Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σ.Γιαννάκης (βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ)-Γοητεύσατε με ψέματα τον ελληνικό λαό και τον απογοητεύετε καθημερινά ως Κυβέρνηση.

Σ.Γιαννάκης (βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ)-Γοητεύσατε με ψέματα τον ελληνικό λαό και τον απογοητεύετε καθημερινά ως Κυβέρνηση.

stergiosΑπό:Γιώργος Γκόντζος

Η ομιλία του Στέργιου Γιαννάκη ,βουλευτή της ΝΔ στο νομό Πρέβεζας ,στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό

 

.

httpssss://youtu.be/8qOS7Yy6Vi0

Η ΟΜΙΛΙΑ

Ο συζητούμενος Προϋπολογισμός αποτυπώνει δραματικά, το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Κυβέρνηση.

Είναι καταφανής η αμηχανία της, αφού και η ίδια καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μνημονιακές δεσμεύσεις  που ανέλαβε, δεν έχει σχέδιο υπέρβασης, δεν υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα, γι’ αυτό και προσπαθεί να ανταποκριθεί με ερασιτεχνισμούς, παλινωδίες και προχειρότητα.

Είναι εμφανής η ανικανότητα διαχείρισης της εξουσίας, που με εντολή του λαού τους δόθηκε, με τρεις διαδοχικές εντολές, σε έναν μόνο χρόνο.

Τι ζήσαμε μέσα στο 2015; Ζήσαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δύο Προγραμματικές δηλώσεις των Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, μία επτάμηνη περιδίνηση στην δημιουργική ασάφεια, ροκάνισμα πολύτιμου χρόνου χωρίς στρατηγικό σχέδιο,  ένα προσχηματικό δημοψήφισμα και όλα αυτά οδήγησαν σπασμωδικά και φοβικά στη σύναψη του 3ου Μνημονίου και στα σημερινά μεγάλα αδιέξοδα.

Πορευτήκατε με συνεχή παραπλάνηση και με «μισές αλήθειες», ξεχνώντας ότι «από μισές αλήθειες φτιάχνονται ολόκληρα ψέματα»!

Την στιγμή που η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί -και το γνωρίζετε  – φέρνετε έναν Προϋπολογισμό στείρο, μόνον φοροεισπρακτικό και φορομπηχτικό και γι’ αυτό, αντιαναπτυξιακό.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο, έχουν φτάσει τα 83 δις, και την επόμενη χρονιά να είστε σίγουροι ότι θα εκτιναχτούν.

Γιατί από το δικό σας προεκλογικό  «δεν πληρώνω», φτάσαμε σήμερα στο πραγματικό  και ειλικρινές : «δεν έχω να πληρώσω».

Ο Προϋπολογισμός σας, είναι ένας Προϋπολογισμός, με λογιστική και μόνο προσέγγιση, χωρίς πολιτικό αποτύπωμα και προγραμματισμό.

Ειλικρινά, δεν βλέπουμε καμία, μεταρρυθμιστική πνοή, έναν έστω και υποτυπώδη σχεδιασμό, που με σοβαρότητα θα μας οδηγούσε στο ξεπέρασμα της κρίσης.

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος ύφεσης, χρέους, ανεργίας και συνεχούς πτώσης του βιοτικού επιπέδου.

Τα αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά της  αναπαλαιωμένης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ οδηγούν σε νέες ζημιές, στην πραγματική οικονομία και ενδεχομένως σε νέες περιπέτειες.

Με τις ιδεολογικές σας εμμονές οδηγήσατε τη χώρα σε στασιμότητα στον πάτο, και η χρονιά που έρχεται με αυτά που υιοθετείτε, θα είναι η χειρότερη χρονιά της κρίσης για τον ελληνικό λαό, χρονιά που θα απειλήσει ή και θα ανατρέψει ευαίσθητες κοινωνικές ισορροπίες.

« Η ελπίδα έρχεται» λέγατε προεκλογικά και ο ελληνικός λαός σας στήριξε.

Και σήμερα διαπιστώνει ότι «η ελπίδα όχι μόνον έφυγε», αλλά στη θέση της ήρθε η «λεπίδα»!

Η λεπίδα των φόρων, της ύφεσης, της φτώχειας, των πλειστηριασμών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η χώρα μας στο τέλος του 2014, είχε καταφέρει με αιματηρές θυσίες των πολιτών, να  σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της, να επιστρέψει – σε αναιμικό μεν –  αλλά θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, να μειώσει  – έστω και λίγο – την ανεργία  και διαγράφονταν θετικές προοπτικές, προοδευτικής εξόδου από την κρίση.

Από τις αρχές του 2015 η χώρα επέστρεψε στην ύφεση, στην αύξηση της ανεργίας, ( 56.473 θέσεις εργασίας χάθηκαν μόνον τον περασμένο μήνα, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας), ξαναγύρισε η χώρα στα πρωτογενή ελλείματα και στη διόγκωση του δημόσιου χρέους.

Καταντήσατε τον ελληνικό λαό, σύγχρονο Σίσυφο!  Προσπαθεί, αγωνίζεται, ανεβάζει την πέτρα στο βουνό και έρχεται μια άλλη Κυβέρνηση… και όλα πάλι απ’ την αρχή!

Φέρνετε τώρα ένα Προϋπολογισμό, και με απεγνωσμένες και σπασμωδικές αποφάσεις, προσπαθείτε να βουλώσετε  «τρύπες» που εσείς ανοίξατε!

Αυξάνετε τους συντελεστές του ΦΠΑ (που είναι οριζόντιο μέτρο και πλήττει κυρίως τους μη έχοντες), τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, την εισφορά αλληλεγγύης, τους συντελεστές του φόρου ασφαλίστρων, τους συντελεστές φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια (που είχατε πρόσφατα αποσύρει).

Καταργείτε την έκπτωση που υπήρχε για την εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, όπως και τις απαλλαγές που υπήρχαν για τους υπόχρεους σε ΕΝΦΙΑ.

Αυξάνετε τον φόρο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις ομόρρυθμες εταιρίες από το 20% στο 29% και βάλε!

Αυξάνετε στο 100% την προκαταβολή φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, – που δεν έχουν βρει τρόπο να πληρώσουν τις οφειλές ακόμα των  προηγούμενων χρόνων,-  στα νομικά πρόσωπα και στους αγρότες!

Ειδικά σε ό,τι αφορά την πολιτική σας για τους αγρότες, τελειώνετε ότι έχει απομείνει στην αγροτική παραγωγή:

2πλασιάζετε τον φορολογικό συντελεστή, 3πλασιάζετε τις ασφαλιστικές εισφορές, 4πλασιάζετε την προκαταβολή φόρου.

Καταργείτε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, φορολογείτε τις επιδοτήσεις – όσες απέμειναν.

Απ’ την άλλη μεριά οι αγρότες αγοράζουν τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα με ΦΠΑ 23%, με capital control, χωρίς αγροτικά δάνεια και χωρίς ρευστότητα.

Κάνετε ότι μπορείτε για να εξοντώσετε και τις ελάχιστες παραγωγικές δραστηριότητες που έχουν επιβιώσει.

Τελειώνετε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, είδαμε τι κάνετε με τους οινοπαραγωγούς! Το ουίσκι είχε κάποτε ΦΠΑ 36%  και τώρα 23%. Το κρασί είχε ΦΠΑ 8% και τώρα 23%.

Εξολοθρεύετε μια ολόκληρη παραγωγική τάξη, φιλοδοξώντας να εισπράξετε  48 περίπου εκατομμύρια επιβαρύνοντας κάθε φιάλη με 30 λεπτά, ποσό συγκριτικά μικρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι πληρώνουμε τώρα εν μέσω κρίσης, 250 περίπου εκατομμύρια ευρώ  το χρόνο για smartphones!

Οι συνταξιούχοι περίμεναν να πάρουν την 13η σύνταξη που τους υποσχεθήκατε προεκλογικά και τώρα, άμεσα ή έμμεσα, χάνουν την δωδέκατη και πιθανόν  και την ενδέκατη.

Μειώνετε τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το εφάπαξ (να δω τι θα πείτε στους ένστολους), μειώνετε τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, βάζοντας εισοδηματικά κριτήρια, μειώνετε κατά 50% το επίδομα θέρμανσης.

Τι να πει κανείς για το θέμα των πλειστηριασμών, που θα είναι ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο θέμα της επόμενης χρονιάς!

Αυτό που δεν τόλμησε κανείς, εσείς το κάνετε πράξη!

Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» φτάσαμε στο «ΚΑΘΕ  σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»!

Με ότι σχεδιάζετε για το νέο μισθολόγιο – που δεν μας ενημερώνετε για τη διαπραγμάτευση – είναι σίγουρο ότι θα έρθετε σε σύγκρουση το 2016,  με τους ένστολους, τους δικαστικούς, τους πανεπιστημιακούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ, αφού τα ειδικά μισθολόγια θα ανατραπούν εκ βάθρων, αφού άλλα καταργούνται και άλλα συγχωνεύονται.

Όταν λέμε μειώστε δαπάνες για να μην καταφεύγετε στην υπερφορολόγηση μας απαντούν: Μα τί θέλετε;  να κλείσουμε υπηρεσίες, νοσοκομεία, αστυνομικά τμήματα; Αυτό μας απάντησε ο κ. Αλεξιάδης ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών προχθές στην Επιτροπή.

Προφανώς ο Υπουργός δεν γνωρίζει ότι αυτό γίνεται ήδη, χωρίς να μειώνεται το ύψος του αδηφάγου χρέους, αφού μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυξήθηκε κιόλας κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 188%, μέσα σε ένα μόνο χρόνο και οδεύει προς το 200%!

Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας η μία κλινική μετά την άλλη κλείνουν. Και μόνο μετά την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και όλων των φορέων της περιοχής, αποσπάστηκαν κάποιες υποσχέσεις!

Προφανώς ο κ. Μπάρκας δεν γνωρίζει ότι μόνο δύο γιατροί έχουν πάει στο Νοσοκομείο μας! Κύριε Μπάρκα οι εκλογές έχουν τελειώσει! Μην συμπεριφέρεστε λες και είμαστε σε προεκλογική περίοδο!

Τρεις- τέσσερις γιατροί για την Πρέβεζα δεν βρίσκονται. 25 μηχανικούς όμως ο Σκουρλέτης βρήκε και τους διόρισε σε μία μέρα την προηγούμενη Τρίτη!

Όσο για τα Αστυνομικά Τμήματα, από 6 που είναι σήμερα, μας ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τα δύο, και το ένα, αυτό της Πάργας, μετατρέπεται σε Αστυνομικό Σταθμό, επιτείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους!

Ζούμε 11 μήνες τώρα, με μια ατέλειωτη πολιτικολογία που αφήνει πίσω της το απόλυτο μηδέν, από πλευράς έργου!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, υποχώρησε το 2015 κατά 30% για τις κατασκευές και 14% στη βιομηχανία!

Τώρα σε ότι αφορά τις Δημόσιες επενδύσεις: ο κυβερνητικός στόχος ήταν 6,4 δις ευρώ, και ένα μόνο μήνα πριν την εκπνοή του χρόνου έχουν δαπανηθεί μόνο 2,8 δις. Τα υπόλοιπα 3,5 δις θα τα δαπανήσουν σε ένα μήνα; Μακάρι να έχουμε μέσα στον Δεκέμβριο επενδυτική έκρηξη! Αλλά που θα βρουν τα λεφτά;

Όσο για την κοινωνική σας ευαισθησία, θα σας πω ότι η «ανάλγητη» Κυβέρνηση Σαμαρά διέθεσε το 2014 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης 455 εκατ. ευρώ και εσείς για όλο το 2015, 108 εκατομμύρια!

Και βέβαια δεν προλαβαίνω να αναφερθώ στα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς τους ιδιώτες που φτάνουν τα 6 δις πλέον! Εκεί έχετε ουσιαστικά κάνει στάση πληρωμών !

Αυτή και μόνον η επιλογή σας, αυτή η παραλυτική αδυναμία να ανταποκριθείτε, έτσι ώστε να αρχίσει να κινείται η αγορά και να υπάρξει κάποιου είδους ρευστότητα, καταργεί από μόνη της οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης.

Με τα capital control έχει στερέψει η αγορά και το εμπόριο. Η κατανάλωση έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά.

Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, απολύουν εργαζόμενους ή τους βάζουν σε υποχρεωτική άδεια.

Και δεν μας δίνετε και μια απάντηση για το πότε  θα αρθούν.

Είχατε μιλήσει για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Η Κατσέλη ανακοίνωσε ότι θα αρθούν  στο τέλος του Ιουνίου, αλλά προχθές ο Τσακαλώτος είπε ότι θα αρθούν γενικώς και αορίστως μέσα στο 2016.

Τελειώνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της Κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι αλήθεια ότι ζείτε το τέλος των ψευδαισθήσεων και σίγουρα είναι επώδυνο.

Πρέπει να αντιληφθείτε ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων και να αφήσετε κατά μέρος την παρελκυστική επικοινωνιακή τακτική.

Τις υποσχέσεις της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης, τις έχετε βάλει εσείς οι ίδιοι στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Στους μήνες που κυβερνάτε, όλα τα οικονομικά μεγέθη πήγαν πίσω!

Την ευθύνη για την επιστροφή της χώρας στη ύφεση την φέρνετε καθ΄ ολοκληρίαν εσείς!

Όσα λυσσαλέα πολεμήσατε ως Αντιπολίτευση, τα περνάτε τώρα και μάλιστα ζητάτε και συναίνεση για να εφαρμόσετε χειρότερες πολιτικές.

Από το «γοητεύω» στο «απογοητεύω», τρία γράμματα ο δρόμος.

Γοητεύσατε με ψέματα τον ελληνικό λαό και τον  απογοητεύετε καθημερινά ως Κυβέρνηση.

Ο Προϋπολογισμός σας, είναι Προϋπολογισμός  αριστερής λιτότητας.

Άλλα υποσχεθήκατε, άλλα φέρνετε στο Κοινοβούλιο, και άλλα εφαρμόζετε στην πράξη!

Ας αναλάβετε μόνοι σας και τις ευθύνες!

 

Σας ευχαριστώ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments