Δευτέρα , 15 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Το 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής ΣΥ.Δ.ΝΟ.Χ. στα Ιωάννινα

Το 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής ΣΥ.Δ.ΝΟ.Χ. στα Ιωάννινα

Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Νοσηλευτών Χειρουργείου (ΣΥ.Δ.ΝΟ.Χ.) διοργανώνει και φέτος το 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής ΣΥ.Δ.ΝΟ.Χ., το οποίο πραγματοποιείται στις 10-13 Οκτωβρίου 2019 στο Ξενοδοχείο Epirus Palace στα Ιωάννινα. Το Πανελλήνιο Συνέδριο αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση του Συλλόγου, που αφορά τη Περιεγχειρητική Νοσηλευτική.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να παρέχει σύγχρονη και τεκμηριωμένη γνώση στο ευρύ φάσμα δράσης της Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής. Το επιστημονικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει ενδιαφέρουσες ειδικές διαλέξεις, ερευνητικές εργασίες, στρογγυλά τραπέζια, κλινικά φροντιστήρια και διαδραστικές συνεδρίες που θα καλύψουν το ευρύ φάσμα των αναγκών που αναδύονται καθημερινά στα πλαίσια της καθημερινής κλινικής άσκησης του επαγγέλματoς των Περιεγχειρητικών Νοσηλευτών.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα αναπτυχθούν γνωστικά αντικείμενα, όπως:

  • Περιεγχειρητική Νοσηλευτική Διεργασία – Μελέτες Περιπτώσεων
  • Περιεγχειρητική Αναισθησιολογική Νοσηλευτική – Μελέτες Περιπτώσεων
  • Ευπαθείς ομάδες Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής φροντίδας
  • Σύγχρονα δεδομένα στην Κεντρική Αποστείρωση – Αναβάθμιση
  • Νέες Τεχνολογίες και σύγχρονες εφαρμογές
  • Λοιμώξεις Περιεγχειρητικού πεδίου – μέτρα πρόληψης κι αντιμετώπισης
  • Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασίας – Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
  • Οργάνωση και Διοίκηση – Ποιότητα
  • Πρωτόκολλα – οδηγίες σε εθνικό – διεθνές επίπεδο
  • Εκπαίδευση – Επικοινωνία
  • Μεθοδολογία έρευνας στην Περιεγχειρητική Νοσηλευτική
  • Νομικά – Δεοντολογικά και Βιοηθικά Θέματα
  • Κοινωνικές διαστάσεις στην Περιεγχειρητική Νοσηλευτική.

Την επιστημονική εκδήλωση θα τιμήσουν εκλεκτοί προσκεκλημένοι, από την ακαδημαϊκή κοινότητα του ιατρικού και νοσηλευτικού χώρου, όσο και άλλοι επαγγελματίες υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το συνέδριο κατά την τελετή έναρξης θα ευλογήσει ο Σεβασμιώτατος κ. Μάξιμος, Μητροπολίτης Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και θα χαιρετίσουν, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κύριος Ιορδάνης Στεφανίδης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κύριος Καχριμάνης Αλέξανδρος, ο Αντιπρύτανης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κύριος Μηνάς Πασχόπουλος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώην Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ. κύριος Μωυσής Ελισάφ,  η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρόεδρος Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κυρία Σταυρούλα Τσιάρα, ο Διοικητής Πανεπιστημιακού του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλειος Τσίκαρης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ’’ Χατζηκώστα» κύριος Ευάγγελος Καρβούνης,  οι Διευθύντριες των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών κυρίες Αλεξάνδρα Μάγκου, Καλλιόπη Μπραχαντίνη που είναι Πρόεδροι της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς και άλλοι Επίσημοι Προσκεκλημένοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ΣΥ.Δ.ΝΟ.Χ.

Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ την επίσημη Εναρκτήρια Ομιλία με θέμα: Ήπειρος: Ο «εναλλακτικός» προορισμός για τις τέσσερις εποχές θα εκφωνήσει ο κύριος Ηλίας Γκαρτζονίκας Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Ηπείρου, Στέλεχος Διεύθυνσης Τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου, Παραγωγός Τηλεοπτικής εκπομπής για το περιβάλλον.

Αναλυτικά το επιστημονικό πρόγραμμα του 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής (ΣΥ.Δ.ΝΟ.Χ.) περιλαμβάνει:

Α. Ειδικές Διαλέξεις που τονίζουν την ενίσχυση της ασφάλειας του ασθενούς στη χειρουργική αίθουσα, την ιχνηλασιμότητα των φαρμάκων και υλικών με τη βοήθεια barcodes και διεθνών προτύπων, την αξία της χρήσης του συστήματος “modified early warning score” στην έγκαιρη αναγνώριση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση που εισάγονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), τις νέες τεχνολογίες ως εργαλείο στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των νοσηλευτών κατά την περιεγχειρητική νοσηλευτική φροντίδα, τις χειρουργικές λοιμώξεις, τις επιπτώσεις του χειρουργικού καπνού, την αντιμετώπιση τοξικότητας τοπικών αναισθητικών, την πειραματική / μεταφραστική έρευνα και την συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην εποχή μας, καθώς και τις δραστηριότητες για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας αποστείρωσης που τιμάται κάθε χρόνο από τους περιεγχειρητικούς νοσηλευτές στις 10 Απριλίου.

Β. Στρογγυλές Τράπεζες που αφορούν τη διεγχειρητική διαχείριση ασθενών υποβαλλόμενων σε κυτταρομειωτικη χειρουργική και υπέρθερμη ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία (HIPEC), την χειρουργική τοποθέτηση αντλίας μπακλοφαίνης ( ΙΤΒ) που είναι μια ασφαλής μέθοδος για την αντιμετώπιση ασθενών με σπαστικότατα των κάτω άκρων, το πρόγραμμα εκπαίδευσης νοσηλευτών στην περιεγχειρητική νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών, την νοσηλευτική φροντίδα στην περιοχική και τοποπεριοχική αναισθησία, την αναγκαιότητα δημιουργίας «συνδέσμων» νοσηλευτών με την επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων (ΕΝΛ), τη διαχείριση του εγκεφαλικού θανάτου – τη λήψη οργάνων, το δικαίωμα διαφύλαξης της προσωπικότητας του ασθενή με διερεύνηση των απόψεων των νοσηλευτών σε σχέση με την εμπιστευτικότητα και προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, την περιαναισθητική διαχείριση λοιμώξεις χειρουργικού πεδίου, τις σύγχρονες μεθόδους χολεκυστεκτομής, την πρότυπη λειτουργία του αναισθησιολογικού τμήματος βάση πρωτοκόλλων, την εφαρμογή της διοίκησης ολικής ποιότητας στο χειρουργείο. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλό Τραπέζι της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας (ΕΧΕ) που στοχεύει στην τελειότητα και ασφάλεια στη χειρουργική: μη τεχνικές δεξιότητες στη χειρουργική ομάδα.

Γ.Κλινικά Φροντιστήρια που αφορούν τη διαχείριση στα χειρουργικά επείγοντα περιστατικά, την αναγνώριση ΗΚΓ – monitoring, τη νορμοθερμία και ακούσια περιεγχειρητική υποθερμία, την αρθροσκόπηση στην χειρουργική αίθουσα, την σύγχρονη ενδοσκοπική περιεγχειρητική νοσηλευτική παρέμβαση, τις  νοσηλευτικές διαδικασίες παράδοσης – παραλαβής ασθενούς ΜΕθ από και προς το χειρουργείο,  την επιδημιολογική διερεύνηση και διαχείριση επιδημίας στο χειρουργείο, την πολιτική διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων σε υγειονομική μονάδα, την εργαλειοδοσία και τα μέτρα ακτινοπροστασίας, καθώς και τα νεότερα δεδομένα στη χειρουργική αντισηψία χεριών.

Δ. Ελεύθερες Ανακοινώσεις που διαπραγματεύονται:

  • την περιεγχειρητική νοσηλευτική διεργασία – μελέτες περιπτώσεων σε αγγειοχειρουργικά, νευροχειρουργικά, ορθοπεδικά περιστατικά καθώς και σε θέματα ενεργητικής ευθανασίας, όπως και σε νεότερα δεδομένα διασφάλισης της ποιότητας στην κεντρική αποστείρωση
  • τις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες νοσηλευτικές εφαρμογές σε όλες σχεδόν τις χειρουργικές ειδικότητες, καθώς και τα ηθικά διλλήματα που προκύπτουν από τη χρήση τους στον εργασιακό χώρο
  • την περιεγχειρητική νοσηλευτική μέσα από μια ανθρώπινη προσέγγιση που εμπερικλείει το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας, την συναισθηματική νοημοσύνη στους επαγγελματίες υγείας για την παροχή της ποιότητα των χειρουργημένων ασθενών, την ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων, την εποικοδομητική επικοινωνία, τη διαχείριση του περιεγχειρητικού άγχους καθώς και τη δημιουργία κλίματος ασφάλειας στο περιεγχειρητικό περιβάλλον
  • την περιεγχειρητική αναισθησιολογική νοσηλευτική σε όλες τις εκφάνσεις της
  • και τέλος επίκαιρα θέματα περιεγχειρητικής νοσηλευτικής σχετικά με την λίστα ελέγχου για τις ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις, την αξιολόγηση του προσωπικού, τη λεκτική βία στο χειρουργείο και την επίλυση συγκρούσεων στον εργασιακό χώρο.

Ε. Δορυφορικά Συμπόσια  που αφορούν τα χειρουργικά ράμματα στη σύγχρονη εποχή και τα νεότερα δεδομένα για τα χειρουργικά γάντια.

Ζ. Δορυφορικές Διαλέξεις που τονίζουν τις λειτουργίες και τις διάφορες στην χρήση οστικού τσιμέντου, καθώς και τα νεότερα δεδομένα στην πρόληψη λοιμώξεων χειρουργικού πεδίου για καθαρού τύπου χειρουργικές επεμβάσεις

ΣΤ. ePosters  που περιλαμβάνουν ένα ευρύ  φάσμα  που προβληματίζει την περιεγχειρητική νοσηλευτική  φροντίδα.

Το Συνέδριο είναι υπό την αιγίδα:

Υπουργείου Υγείας

Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήματος Νοσηλευτικής

Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Τμήματος Νοσηλευτικής

Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης

Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήματος Νοσηλευτικής

Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τμήματος Νοσηλευτικής Λάρισας

Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήματος Νοσηλευτικής

Διεθνές Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Τμήματος Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης

Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Τμήματος Νοσηλευτικής Ηρακλείου, Κρήτης

Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Ε.Ν.Ε.

Η παρακολούθηση του επιστημονικού προγράμματος μοριοδοτείται: με 15 μόρια με απόφαση της ΕΝΕ Αρ. Πρωτ. 1209/27.08.2019 με 17 μόρια με απόφαση του EORNA ACE ref 2019.007.PDG. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου : www.sydnox2019.gr

Όπως επισημαίνει ο κος Ιωάννης Κουτελέκος, Πρόεδρος του Συνεδρίου και Πρόεδρος του Δ.Σ. ΣΥ.Δ.ΝΟ.Χ., προς όλα τα μέλη της Περιεγχειρητικής οικογένειας  «Οι προκλήσεις της εποχής μας είναι πολλές, γι’ αυτό σας καλούμε να δραστηριοποιηθείτε, θέτοντας τους εαυτούς σας ενεργά μέλη της επιστημονικής κοινότητας της Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής, την οποία εκπροσωπεί ο ΣΥ.Δ.ΝΟ.Χ.σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments