Τετάρτη , 20 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Το καλλιτεχνικό σωματείο Εξαύδα παρουσιάζει κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα τους κοινωνικούς αγώνες. Η πρώτη ταινία- 24 & 25 Ιανουαρίου: “Ματωμένη Αμερική”

Το καλλιτεχνικό σωματείο Εξαύδα παρουσιάζει κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα τους κοινωνικούς αγώνες. Η πρώτη ταινία- 24 & 25 Ιανουαρίου: “Ματωμένη Αμερική”

poster (2)Από:Γιώργος Γκόντζος-Το καλλιτεχνικό σωματείο Εξαύδα παρουσιάζει κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα τους κοινωνικούς αγώνες. Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

– 24 & 25 Ιανουαρίου: “Ματωμένη Αμερική”, του John Sayles (1987)
– 31 Ιανουαρίου & 1 Φεβρουαρίου: “Τα πέτρινα χρόνια”, του Παντελή Βούλγαρη (1985)
– 7 & 8 Φεβρουαρίου: “Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο”, του Elio Petri (1971)
– 14 & 15 Φεβρουαρίου: “Το αλάτι της γης”, του Herbert Biberman (1954)

Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 20.15 στο θεατράκι μας, στην οδό Κουντουριώτη 31.
Οικονομική ενίσχυση: 2 ευρώ

Ματωμένη Αμερική
Το Μέιτουον είναι μια πόλη ανθρακωρύχων των οποίων η ζωή ελέγχεται από την πανίσχυρη εταιρεία Stone Mountain Coal. Η πόλη ουσιαστικά ανήκει στην εταιρεία, η οποία μειώνει τους μισθούς ενώ παράλληλα ανεβάζει τις τιμές στο ιδιόκτητο παντοπωλείο. Όταν η εταιρεία φέρνει μετανάστες και μειονότητες να δουλέψουν ως φτηνότερα εργατικά χέρια, ο ηγέτης του συνδικάτου Τζο Κένεχαν «χτενίζει» την πόλη για να οργανώσει τους ανθρακωρύχους σε απεργία. Καθώς η κρίση μεγαλώνει, δύο μισθοφόροι της εταιρείας διώχνουν τους απεργούς και τις οικογένειές τους από τα σπίτια τους και η κατάσταση οδηγείται στην τελική ένοπλη αναμέτρηση στον κεντρικό δρόμο της πόλης.
Μια ταινία του John Sayles γεμάτη δύναμη, που απεικονίζει τόσο τους όρους υπό τους οποίους οι περισσότεροι ανθρακωρύχοι εργάστηκαν, όσο και τους κοινωνικούς όρους που υπήρχαν στην Αμερική τη δεκαετία του ’20. Απεικονίζει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο τα ισχυρά βιομηχανικά συμφέροντα χειρίστηκαν την οικονομική εξάρτηση του εργαζόμενου και έλεγξαν την απόκτηση των πρώτων αναγκών του, όπως η στέγη, το φαγητό, και η ένδυση.
Με την “ιδιοκτησία” των καταστημάτων, ελέγχοντας την απασχόληση-εργασία, απειλώντας τη φυσική ευημερία των εργαζομένων, και με τη μίσθωση κακοποιών που είχε ως στόχο τον εκφοβισμό του κόσμου και της δυνατότητάς τους να εφαρμόσουν οποιαδήποτε οργανωμένη αμοιβαία βοήθεια ή διαμαρτυρία, αυτές οι πλούσιες και ισχυρές επιχειρήσεις επιδίωξαν (και πέτυχαν) τη μεγιστοποίηση των κερδών τους με τη χρησιμοποίηση της εργασίας των φτωχών και ανίσχυρων χωρίς σχεδόν κανένα κόστος στις επιχειρήσεις τους. Κάποιος θα πρέπει να ψάξει πολύ για να μπορέσει να μάθει τελικά την αληθινή ιστορία της περιόδου εκβιομηχάνισης της χώρας της “ελευθερίας”, της Αμερικής.
Στην ταινία μπορούμε να δούμε πεντακάθαρα την ιστορία αλλά και τη μεγάλη μάχη της εργατικής τάξης ενάντια στην πλούσια ελίτ προκειμένου να πάρει στα χέρια της τα “κέρδη” που της ανήκουν. Μια ταινία που  μας υπενθυμίζει ότι ο καπιταλισμός πατάει πάνω στα κεφάλια και το αίμα της εργατικής τάξης.

Φιλμογραφία του σκηνοθέτη
1980 Return of the Secaucus 7
1983 Lianna / Λιάνα
1983 Baby It’s You / Είσ’ εσύ, μωρό μου
1984 The Brother from Another Planet / Από άλλο πλανήτη
1987 Matewan / Ματωμένη Αμερική
1988 Eight Men Out / Οκτώ παίκτες έξω
1991 City of Hope / Η πόλη της ελπίδας
1992 Passion Fish / Ψάρι του πάθους
1994 The Secret of Roan Inish / Το μυστικό του Ρόαν Ίνις
1996 Lone Star / Μοναχικό αστέρι
1997 Men With Guns / Άντρες με τα όπλα
1999 Limbo
2002 Sunshine State / Ηλιόλουστη πολιτεία
2003 Casa de los babys
2004 Silver City / Ψήφισε Πιλάγκερ… δαγκωτό
2007 Honeydripper
2010 Amigo
2013 Go for sisters

Δείτε Επίσης

Λ.Μενδώνη- Η Έκθεση της UNESCO  επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών και των επιστημονικών  και των πολιτικών.Ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ανήκει στο δημόσιο

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Τις  αντιλήψεις της για την πολιτική  με την οποία  λειτουργεί το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments