Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Τα πολλαπλά οφέλη της καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών  αναπτύχθηκαν σε ημερίδα στο Δήμο Ζίτσας

Τα πολλαπλά οφέλη της καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών  αναπτύχθηκαν σε ημερίδα στο Δήμο Ζίτσας

DSC_2076Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–«Ανοίγουμε νέους δρόμους… στους αγρότες – κτηνοτρόφους με στόχο την ενίσχυση και βελτίωση του εισοδήματός τους προκαλώντας πρωτοπόρες δράσεις για όσους θέλουν να τις ακολουθήσουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας  που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής(09/04/2017) με θέμα “Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη” στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Δ.Κ. Ελεούσας.

Στη διάρκεια της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Greenpeace, ο Δήμος Ζίτσας και η Ένωση Νέων Αγροτών Ιωαννίνων τέθηκαν οι βάσεις για μια ευρύτερη συνεργασία καθώς ανανέωσαν το ραντεβού τους για ανάλογη εκδήλωση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Παράλληλα και έως τότε συμφωνήθηκε να οργανωθεί στα μέσα Μαΐου η επίσκεψη γεωργοκτηνοτρόφων από το Δήμο Ζίτσας, σε καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών στο Δήμο Λαγκαδά όπου συνάδελφοί τους θα τους μυήσουν στα «μυστικά» των εν λόγω καλλιεργειών ώστε την επόμενη καλλιεργητική περίοδο όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν.

Η καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της ημερίδας ενισχύει το εισόδημα των γεωργών που παράγουν ασφαλή ζωικά προϊόντα αποφεύγοντας τις εισαγωγές μεταλλαγμένης σόγιας και μειώνει το κόστος που δαπανούν καθημερινά οι κτηνοτρόφοι για το σιτηρέσιο των ζώων που εκτρέφουν.

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν οι ειδικευμένοι γεωπόνοι Αφροδίτη Ρήγα και Ηλίας Κάνταρος που πρότειναν ήπιες και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές για τα καλλιεργητικά χαρακτηριστικά και τις καλλιεργητικές απαιτήσεις των κτηνοτροφικών φυτών, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα, τα οφέλη που έχουν τα φυτά στην κτηνοτροφία και την γεωργία. Χαιρετισμούς απεύθυναν,  η υπεύθυνη εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία Έλενα Δανάλη, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ιωαννίνων Χάρης Λιούρης.

Πολύτιμη στάθηκε και η παρέμβαση του Λέκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, με εξειδίκευση στην εκτροφή μονογαστρικών-μηρυκαστικών και την φυσιολογία παραγωγικών ιδιοτήτων αγροτικών ζώων Μιχάλη Γκολιομύτη ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες της ημερίδας.

Στους παρευρισκόμενους αγρότες-κτηνοτρόφους στο τέλος της ημερίδας, διανεμήθηκαν εγχειρίδια καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments