Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου /  ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ:   ‘‘Διαβούλευση’’ … καρικατούρα”

 ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ:   ‘‘Διαβούλευση’’ … καρικατούρα”

mwzzzNw2Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—“Όχημα για το ξεπούλημα των πρώην στρατοπέδων «Σολωμού» – Παλιοσάραγα και Πεδίου Βολής – Παντοκράτορα” θεωρεί με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Πρέβεζας του ΚΚΕ την αρμόδια Επιτροπή του δήμου για την αξιοποίηση αυτών των χώρων, ενώ κάνει λόγο για‘‘διαβούλευση’’ … καρικατούρα”.Καλεί  σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης την Τρίτη 3 Οκτώβρη στις 7μμ στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Σολωμού επί της λεωφόρου Ειρήνης.

Η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη:

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της επιτροπής ‘‘διαβούλευσης’’ του Δήμου Πρέβεζας, μιας επιτροπής που αποδείχθηκε και σε αυτή τη συνεδρίασή της ότι έχει ρόλο ‘‘φύλλου συκής’’ για την επικύρωση ήδη ειλημμένων αποφάσεων.

Σημειώνουμε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει το χαρακτήρα και το ρόλο της και είχε τονίσει ότι τα πάντα πρέπει να έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και ότι η όποια διαβούλευση πρέπει να γίνεται με τα Σωματεία εργαζομένων και τους κοινωνικούς φορείς του Δήμου μας. Για αυτό το λόγο οι δυνάμεις του ΚΚΕ δε συμμετέχουν σε αυτή την επιτροπή.

Σε αυτή τη συνεδρίαση φάνηκαν ξεκάθαρα οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της δημοτικής πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ κλπ) που με προμετωπίδα κάποιους μελετητές ανέλυσαν τα σχέδιά τους για τα πρώην στρατόπεδα της πόλης μας, και κυρίως για αυτά που είναι ‘‘φιλέτα’’ γης, δηλαδή το πρώην στρατόπεδο Σολωμού στα Παλιοσάραγα και το πρώην Πεδίο Βολής στον Παντοκράτορα.

Η χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκε αυτή η διαβούλευση δεν είναι καθόλου τυχαία. Έρχεται λίγες μέρες πριν τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου εξήγγειλε μία σειρά ιδιωτικοποιήσεις στο όνομα της λεγόμενης «δίκαιης ανάπτυξης». Γίνεται όμως όλο και πιο φανερό ότι η ανάπτυξη αυτή αποτελεί μεγαλύτερη απάτη ακόμη κι απ’ αυτήν της κατάργησης των μνημονίων, που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγα χρόνια. Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν υπάρχει. Η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που διαμορφώθηκε με τα μνημόνια. Οι επενδύσεις απαιτούν χαμηλούς μισθούς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για το κεφάλαιο, τις επιχειρήσεις. Απαιτούν δηλαδή τσάκισμα του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν και οι μελετητές. Ξεδιάντροπα ως ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων, υλοποιώντας με ζήλο τις εντολές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κυβέρνησης, εκβιάζοντας τους συμμετέχοντες και μέσω αυτών την κοινωνία της Πρέβεζας, πρότειναν την τουριστική αξιοποίηση αυτών των χώρων από μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους με την κατασκευή πεντάστερων ξενοδοχείων που θα προσελκύσουν στην πόλη μας ποιοτικό τουρισμό. Έταξαν μάλιστα στο Δήμο Πρέβεζας ως αντίτιμο κάποια ψίχουλα για να αποδεχθεί την πρόταση, σε διαφορετική περίπτωση το Υπουργείο Άμυνας θα προχωρήσει ούτως ή άλλως στην υλοποίηση των σχεδίων του. Έτσι κι αλλιώς ανέφεραν ότι υπάρχει όλο το θεσμικό πλαίσιο με το νόμο 2745/99 που ψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και χειροτέρευσε με τους μνημονιακούς νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που με διαδικασίες fast – track, μπορούν να ξεπουληθούν πρώην στρατόπεδα για ανοικοδόμηση, αλλάζοντας από όρους δόμησης έως και τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης.

Θέλουμε να θυμίσουμε ότι ενέργειες ιδιωτικοποίησης των στρατοπέδων έγιναν αρκετές φορές στο παρελθόν, πατώντας στην ανοχή των δημοτικών αρχών που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη πρόταση, σε συνδυασμό με την υλοποιούμενη επένδυση στο λιμάνι της Πρέβεζας (κλείσιμο και μπετοποίηση ενός τεράστιου χώρου) και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του χώρου στάθμευσης, θα επιφέρει όχι μόνο αλλοίωση της παραλιακής ζώνης αλλά ουσιαστικά την αποκοπή των κατοίκων της Πρέβεζας από την ελεύθερη πρόσβασή τους εκεί.

Μας θέλουν φυλακισμένους στην ίδια μας την πόλη!

Να θυμίσουμε εδώ ότι για το πρώην στρατόπεδο Παλιοσάραγα πολλές φορές στο παρελθόν μίλησαν με πρόσχημα την αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών για ανοικοδόμηση, είτε ξενοδοχειακών μονάδων είτε κατοικιών. Έκαναν μάλιστα οι δημοτικές αρχές, την περίοδο 2006-2010, απαράδεκτες παραχωρήσεις προς το Υπουργείο Άμυνας με αντάλλαγμα την προσωρινή κατά χρήση παραχώρηση των στρατοπέδων, που έστρωσαν το έδαφος για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση.

Για το δε πρώην πεδίο βολής προσπάθησαν να φτιάξουν παραθεριστικές κατοικίες για στρατιωτικούς (τα κουφάρια από μπετόν είναι ακόμη στο χώρο). Στη συνέχεια στα σχέδιά τους είναι η αξιοποίηση του αλιευτικού καταφυγίου ως μαρίνα τουριστικών προδιαγραφών (κατασκευάστηκε άλλωστε με τέτοιες προδιαγραφές), εξυπηρετώντας την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας είτε παραθεριστικών κατοικιών.

Όλες οι προσπάθειες τους μέχρι σήμερα έχουν πέσει στο κενό. Έτσι θα πέσουν και σήμερα.

Θέλουμε να θυμίσουμε ότι στο διεκδικητικό πλαίσιο του ΚΚΕ και των εκλεγμένων δυνάμεών του στο Δήμο, είτε ως πλειοψηφία την περίοδο 1983-1994, είτε ως αντιπολίτευση μεταγενέστερα, και στο κίνημα, ήταν τα πρώην στρατόπεδα να παραχωρηθούν στον φυσικό ιδιοκτήτη, στο Δήμο Πρέβεζας και το λαό του, για να χρησιμοποιηθούν για τις ζωτικές ανάγκες του ως χώροι πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού.

Πρόσθετα να αναδειχθούν επίσης τα στρατόπεδα και ως μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώροι, όπως πραγματικά είναι, είτε τα Παλιοσάραγα (παλιό σαράι του Αλή πασά με ιαματικά λουτρά), είτε το τούρκικο πολυβολείο στον Κάλμπαμπα, είτε τα κάστρα του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Γεωργίου.

Θέλουμε να θυμίσουμε ότι πήραμε και πρωτοβουλίες διεκδίκησης και προς αυτήν την κατεύθυνση που είχαν αποτελέσματα:

  • Διεκδικήθηκε και δόθηκε στο λαό της Πρέβεζας το πρώην στρατόπεδο του Πυροβολικού τη δεκαετία του 1980-1990 και αναπλάθηκε.
  • Με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου την δεκαετία του 1980 ακυρώθηκε στην πράξη ο χώρος του στρατοπέδου ως πεδίου βολής (με πρωτοβουλίες του δημοτικού συμβουλίου, αρκετές φορές ακυρώθηκαν ασκήσεις βολής). Επίσης με μπροστάριδες τη δημοτική αρχή, το δημοτικό συμβούλιο και τους κατοίκους της Πρέβεζας δενδροφυτεύτηκε ο χώρος και είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα δάση. Θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο χώρος του Πεδίου Βολής ιδιοκτησιακά δόθηκε στο ΣΑΑΚ Παντοκράτορος (Συνεταιρισμό Αποκατάστασης Ακτημόνων Καλλιεργητών) και από τότε που καταργήθηκαν οι ΣΑΑΚ πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου. Δεν δικαιολογείται από πουθενά λοιπόν η κατοχή του χώρου αυτού σήμερα από το Υπουργείο Άμυνας.
  • Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έγιναν μελέτες με το Πολυτεχνείο για την ανάδειξη του χώρου στα Παλιοσάραγα και τονίστηκε ότι πρέπει να αναδειχτεί ο χώρος ως αρχαιολογικός και οι όποιες κατασκευαστικές ενέργειες γίνουν μετέπειτα στο χώρο, να σέβονται και να μην αλλοιώνουν το χαρακτήρα του. Επίσης πραγματοποιήθηκαν μελέτες του ΙΓΜΕ ώστε να προστατευτεί ο υδροφόρος ορίζοντας των ιαματικών πηγών που δεν αξιοποιήθηκαν.

Θέλουμε επίσης να τονίσουμε τη μεγάλη σημασία που είχε η ανάπλαση όλης της ευρύτερης περιοχής (δημοτικό καφενείο, παιδική χαρά, κηποθέατρο, κινηματογράφος) ως πνεύμονας πρασίνου, πολιτισμού, αναψυχής και παιχνιδιού για τα παιδιά. Σε μία τέτοια αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης, κομβικής σημασίας αίτημα που πρέπει να διεκδικήσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα είναι η απομάκρυνση των καυσίμων από το Βαθύ. Πρόκειται για μία μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση και ουσιαστικά βόμβα για την πόλη μας, αφού είναι δίπλα σε σχολικό συγκρότημα.

Ως ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ προειδοποιούμε: δε θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση, σε κανένα Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ξεπουλήσει τους δημόσιους χώρους της πόλης μας.

Τα πρώην στρατόπεδα είναι λαϊκή περιουσία και ως τέτοια θα την υπερασπιστούμε.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να οργανώσει την πάλη του για τη διεκδίκηση και διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των χώρων των πρώην στρατοπέδων ώστε οι χώροι αυτοί να αποδοθούν στο λαό της περιοχής για ελεύθερη και δωρεάν χρήση ως χώροι πράσινου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Προχωράμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 3 Οκτώβρη στις 7μμ στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Σολωμού επί της λεωφόρου Ειρήνης.

Ως ΚΚΕ θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέσα από το εργατικό λαϊκό κίνημα και μέσα από την κοινή δράση της εργατικής τάξης με τους φτωχούς αγρότες και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους στην οργάνωση της πάλης του λαού της Πρέβεζας για τη διεκδίκηση των χώρων των πρώην στρατοπέδων και τη μετατροπή τους σε χώρους κατάλληλους για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.”

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments