Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / ΤΕ Ιωαννίνων -Θεσπρωτίας ΚΚΕ-Η  “ΑΝΑΠΤΥΞΗ” ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

ΤΕ Ιωαννίνων -Θεσπρωτίας ΚΚΕ-Η  “ΑΝΑΠΤΥΞΗ” ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

ImageHandlerΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Σε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ αναφέρονται τα εξής:

 

Η ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφεία που διοργάνωσε στα Γιάννενα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν άλλη μια φιέστα  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για την προώθηση της αντιαγροτικής πολιτικής. Επιβεβαίωσε ότι περιλαμβάνει από τη μία προνόμια και παροχές για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κτηνοτροφικής παραγωγής και της βιομηχανίας τροφίμων και από την άλλη φτώχεια και ξεκλήρισμα  για την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

Η  “παραγωγική ανασυγκρότηση” και η “ ανάπτυξη”   που για ακόμη μια φορά  προβλήθηκε  ως απάντηση  στα σοβαρά και  οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι είναι διαμετρικά αντίθετη και ξένη με τα συμφέροντα τους γιατί υπηρετεί το  ξεκλήρισμα τους. Σε αυτό η κυβέρνηση έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη ικανότητα. Με μπαράζ νέων μέτρων που προστίθενται στα παλιότερα επιταχύνει τη συγκέντρωση γης και ζωικού κεφαλαίου σε   χέρια λίγων  μεγαλοκτηνοτρόφων, επιχειρηματικών ομίλων, στην Ήπειρο και πανελλαδικά. Αυτό το στρατηγικό στόχο υπηρετεί και η ΚΑΠ που μεταξύ άλλων μειώνει το ποσό των επιδοτήσεων που θα δίνεται μόνο σε όσους χαρακτηρίζονται «ενεργοί αγρότες».Με τον διαχωρισμό των αγροτών σε “κατά κύριο επάγγελμα ή μη”, η κυβέρνηση προωθεί πιο γρήγορα, το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρών – φτωχών αγροτών, που για να συμπληρώσουν το πολύ χαμηλό αγροτικό εισόδημά τους αναγκάζονται να κάνουν και μια άλλη δουλειά.

Αντίστοιχα ως λύση για την επιβίωση των μικρομεσαίων παραγωγών παρουσιάζονται οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί. Στην ουσία και αυτά είναι εργαλεία για την συγκέντρωση της γης, της κτηνοτροφικής- πτηνοτροφικής παραγωγής στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων.

Τα περί  αύξησης του αγροτικού εισοδήματος που θα συνεχιστεί φέτος  μόνο πρόκληση συνιστούν.  Αφορά τους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο κλάδο μεταποίησης και όχι τους μικρομεσαίους παραγωγούς. Το αφορολόγητο που αποσπάστηκε με τις αγροτικές κινητοποιήσεις,  για μετά το 2016, ουσιαστική η κυβέρνηση  το παίρνει πίσω με τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών αναδρομικά από το 2015, με τη διατήρηση παλιών και την επιβολή νέων χαρατσιών  (ασφάλιστρα ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ και για τα χωράφια, δηλώσεις ΟΣΔΕ, αρδευτικές γεωτρήσεις, σταυλικές εγκαταστάσεις κ.α.).

Η υποτιθέμενη επιτυχία της αύξησης των βιομηχανικών εξαγωγών αφορά την αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματιών στο κλάδο του γάλακτος και δε συνοδεύεται από ανάκτηση των απωλειών στο εισόδημα για την μικρομεσαίους κτηνοτρόφους. Αυτό επιβεβαιώνει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο η αναπτυξιακή -κερδοφόρα πορεία της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ που επεκτάθηκε, αύξησε τις εξαγωγές, βελτίωσε τη θέση στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ωστόσο για την  συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων οι τιμές παραγωγού  μειώθηκαν,  το ίδιο και οι μισθοί των εργαζομένων , ενώ επιδεινώθηκαν και οι εργασιακές τους σχέσεις.

Στο ζήτημα που έχει προκύψει για την προστασία της ονομασίας  προέλευσης της φέτας στο λευκό τυρί, κρύβεται ότι σχετίζεται με τις συμφωνίες  της ΠΟΕ και ΓΚΑΤΤ που επιτρέπουν τις αθρόες εισαγωγές λευκών τυριών. Αφορά τον ανταγωνισμό ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων στο κλάδο για την βελτίωση της θέσης τους στην διεθνή αγορά.

Σε ότι αφορά τις  επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις για ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ και τις  διάφορες κρατικές και ευρωπαϊκές ενισχύσεις, θα διοχετευτούν για τη στήριξη των καθετοποιημένων μονάδων όπου συγκεντρώνεται ο μεγάλος όγκος της παραγωγής,  όπως για παράδειγμα  ΔΩΔΩΝΗ, ΠΙΝΔΟΣ, ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ κλπ. Για τέτοιους επιχειρηματικούς ομίλους άλλωστε η κυβέρνηση  δεν δίνει μόνο χρήμα. Διαθέτει επίσης επιστημονικό προσωπικό,  δημόσιες εκπαιδευτικές υποδομές και εγκαταστάσεις για έρευνα, καινοτομία που θα αυξάνει τα κέρδη τους. Σχεδιάζει τρόπους για να μειωθεί το κόστος των επιχειρηματικών ομίλων, με την αξιοποίηση γης και στην περιοχή της Ηπείρου, για την παραγωγή ζωοτροφών. Φροντίζει δηλαδή ώστε  σε λιγότερο χρόνο και με μικρότερο κόστος να αυξάνουν την  παραγωγή και τα κέρδη τους οι μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες και οι επιχειρήσεις.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι βασιζόμενοι στην πείρα τους, με κριτήριο την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν κάθε μέρα, από την ΚΑΠ της ΕΕ,  από τα παλιά και νέα μέτρα,  να  μην τσιμπήσουν στις νέες παγίδες που στήνονται από την  κυβέρνηση για διέξοδο τάχα από το τούνελ. Να μην γίνουν συνένοχοι στα καλέσματα υποταγής και συναίνεσης της κυβέρνησης, όλων όσων εντός και εκτός χώρας συγχαίρουν την κυβέρνηση για την αντιαγροτική της πολιτική.

Η λύση  την μικρομεσαία αγροτιά βρίσκεται στην  οργάνωσης της πάλης σε κάθε χωριό, μέσα από αγροτικούς συλλόγους και επιτροπές αγώνα απέναντι στα παλιά και νέα μέτρα, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης, ανάκτηση δικαιωμάτων και των απωλειών που χάθηκαν στην περίοδο της κρίσης.

Η προοπτική βρίσκεται στην κοινή δράση, για την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας, με τους εργαζόμενους στις μεταποιητικές βιομηχανικές μονάδες ΠΙΝΔΟΣ, ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ και ΔΩΔΩΝΗ, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα  απέναντι στον κοινό αντίπαλο τα μονοπώλια και την ΕΕ, διεκδικώντας την υπαρκτή δυνατότητα να οργανωθεί η αγροτική παραγωγή με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, μέσα από παραγωγικούς συνεταιρισμούς, και κεντρικό σχεδιασμό, με κρατικό εμπόριο και  προστασία της φυτικής-ζωικής παραγωγής.

Σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, της λαϊκής εξουσίας, μπορούν να αξιοποιηθούν όλες και οι παραγωγικές δυνατότητες και τα “συγκριτικά πλεονεκτήματα” που έχει η Ήπειρος ώστε να παράγονται ποιοτικά και φτηνά προϊόντα για το λαό, να διασφαλίζεται ικανοποιητικό εισόδημα και ελεύθερος χρόνος για τον αγρότη- κτηνοτρόφο, σταθερή  δουλειά με  δικαιώματα για τον εργάτη στις μεταποιητικές βιομηχανικές μονάδες.

 

Δείτε Επίσης

Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments