Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Το Δημοτικό Συμβούλιο για το ΚΕΘΕΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο για το ΚΕΘΕΑ

To Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στην αλλαγή του  καθεστώτος διοίκησης  του ΚΕΘΕΑ, η οποία  έγινε  αιφνιδιαστικά,  με νομοθετικά αδόκιμο  τρόπο  και, το σημαντικότερο,  χωρίς να  έχει προηγηθεί διάλογος και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, για την σκοπιμότητά της.

Το ΚΕΘΕΑ αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής κατά των εξαρτήσεων στη χώρα μας.

Καλύπτει ένα πολυπαραγοντικό φάσμα υπηρεσιών,  έχει  καταγράψει,  πανελλαδικά και στην Ήπειρο, επιτυχημένη πορεία και σημαντικό  έργο για την  πρόληψη, την  απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη και έχει δώσει ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους.

Η λειτουργία του και οι δομές του δεν αφορούν μόνο τους χρήστες και τους συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα, αλλά  και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους, τους εθελοντές και γενικότερα την προστασία της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ευημερίας και συνοχής.

Το ΚΕΘΕΑ  είχε  και αποτελεσματικότητα στην  δράση του και μετρήσιμο έργο  ως  αυτοδιοικούμενο ΝΠΙΔ, με συμμετοχικότητα  στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, υπό την εποπτεία του κράτους.

Απευθύνεται σε ένα ευάλωτο κοινό, μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση,  και για τον λόγο αυτό πρέπει να έχει επιστημονική και διοικητική επάρκεια και την ευελιξία να προσαρμόζεται στις αλλαγές.

Ως φορέας χρηματοδοτούμενος από το κράτος, βρίσκεται υπό τον έλεγχό του και εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό κατά των εξαρτήσεων.

Οι στρατηγικές κατά των  εξαρτήσεων οφείλουν να σχεδιάζονται μετά από διάλογο, να εξασφαλίζουν ένα ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό και ευέλικτο δίκτυο θεραπευτικών υπηρεσιών, με συνέργειες του κράτους και των φορέων,   αποσκοπώντας όχι μόνο στην πρόληψη και τη θεραπεία των εξαρτήσεων, αλλά γενικότερα στην κοινωνική προστασία.

Στην κατεύθυνση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία καταργεί το αυτοδιοίκητο  του ΚΕΘΕΑ και να  αντιληφθεί ότι η αντιεξαρτησιακή πολιτική του κράτους και οι αλλαγές που επιχειρούνται πρέπει να γίνονται  μόνο μετά  από διάλογο και συναινέσεις.

Η κοινή επιδίωξη όλων θα πρέπει να είναι η αποτελεσματική πρόληψη, η προστασία,  απεξάρτηση, θεραπεία και επανένταξη στην κοινωνία  των εξαρτημένων συνανθρώπων μας.

Στην κατεύθυνση αυτή  το έργο του ΚΕΘΕΑ  πρέπει να υποστηριχθεί  στην πράξη και  να διαφυλαχθούν οι δομές και η ποιότητα των υπηρεσιών του. Το ΚΕΘΕΑ  αφορά όλους μας.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments