Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Τους αγρότες τους έβγαλε στο δρόμο το βάρος των σοβαρών προβλημάτων επιβίωσης

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Τους αγρότες τους έβγαλε στο δρόμο το βάρος των σοβαρών προβλημάτων επιβίωσης

kkeΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–“Η τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων- Θεσπρωτίας του ΚΚΕ χαιρετίζει τους αγροτοκτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους της περιοχής μας που συμμετέχουν στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και όλους όσους δίνουν τη μάχη στα δεκάδες μπλόκα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.”Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις.Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:

“Χαιρετίζουμε όλους αυτούς που παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, των ΜΜΕ και των άλλων αστικών κομμάτων να εμποδίσουν τις κινητοποιήσεις και να τις συκοφαντήσουν, βγήκαν στο δρόμο του αγώνα. Τους αγρότες τους έβγαλε στο δρόμο το βάρος των σοβαρών προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζουν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και των προηγούμενων  κυβερνήσεων, την πολιτική της ΚΑΠ της Ε.Ε.

Καλούμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες – κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους της περιοχής μας να συνεχίσουν με κάθε μέσο αυτό τον αγώνα ενάντια στην φοροληστεία, το υπέρογκο κόστος παράγωγης, τις εξευτελιστικές τιμές που πουλάνε την παραγωγή τους στους εμπόρους, στη Πίνδο, το Νιτσιάκο,  τη Δωδώνη κα. Για το δικαίωμα στη σύνταξη που θα καλύπτει τις ανάγκες, τη δημόσια δωρεά υγεία – πρόνοια.

Οργανωμένοι στους συλλόγους τους, με τη δημιουργία νέων αγωνιστικών συλλόγων όπου δεν υπάρχουν, με πανελλαδικό συντονισμό, να προτάξουν στον αγώνα τα δικά τους αιτήματα, τις δικές τους ανάγκες.

 

Στόχος των μέτρων είναι το ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων

 

Είναι φανερό ότι η πολιτική της κυβέρνησης, της ΚΑΠ, της Ε.Ε. δεν έχει στόχο γενικά τον αφανισμό της αγροτικής- κτηνοτροφικής παραγωγής όπως λέγεται, αλλά το ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων. Μόνο έτσι μπορούν να πάρουν όλο το μερίδιο οι μεγάλοι παραγωγοί, οι μεγαλέμποροι και οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα.

Τα μέτρα αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, η άμεση και έμμεση φοροληστεία, το κόψιμο των επιδοτήσεων, κ.α. είναι μέσα που χρησιμοποιούνται για να φύγουν απ΄ τη μέση οι μικροί- μεσαίοι και να ενισχυθούν οι  μεγάλες επιχειρήσεις του τομέα. Τέτοιο μέσο είναι και οι νέοι δασικοί χάρτες. Εκτός από ένα ακόμη χαράτσι που μπαίνει για όποιον θέλει να υποβάλει αντίρρηση,  το βασικό είναι ότι προωθείται η πολιτική αλλαγής χρήσης γης, εμφανίζοντας ως δασικές εκτάσεις χωράφια και βοσκοτόπια.

Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι χωρίς σύγκρουση με την Κ.Α.Π και την Ε.Ε, τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους μεγαλέμπορους, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους πολιτικούς τους υπαλλήλους, κυβερνητικούς και «αντιπολιτευόμενους», δεν υπάρχει ζωή για τη μικρομεσαία αγροτιά. Σε αυτόν τον αγώνα οι μεγαλοαγρότες και μεγαλοκτηνοτρόφοι δεν μπορεί να είναι σύμμαχοι τους. Βρίσκονται απέναντι και όχι πλάι τους. Είναι αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια ήταν στις ηγεσίες της Π.Α.Σ.Ε.Γ.Ε.Σ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ. Δηλαδή σε οργανώσεις που χρηματοδοτούσε αδρά το αστικό κράτος για να παίζουν το ρόλο του Δούρειου Ίππου στηρίζοντας τις εκάστοτε κυβερνήσεις στην υλοποίηση της καταστροφικής για τους μικρομεσαίους αγρότες Κ.Α.Π. Οι περισσότεροι από αυτούς και σήμερα «ηγούνται» σε συνεταιρισμούς και ενώσεις, έχοντας απλήρωτους τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους.  Είναι αυτοί που «φυτρώνουν» όταν αναπτύσσεται η συντονισμένη δράση του οργανωμένου αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, για να υπονομεύσουν και να ξεστρατίσουν τον αγώνα. Είναι οι «πρόθυμοι» των διαλόγων της κυβέρνησης με περιεχόμενο πως θα υλοποιηθεί καλύτερα η ΚΑΠ.

Καμία αυταπάτη-Καμία ανοχή και άλλη υπομονή

 

Αυτό που θέλουν κυβερνητικοί και «αντιπολιτευόμενοι» είναι να ενισχύσουν τους λίγους και εκλεκτούς μεγάλους αγροτοκτηνοτρόφους και τις μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Δηλαδή την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», των εξαγωγών και την επενδυτική ανάπτυξη αυτών των επιχειρήσεων.  Οι  μικρομεσαίοι αγροκτηνοτρόφοι όμως που παραδίδουν την παραγωγή τους σε τέτοιες επιχειρήσεις,  όπως και οι εργάτες τέτοιων επιχειρήσεων, όπως  η Δωδώνη, ο Νιτσιάκος, η Πίνδος, ξέρουν ότι τίποτα δεν κέρδισαν από την αύξηση των εξαγωγών, από την «ανάπτυξη» αυτών των επιχειρήσεων. Αντίθετα έχουν βάλει και αυτοί, με πολλούς τρόπους, τη θηλιά στο λαιμό των μικρομεσαίων.

Κοροϊδεύουν επομένως τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, γιατί η λεγόμενη «πρωτογενής παραγωγή» που λένε ότι θέλουν να ενισχύσουν, μέσα σε αυτό το σάπιο σύστημα δεν μπορεί παρά να υποτάσσεται στο συμφέρουν του μεγαλέμπορου, του βιομήχανου, στις τράπεζες. Γι’ αυτό η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να ικανοποιήσει πραγματικά τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Στα Γιάννενα το γάλα, το γιαούρτι, το κοτόπουλο, το κρέας φτάνει με το ζόρι στο τραπέζι των λαϊκών οικογενειών.

Υπάρχει πραγματική διέξοδος:  Η συμμαχία εργατών – αγροτών για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης

Η κατάσταση, δεν είναι αδιέξοδη. Το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει διέξοδος για όλους αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου, της αγροτικής παραγωγής.

Δίπλα στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και στους αγώνες τους στέκονται οι πραγματικοί φίλοι τους: οι εργάτες με τα σωματεία τους, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φοιτητές- σπουδαστές, αυτοί δηλαδή που αντιμετωπίζουν τα ίδια βάσανα, από την ίδια πολιτική, από τον κοινό εχθρό. Δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και το κράτος τους. Μαζί μπορούμε να ενισχύσουμε την αναγκαία κοινωνική συμμαχία, την κοινή πάλη για να φέρουμε πραγματικές και ουσιαστικές αλλαγές τη ζωή μας. Κανένας δεν πρέπει να μείνει έξω από  αυτόν τον αγώνα. Παλεύουμε για να εμποδιστούν τα μέτρα που σπρώχνουν στο ξεκλήρισμα, για μέτρα ανακούφισης, για να πάρουμε πίσω τις απώλειες των προηγούμενων ετών.

Συμπορεύσου με το ΚΚΕ στον αγώνα προοπτικής

Παλεύουμε όμως και με προοπτική, για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για τη μόνη λύση που ειλικρινά συμφέρει τους πολλούς, ενάντια στη φτώχεια, την κρίση.

Παλεύουμε για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, για αγροτική παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση, πρώτα απ’ όλα, των μεγάλων λαϊκών αναγκών, της διατροφής του λαού. Παλεύουμε για το δρόμο όπου ο λαός μας θα είναι πραγματικά στην εξουσία. Για την οργάνωση και ανάπτυξη της οικονομίας και της αγροτικής- κτηνοτροφικής παραγωγής σε όφελος του λαού. Για να γίνει αυτό απαιτείται  να κοινωνικοποιηθούν οι  καπιταλιστικές επιχειρήσεις, η γη, τα συγκεντρωμένα μηχανοποιημένα μέσα παραγωγής, οι κρατικές υποδομές, το εμπόριο. Να ενταχθούν σε κεντρικό πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό.

Σε αυτήν την κοινωνία, θέση έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, μέσω του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού. Μέσα από αυτό θα μειώνει το κόστος παραγωγής, είναι η λύση, η οποία απαλλάσσει τους μικρομεσαίους αγρότες, μια για πάντα, από τις τράπεζες, από τους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους, από τους φόρους. Διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα. Παρέχει τη δυνατότητα, τα χωριά μας να αποκτήσουν σύγχρονες κρατικές υποδομές γενικής Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού, Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού. Ο αγώνας σε αυτή την κατεύθυνση, ο αγώνας με προοπτική, είναι ο δρόμος που αξίζει να βαδίζει και η μικρομεσαία αγροτιά.”

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments