδονευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συμμετείχε στις διαδικασίες του συνεδρίου και παρέδωσε διάλεξη στα πλαίσια της θεματικής ενότητας του συνεδρίου με τίτλο: «Ανθρώπινα δικαιώματα και Παιδιά».

Ο τίτλος της παρουσίασης της Μ. Τζούφη ήταν: «Η πορεία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Παιδιών στη σημερινή Ευρώπη: Υγεία, Αναπηρία, Μετανάστευση». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ανέπτυξε την καταγεγραμμένη περιστολή και συρρίκνωση των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπερτονίζοντας τις υποχωρήσεις των κεκτημένων δικαιωμάτων της ευάλωτης κοινωνικής ομάδας των παιδιών.

Πιο συγκεκριμένα η Μ. Τζούφη ανέπτυξε το θέμα, αναλύοντας αρχικά το φαινόμενο της αυξανόμενης παιδικής φτώχειας. Επίσης εστίασε στην παιδική υγεία, αναλύοντας την αύξηση της υπογεννητικότητας και τη σχέση της με την οικονομική κρίση, τη μητρική, βρεφική, νεογνική και περιγεννητική θνησιμότητα. Αναφέρθηκε επίσης στη ψυχολογική επιβάρυνση που δέχονται σήμερα τα παιδιά, ενώ παρουσίασε στοιχεία για τη νόσο της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς και της ασιτίας ως άμεσες συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Στη συνέχεια της ομιλίας, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την παιδική αναπηρία και ανέλυσε ζητήματα που αφορούν στην ειδική εκπαίδευση, επισημαίνοντας πως τα παιδιά ΑμεΑ και οι οικογένειες τους δέχονται τη χειρότερη μεταπολεμική ανθρωπιστική κρίση σε μια σειρά από χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην οποία είναι εμφανής η κατάρρευση μιας σειράς απαραίτητων δημόσιων δομών για την υποστήριξη του εν λόγων πληθυσμού.

Τέλος, η Μ. Τζούφη τοποθετήθηκε επί του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού ζητήματος, υπογραμμίζοντας τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν τα προσφυγόπουλα και τα ασυνόδευτα ανήλικα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments